Skip to main content

Igre u kući sa decom

S obzirom na to da nam predstoji još hladnih dana, razmišljam i planiram kojim sve aktivnostima i igrama ću zaokupiti deci pažnju. Imamo neke naše igre koje uvek upale u kriznim situacijama. Ipak, htela sam i malo da promenim i da im ubacim nešto novo.


Ja čak ni ne znam kako se ovo zove, ali ja ih zovem ukrasne žice. I fenomenalne su, jer se s njima može toliko toga uraditi! Ima ih po knjižarama i nisu skupe, a pravi su izvor zabave. I V i N vole da ih provlače kroz rupice na cediljci. To je istovremeno dobra vežba za razvoj fine motorike, preciznost i relacije oko-ruka. N voli od ovih ukrasnih žica da pravi sebi ogrlice i narukvice. D ih koristi za ruke i noge kada pravi figure od, na primer, plastičnih flašica. Zaista se mogu osmisliti razne igre sa njima!


I D i N, pa čak i V, obožavaju da crtaju. Trenutno su im najinteresantniji magični flomasteri koji menjaju boju (kupljeni u knjižari). Nacrtaju nešto i onda prelaskom belog flomastera preko nacrtanog njihov crtež dobija potpuno drugačiji izgled i to ih oduševljava!

Zima je, pa u skladu sa tim pravimo i pahuljice. Sve što je potrebno su papir, makaze i malo mašte. Pahuljice se mogu i ukrasiti ili obojiti... Šta god poželite.



Još jedna vrlo prosta i jeftina stvar koja moju decu oduševljava jeste bušač za papir. Ima ih sa raznim motivima. Sa bušačem se može napraviti šablon, pomoću koje deca posle mogu iscrtavati i bojiti taj motiv na svom crtežu. Meni je to najlepše sa temperama. Obojimo list jednom bojom, a potom, kada se osuši stavimo napravljeni šablon preko i obojimo drugom. I dobijemo lep crtež.

Pošto im se ovo sa bušačem papira svidelo, odlučila sam da im mapravim još šablona. Isto možete uraditi i vi! Potrebne su samo makazice i karton. Na kartonu iscrtajte željeni motiv (cvet, životinju, zvezde, auto...) i zatim isecite sredinu. Ono što će vam trebati je deo oko crteža motiva, da bi kada stavite taj "okvir" na papir i pređete bojom preko njega, na papiru ostao nacrtan željeni motiv.


Igre glume su nešto što u poslednje vreme D i N obožavaju. Oni osmisle neku priču i onda glume. Od mene traže da ih iscrtam bojama za lice i da im pomognem da improvizuju neki kostim kako bi se bolje uživeli u ulogu. Ova igra im često dugo drži pažnju. Kad god možemo ubacimo i V na neki način u igru, mada je ona realno gledano još uvek mala da shvati celu koncepciju.

Kada je lepo vreme mi stalno pravimo izlete u prirodi. Kada je napolju hladno, mi napravimo izlet - u kući! Postavimo naše šatore, u korpicu spakujemo sve ono što se inače nosi na izlet (ćebence, sendviči, sokići...) i pretvaramo se da smo na pravom pravcatom izletu. Dodatna zabava je ako deca sama smišljaju šta im je sve potrebno i učestvuju i u pravljenju sendviča. Plus što ovako kroz igru deca često sve pojedu.

Mi imamo šatore, ali često ih i sami pravimo - jer je beskrajno zabavno! Od fotelja, taburića, ćebića, čaršafa i jastuka. Ovo je svaki put odlična zabava!


Još jedna igra koja je u našoj kući veoma popularna poslednjih meseci jeste pravljenje koncerta. Deca naizmenično pevaju pesmice, a mi smo publika, tapšemo i skandiramo.

D i ja imamo nekoliko igara koje igramo sami nas dvoje. To je jedan od naših načina da iskoristimo vreme 1 na 1. Najčešće igramo "Vešala" i ono što mi zovemo "Pogodi predmet". Prvu igru pretpostavljam da svi znate, a u drugoj jedan od nas opisuje neki predmet iz prostorije, a drugi da pogodi šta je to. Eto ideje za igru sa malo starijom decom.

Kod male dece ogromno oduševljenje izaziva duvanje mehurića. Nešto što je toliko prosto, a drži pažnju baš dugo i izaziva smejanje i kikotanje. Jedini problem nastane kada nestane sapunice koja je bila u duvaljci kada smo je kupili. Sa tečnošću za sudove jednostavno nije to to. Napravi se samo po neki balončić. A onda sam pronašla recept za sapunicu: pored deterdženta i vode, dodaju se kvasac i prašak za pecivo. Na ovaj način napravićete prelepe balone i zabava može da počne!

Još nešto što bih pridodala kao sjajnu zabavu i altefnativu za plasteline i sve slične smese za modelovanje: slano testo! Pravi se u razmeri pola-pola brašna i soli. Za još veću zabavu možete mu dodati i prehrambene boje. Ne lepi se ni za ruke ni za tepih, tako da se sve lako i brzo očisti.


Pred spavanje smo umesto čitanja priče izmislili priču i to igrajući se sa senkama! Vrlo lako možete pronaći kako da rukama na senci napravite zeca, pticu, psa, slona, vevericu, losa... Ugasite svetlo, upalite lampu i zabava počinje! Deca su se odiševila ovome i ne znam kako mi ranije nije palo na pamet. Ali definitivno ćemo se od sad češće igrati sa senkama!

Iako deluje kao veliko opterećenje, smisliti zabavu za decu u kući je često mnogo lakše nego što deluje. Ne morate da ih animirate sve vreme, kada im date motivaciju ili ideju, vrlo je verovatno da će oni nastaviti igru sami ili iu te igre osmisliti neku novu.

P. S. Još jedan post sa aktivnostima sa dscom kod kuće možete pročitati OVDE .

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo