Skip to main content

Pripremiti detetov imunitet za vrtić

Kada dete krene u vrtić, uglavnom te prve mesece provede polovično u vrtiću, jer svako malo se razboljava, zbog čega mora da ostane kod kuće. To može da oteža i detetovu adaptaciju na vrtić, ali možda još više otežava mamama koje moraju da počnu da rade i nemaju kome da ostave dete na čuvanje.



Te česte prehlade kada dete krene u vrtić ne treba da nas plaše, jer su normalna pojava. Detetu je potrebno vreme da ojača imunitet i da se prilagodi na kolektiv. Ipak, postoje neke stvari koje mogu pomoći da se detetu ojača imunitet pre polaska u vrtić, kako bi taj period onda prošao što bezbolnije i sa što manje zapušavanja nosića.

Pre svega, deca jačaju imunitet boravkom u prirodi. Dakle, što više izvodite bebe i decu napolje. Ukoliko nema kiše i vetra slobodno mogu i treba da idu napolje.

Idite u park ili (sada preko zime) na mesta gde se deca sankaju. Neka se Vaše dete igra sa drugom decom. Idite kod prijatelja koji imaju decu ili neka oni dođu kod vas. Svaki kontakt deteta sa drugom decom jača njegov imunitet.

Igraonice mnogi roditelji smatraju leglom virusa i zaraza. Moje mišljenje je da u jačanju imuniteta igraonice mogu da pomognu. Jer, opet, dete dolazi u kontakt sa drugom decom. I taj kontakt je zapravo ključan.

Deca kada krenu u vrtić se često razboljevaju zato što "pokupe" nešto od druge dece, a ne zbog okruženja. Starija deca ili deca koja duži period idu u kolektiv (vrtić), mogu biti nosioci bakterija i virusa bez očiglednih simptoma, zato što su postala otpornija. Mlađe dete ili dete koje je tek krenulo u kolektiv može da pokupi te bakterije ili viruse i da burno odreaguje na njih, zato što njegov imunitet još uvek nije dovoljno ojačao. Zato treba što više da dovodimo dete u blizak kontakt sa drugom decom i pre polaska u vrtić.



Kod nas je situacija takva da sa D nikada nismo imali problema. On je oduvek bio otporan sam po sebi. N je užasno osetljiva i nju zadesi sve, bukvalno i što možete i što ne možete da zamislite. V je tek skoro krenula u vrtić. Ali pored D i N njen imunitet je već poprilično ojačao. Jer kada imate više dece u kući i jedno se razboli, najverovatnije će i ostala deca u manjoj ili većoj meri odreagovati na tu bolest. Tako da i druga deca u kući pomažu da dete ojača imunitet.

Redovna vakcinacija štiti dete od mnogih bolesti. Ne bih sada dublje zalazila u ovu temu, ali ja svu moju decu redovno vakcinišem i nikada nismo imali nikakvih problema sa vakcinama, niti je bilo koje dete imalo neku negativnu reakciju (D je od jedne imao temperaturu taj dan kad je primio i to je sve).

Ako držimo decu pod staklenim zvonom, to neće doprineti jačanju njegovog imuniteta. Zato ih slobodno pustite neka se valjaju po travi, zagaze i blato, čak i crtaju prstima u blatu, umoče prste u baricu, pokupe nešto sa poda, isprljaju se, umažu... Ako pojedu nešto što im je ispalo na pod nije kraj sveta.

Životinje takođe veoma pozitivno deluju na dečiji imunitet. Ako imate kućnog ljubimca, onda verovatno već znate sve o tome. Ukoliko nemate, dopustite detetu da pomazi kucu ili macu koje vidite na ulici (pod Vašim nadzorom). Neka se igraju sa životinjama. Često roditelji brane deci da diraju životinje jer su "prljave" ili "imaju buve". Ako imaju vlasnika, onda su "opasne". Ne učite decu da beže od životinja i ne ulivajte im strah. Jer od životinja deca mogu imati veliku korist.



Naravno, tu je i ishrana. Osim standardnih obroka, deci dajem svako jutro po kašiku meda, preko dana imaju sveže voće za užinu i piju čaj sa medom. Takođe, mnogo jedu belu luk. Stavlham ga bukvalno u sve, a D čak ima običaj da uzme i da ga gricka.

Uvek se možete konsultovati sa pedijatrom i oko nekih preparata, kao na primer sirupa, za jačanje imuniteta. Mi iskreno se trudimo da sve ostane na ishrani i druženju sa deugom decom. I naravno što više da idemo napolje.

To su naši načini kako jačamo imunitet. Ponekad je, opet, potrebno vreme i da prođe taj period dok se detetov organizam privikne na novonastale promene. U svakom slučaju, najvažnije je biti istrajan i svestan da se imunitet ne može izgraditi preko noći.

Comments

  1. Bas ovih dana intenzivno razmisljam na ovu temu. Starijoj cerkici proslavljamo rodjendan u igraonici pa malo brinem za bebu koja ima sest meseci, da ne “pokupi” nesto od ostale dece za tih par sati. Do sad smo se cuvali jer starija nije isla u vrtic neko vreme ali vec posle ove proslave mora da se vrati u kolektiv pa brinem za obe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Šta vi mislite o ovome?

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo