Skip to main content

Mama pita mamu No. 5

Danas odgovaram na vaša pitanja. Pa da počnemo...



1. Kako reaguješ kada dođe dan i deca su nemoguća, posebno kad ne mogu napolje?
- Ti dani umeju da budu prilično naporni. Tada sve druge poslove svedem na minimum i pokušavam da usmerim deci pažnju na neku aktivnost koju vole u kući. Ako ih prepustim celi dan da sami pronalaze zabavu, dolazi do svađa, otimanja, štipanja, guranja, dranja, plača i nastane haos. O aktivnostima sa decom u kući možete više pročitati OVDE .

2. Kako da naučim dete da spava noću? Ovo je više neizdrživo. Beba od šest meseci.
- Na to iskreno nemam konkretan odgovor, jer sam ja moje puštala da sami počnu da spavaju. Sa D je to trajalo bukvalno do treće godine. N je počela da spava celu noć sa 1,5 godinom. V sada počinje sa 15 meseci. K se naravno budi za podoje. Može da pomogne izbacivanje noćnog podoja. Ili makar ograničite noćne podoje na jedan. Beba od 6 meseci bi trebalo da je dovoljno zrela za to. S druge strane, svako dete ima svoj ritam i ja sam uvek pratila samo dete i njegove potrebe. Ako je detetu potreban taj noćni obrok, ne možemk protiv toga. Možete eventualno da probate sa postepenim odlaganjem noćnog obroka. Recimo, ako se beba budi u 2 za podoj, da prolongiramo obrok do pola 3, pa onda do 3. Na taj način se kroz neko vreme može izbaciti noçni podoj.

3. Tata radi 2 posla, ništa ne stižem... Da li će proći ova faza? Kako da uspem da uradim nešto?
- Kod nas je takva situacija već mesecima. Tata nam radi od jutra do sutra, ja sam po celi dan sama sa decom i nekad mi i priprema ručka deluje kao nemoguća misija. Nekoliko puta me je to dovelo i do tačke pucanja. Ali nekad je potrebno i da se ispraznimo da bismo imali snage da nastavimo dalje. Sve u svemu, hoće, proćiće. Biće i boljih dana. A dok oni ne dođu, odredite prioritete, svaki dan uradite za početak ono najneophodnije. Pa ćete polako pored toga moći da uradite još nešto. I tako, malo po malo, naćićete način da funkcionišete. Sve što možete za sutradan osmislite i pripremite uveče kada se deca uspavaju (na primer šta će ko da obuče, šta ćete da pravite za doručak, šta za ručak, sortirajte veš za pranje...). Pričajte sa partnerom o tome kako se osećate. Neka tata pričuva decu, dok Vi odete u kratku šetnju sami, verovatno će Vam prijati. Ili kada tata ne radi izađite negde svi uajedno sa decom. Kod nas to uvek pomogne.

4. Beba drema na sisi. Noću spava, ali ceo dan traži mamu.
- Možda prolazite kroz skok u razvoju. Tada su bebe razdražljive i traže stalno da sisaju. U tom slučaju će kroz nekoliko dana proći. Ako se nastavi, kada završi sa podojem, ponudite joj cuclu ukoliko je koristite. Nama cucla pomaže kod uspavljivanja. Da napomenem, što se tiče cucle, niti preporučujem korišćenje cucle niti sam protiv. Moja deca su ih koristila koliko su htela (što je uglavnom bilo kratko, a N je nije htrla uopšte). Dakle, ukoliko ste odlučili da koristite cuclu, ona možda može da pomogne. Ako je ne koristite, onda probajte samo sa ljuljanjem, jer puštanje bebe da spava dok sisa ne rešava ništa.

5. Kako ponovo naučiti bebu da spava u krevecu? Sada se uspavljuje u kolicima.
- Najpotrebnija je upornost. Probajte da je ljuljanjem uspavate. Ili je ljuljajte u rukama. Ili lezite i stavite je pored Vas pa je ljuljajte. Ili je stavite odmah u krevetac i u krevecu ljuljajte dok se ne uspava. A kolica nemojte više da koristite za uspavljivanje ako zaista želite da je odviknete od toga.

6. Dete neće ništa da jede. Samo nekoliko jela vrtimo u krug. Šta da radim?
- Mi smo imali taj problem sa D. A kako smo ga rešili možete pročitati OVDE .

7. Šta misliš o varalici?
- Nemam jasno definisan stav. Ja sam mojoj deci nudila varalicu. D je koristio do 1,5 godina, N nije htela uopšte, V je odbila sa 6 meseci, K je koristi za uspavljivanje. Dokle god se ne upotrebljava predugo, mislim da može da pomogne.

8. Kako se borite sa grčićima?
- Sa D i N smo koristili kapi. A sa V i sada sa K je prošlo samo utopljavanjem stomačića. Imamo pojas za stomačić koji u sebi ima pčelinji vosak i zagreva se peglom. On nam je najviše pomogao.

9. Da li bebe spavaju sa lampom ili u mraku?
- Sa lampom. Ali ona više meni pomaže da se snađem noću kad se probude.

10. Savet o odvikavanju od pelena?
- O tome sam pisala OVDE i OVDE .


11. Da li je normalno da se posle porođaja osećaš čudno? Kao da se ne snalaziš baš najbolje?
- Potpuno normalno! Prvenstveno što hormoni još uvek čine svoje i često menjamo raspoloženje, osećanja su nam potpuno pomešana. Dolazak nove bebe, koja god da je po redu, je velika promena i potrebno je vreme da se prilagodimo novonastaloj situaciji, da upoznamo to novo biće i otkrijemo kako možemo da funkcipnišemo sa njim, a da se i mi i beba osećamo dobro.

12. Da li planiraš još dece?
- Ne u skorije vreme. Treba mi odmor od trudnoća. Tri trudnoće za redom su me iscrpele i dosadilo mi je da budem trudna. Imam tek 27 godina, tako da imam vremena.

13. Na početku trudnoće sam i sve me nervira, stalno sam ljuta i nervozna. U prvoj trudnoći mi nije bilo ovako.
- Svaka trudnoća je drugačija. A hormoni čine svoje. Potpuno je normalno. Nađite neki izduvni ventil, neki način da se opustite. Ako muž ima razumevanja, nema problema.

14. Kako trenutno uspavljuješ bebu V? Gde spava? Kada se budi noću da li traži mleko?
- Spavale smo zajedno u krevetu N, V i ja. Sada ih već navikavam da spavaju same, tj. bez mene. Legnemo sve tri u krevet i tako se obe uspavaju. A ponekad i ja sa njima. Preko dana kada uspavljujem V ljuljam je na rukama. Noću se ponekad budi i traži mleko. Sipam joj samo malo, pošto nije joj toliko do mleka, koliko se budi iz navike. Uglavnom se jednom ili dvaput probudi, mada u poslednje vreme se sve češće dešava da prespava celu noć. Planiram da je odviknem od flašice uskoro. Tada će verovatno prestati i da se budi noću.

15. Kada su Vaša deca počela da pričaju?
- D je baš počeo da priča tečno oko drugog rođendana. Ali je imao prilično bogat rečnik i pre toga. N je izgovarala samo nekoliko reči i tek posle drugog rođendana je počela polako da priča. Sada ima 2,5 godine i priča sve najnormalnije. V ima 15 meseci i svega nekoliko reči izgovara.

16. Da li je teže sa jednim ili sa dva deteta?
- Mislim da je najteže kada dođe drugo dete. To je bar meni bila najveća promena. Kada dobijete prvo dete i naviknete se na njega, to dete se nekako lako uklapa u sve, u svako vaš plan, u sve vaše obaveze. A onda dođe drugo i odjednom imate osećaj da stalno morate da balansirate. Da zadivoljite potrebe nove bebe, da ne zapostavite starije dete, da nađete vremena za muža, za sebe, da završite sve po kući. Meni je tad bilo najteže da se naviknem. Posle treće i četvrto su se nekako sami uklopili i nije bila toliko velika promena za mene,  ni za stariju decu, jer su već svi navikli na podeljenu pažnju.

17. Kako postižeš sve?
- Zavisi od dana do dana. Nekim danima sve ide lagano i sve se stigne. Neki dani su katastrofa. Ali uvek odredim prioritete i šta mi je tog dana najvažnije da odradim,  ostalo koliki stignem.

18. Reakcije beba kod novih beba? Saveti?
- Još tokom trudnoće pričati sa detetom o tome kako će biti kada dođe nova beba, ako je dete dovoljno zrelo da razume. Kada dođe nova beba, dopustiti starijem detetu da joj priđe, da je pomazi, da Vam pomaže kada je presvlačite (recimo doda pelenu), da bude što više uključeno oko bebe. A kada beba spava posvetiti se starijem detetu. Na taj način se neće osećati zapostavljeno. Ako mu branite da priđe novoj bebi, iskoristiće Vaš trenutak nepažnje kako bi "istražilo" to novo biće, što može da bude opasno.

19. Kako prevazilaziš nicanje zuba i šta vama olakšava taj period?
- V je trenutno u fazi nicanja gornjih dvojki. Uglavnom kada joj izlazi zub bude razdražljiva i češće se budi noću. Koristimo samo gel za desni, ali sam primetila da joj olakšava kada joj dam da glaba koricu hleba, keks ili jabuku. U kroznim situacijama pomažu homeopatske tabletice.

20. Koje pelene koristite?
- Isprobali smo stvarno razne, ali nam najviše odgovaraju Lupilu (iz Lidla), Evy Baby, Bambo i Baby Love. Tako da uzimamo te, u zavisnosti od toga gde idemo u nabavku.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo