Skip to main content

10 finansijskih zapovesti

Ponekad planiranje kućnog budžeta može da bude prava noćna mora. Uglavnom nam pred kraj meseca zafali novca za ovo ili ono i činjenica je da je teško izgurati od prvog do prvog. Kada su vam primanja skromna, to dodatno otežava. Zato želim da podelim sa vama neke trikove kojih se mi uglavnom pridržavamo, a koji nam pomažu da pokrijemo sve troškove između dve plate.



1. Kada dođe plata, odmah se izmiruju računi - kirija, struja, telefoni. Ukoliko preskočimo jedan mesec, sledećeg se već nagomila i onda se razvlači mesecima jer plaćamo "na po malo" i tako u nedogled. Računi se svakako moraju platiti, zato je bolje ne prolongirati, nego uraditi to odmah!

2. Uvek napravim nedeljni planer obroka. Tako znam tačno koje namirnice će mi biti potrebne te nedelje.

3. Na osnovu planera obroka napravim spisak za kupovinu. Kada odem u kupovinu bez spiska kupim i ono što ne treba, zafali mi nešto što treba. Sve u svemu - bačen novac.

4. Kupujem sezonsko voće i povrće jer je najpovoljnije. Kupim veće količine pa zamrznem. Na taj način napravim zalihe i nemam potrebe da kupujem te namirnice kada im skoči cena.

5. Nikad ne idem u kupovinu gladna! Tada dolazim u iskušenje da kupim i ono što mi ne treba, jer - sve mi se jede!

6. Često spremam čorbast ručak koji će potrajati dva dana. Ušteda i vremena i struje i namirnica i novca. Ukoliko spremam samo za jedan dan, spremam baš onoliko koliko nam je potrebno, kako ne bismo bacali hranu.


7. Stalno pratim akcije za pelene i pravim zalihe. Odnosno, kad god nađem pelene koje koristimo na dobroj akciji - kupim ih, čak i ako nismo pri kraju sa prethodnim pakovanjem. Jer kad tad će se potrošiti i biće potrebno da ih kupimo. A na akcijama može mnogo da se uštedi. Tako da - pelene nikad nisu višak!

8. Uvek uzimam i sitan kusur! Često svi ostavljamo po prodavnicama dinar, pet dinara, deset dinara. Na mesečnom nivou tako ostavimo bar jedan dobar ručak.

9. Sitan novac nam često smeta po novčaniku, džepovima, pa se rasipa na sve strane i gubi. Zato sav metalni novac skupljamo u jednu plastičnu flašu. Verujte kad kažem da se nakupi ozbiljna cifra na taj način.

10. Jedan deo kućnog budžeta svakog meseca odvojimo za stvari za decu i kupimo ono što je u tom trenutku nekom detetu stvarno potrebno.

S vremena na vreme se pojave i nepredviđeni ili dodatni troškovi. Kao na primer dečiji rođendani. I njih planiram bar dva meseca unapred i stavljam na papir sve troškove oko rođendana, kako bih na vreme imala odvojen budžet za to.

Sa malom decom i skromnim primanjima teško da može da se uštedi. Ali kada se pridržavamo ovih 10 "pravila", na kraju meseca budemo na onome što mi volimo da nazovemo "pozitivna nula". A nekad je upravo to najveća ušteda.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo