Skip to main content

Zdrava hrana - zdravo dete

Svi vrlo dobro znamo da je zdrava ishrana svih nas, a posebno dece veoma važna. Ali, isto tako, vlo često mislimo da zdrav način ishrane podrazumeva mnogo vremena i neukusna jela. A zapravo je potpuno drugačije.


Pre nego što sam krenula sa uvođenjem čvrste hrane sa trećom bebom, kao pomoćnika sam uzela knjigu "Moj prvi zalogaj". Osim što mi je pomogla da se prisetim kako i šta uraditi u periodu uvođenja nemlečne hrane u ishranu bebe, saznala sam mnogo korisnih informacijama o namirnicama, o pripremi zdravih obroka, kao i mnoštvo interesantnih i ukusnih recepata.

Ali da krenemo od početka - značaj pravilne ishrane za decu i šta to uopšte podrazumeva. Pre svega, dete treba da ima redovne obroke koji bi bilo poželjno da su svakog dana u isto vreme. To podrazumeva sledeći redosled: doručak, užina, ručak, užina, večera. Na taj način dečiji metabolizam će steći ustaljeni ritam.

Doručak jeste najvažniji obrok u toku dana, ali takođe je i obrok koji odrasli vrlo često preskaču. Za doručak treba uneti energiju koja će nam biti potrebna u toku dana. S obzirom na to da su mališani veoma aktivni tokom celog dana, što je i normalno, doručak treba da sadrži visoku energetsku vrednost. To znači da su idealne namirnice za doručak jaja, šunka, mleko, jogurt, žitarice. Ne preporučuju se slatke namirnice za doručak, kao što su med, voće, musli.

S obzirom na to da je kod dece želudac mali, potrebno je na otprilike svaka tri sata uneti novu količinu hrane. Zato oko tri sata posle doručka mališani treba da pojedu prvu užinu. Ona takođe treba da sadrži namirnice visoke prehrambene vrednosti, kako bi se njihova energija obnovila. Stoga, ova užina može biti slična doručku.

Zbog raznih procesa koji se odvijaju u organizmu u toku varenja (a o kojim možete više pronaći u ovoj knjizi), za ručak se ne preporučuje meso u kombinaciji sa pire krompirom. I ovo je informacija koja me je veoma iznenadila, jer ovaj spoj prave manje-više svi i redovno se nalazi i na našem jelovniku. Šta onda treba jesti za ručak? Za ručak dete treba da jede belančevine biljnog ili životinjskog porekla i povrće kao izvor sporih šećera i vlakana. Kombinacija proteina i ugljenih hidrata nije preporučljiva. To znači da meso treba jesti sa salatom, dok testeninu ili pirinač valja ukombinovati sa varivom ili pečurkama.

Druga užina u toku dana treba da bude slatka. Ali to ne treba da budu čokolade i slični slatkiši, već voće. Nezdrave slatkiše treba maksimalno isključiti iz ishrane. Dete koje jede mnogo slatkiša je često pospano i ima slabiju koncentraciju i slabiju mentalnu aktivnost uopšte. Pritom, slatkiši decu čine gojaznom. Treba biti na oprezu, jer se ovi nzdravi šećeti nalaze i u voću. Idealno voće za užinu jr bobičasto voće, kupine, maline, jagode, ali i jabuke.

Večera treba da bude lagana, a to podrazumeva lako svarljive proteine, povrće koje nije skrobno i različite salate.


Od perioda uvođenja nemlečne hrane u ishranu bebe, vrlo je važno da je ta hrana zdrava i raznovrsna. Jer tada se postavljaju temelji na kojima se gradi detetov odnos prema hrani. O uvođenju nemlečne hrane pisala sam OVDE.

Sa D smo imali veliki problem jer je počeo potpuno da odbija da jede. Kako smo to rešili, pisala sam OVDE. Tada sam takođe naučila da dete nikada ne treba terati da pojede sve iz tanjira, jer ono najbolje zna kada je sito. Ono što treba uraditi jeste isključivanje grickalica i ostalih "usputnih" zalogaja između obroka. Takođe, ne treba trčati za detetom kako bi se nahranilo, već sesti mirno za sto.

N se pre dva meseca odvikla od ispijanja mleka na flašicu. Ona sada ima 20 meseci. Nastavila je da pije mleko na šolju, ali je to daleko manja količina mleka, nego što ga je unosila sa flašicom. Zabrinjavalo me je da li unosi dovoljno kalcijuma, koji je vrlo važan, između ostalog, za razvoj kostiju. A onda sam u knjizi "Moj prvi zalogaj" pročitala da je zapravo količina kalcijuma u kravljem mleku zanemarljiva u odnosu na kalcijum koji se nalazi u skuši, lososu, kelju, blitvi, pasulju, peršunu, brokoliju, sardini... A takođe treba detetu ponuditi i kiselo mleko, pavlaku, mladi sir i kajmak. To me je vrlo ohrabrilo i automatski dalo i ideje za ono čuveno "Šta danas da spremim?" - pitanje koja stalno iznova postavlja svaka žena koja kuva.


Sve ove i mnoštvo drugih informacija možere pronaći u knjizi "Moj prvi zalogaj". Ova knjiga je vodič kroz dečiju ishranu po principima Dr Ane Gifing. Meni je višestruko pomogla i svakodnevno se kosultujem sa njom pri izboru obroka za taj dan. Osim što ima korisnih informacijama o zdravoj ishrani, pripremi obroka i namirnicama, takođe sadrži i recepte i ideje za kreativnu pripremu obroka, koja osim što je zdrava, lepo izgleda na tanjiru. A ako su i vaši mališani probirljivi kao D, to će veoma značiti, jer takav obrok je svako dete spremno da pojede.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo