Skip to main content

Pohvala umesto kritike

Deca bolje reaguju na pohvale nego na kritike. Tu činjenicu svaki roditelj treba da ima na umu i okrene je u svoju korist. A kako?


D je u fazi kada tera inat. I kao da mu je svađanje omiljena aktivnost. I to je ponekad veoma zamorno. Rasprave (mirne, ali ipak su rasprave) sa njim nekad idu u nedogled i to me svaki put iscrpi do krajnjih granica. I šta bude na kraju? Ja izgubim snagu, a on i dalje nastavlja po svom. Sve moje reči o tome kako ne treba to da radi ili kako ne treba tako da se ponaša, prolete su kroz sobu i odletele kroz prozor. A njegovoj maloj glavici izgleda nisu značile apsolutno ništa.

Moja greška je što nisam krenula od sebe. Ja prva ne volim kada me neko prekori ili da negativnu kritiku "s neba pa u rebra". A još ako tome sleduje i rasprava... Tada se zainatim i moram da isteram po svom, da dokažem da je ono što radim ispravno i da sam ja ta koja je u pravu. Ali zar to nije potpuno isti model ponašanja koji sad pokazuje moje dete? Jedina razlika je u predmetu prekora i kritika. Kada sagledam situaciju iz te perspektive, njegova reakcija mi postane jasnija. I što je najgore, počinjem i ja da mislim da je on u pravu. Deluje mi da jeste, a znam da nije. I sad sam u rebusu.

Dete oponaša model ponašanja. Za svako dete je to prvenstveno roditelj. Dakle, ako roditelj pokušava uporno da u raspravi sa detetom ubedi dete da je on u pravu, i dete će pokušavati da uedi roditelja da je ono u pravu. I tu nikada nema pobednika. Svi su na kraju iscrpljeni i niko nije zadovoljan.

Da bih promenila dete i detetovo ponašanje, moram da promenim model. Dakle, moram da promenim sebe. A najveća je promena kada se nešto okrene za 180 stepeni. Zato sam odlučila da umesto stalnih kritika D, počnem da mu stalno upućujem pohvale. U početku mu je to bilo veoma čudno i bio je zbunjen. A onda je polako počelo da deluje. Bez ijedne konkretne reči (naređenja), počeo je sam da shvata kako treba da se ponaša da bi bio pohvaljen. A svako dete voli pohvale. Zapravo, svi mi volimo pohvale.

Već sam pisala na sličnu temu i o tome da smo svi mi skloniji da reagujemo na loše ponašanje dece, dok dobro ponašanje jednostavno podrazumevamo. E pa kod dece se ne podrazumeva ništa. Njima trebaju dela koja bi im pokazala na lep način šta treba da rade. A pohvale to čine.


Zato svaki put kada vidite da dete radi nešto što treba i što je dobro ili lepo, obavezno ga pohvalite. Bilo da se dete igra, da je lepo jelo, da je samo obuklo jaknu, samo opralo zube, podelilo keks sa batom ili sekom... Bilo šta što mi podrazumevamo i uglavnom zaboravljamo da pohvalimo. I to ponavljajte što češće, svakog dana. Na taj način detetu će se podsvesno urezivati ovaj model ponašanja u pamćenje i kada bude ponovo želelo da bude pohvaljeno (a deca stalno imaju želju da privuku pažnju roditelja), ono će raditi upravo to. A to je ono što i mi želimo. I ovde imamo pobednika i pobednika. Obe strane pobeđuju, nema iscrpljujućih rasprava, nema glasnih svađa, nema teranja inata. Mirnim putem dobili smo upravo ono što smo želelil.

A šta kada se dete ponaša loše? Jednostavno pustite da ga to prođe. Da, da, to je sve, samo ne jednostavno. Ali kada dete plače (a pritom nije ni gladno, ni žedno, niti mu se spava), pustite ga da se isplače. Ako besni, baca se po podu, urla, vrišti - pustite ga. Ako je bezbedno, neka ga. A kada završi sa izlivom besa i histerije - pohvalite ga zato što je prestalo. Da, baš tako! Čak i u toj situaciji - pohvalite ga. Jer i tako detetu stavljamo do znanja da lošim ponašanjem neće dobiti našu pažnju. Onog trenutka kada loše ponašanje prestane - ono opet dobija našu punu pažnju. I to je ključna stvar za eliminisanje lošeg ponašanja.

Loše ponašanje ne može da prestane preko noći. Ne može ni za nedelju dana. Možda će biti potrebne i godine da se ono svede na minimum. Ali i vaspitavanje dece traje godinama, zar ne? Najvažnije je da bude istrajni i da u svakom trenutku budemo svesni toga da smo mi model koji naša deca oponašaju. I da ako ne želimo da naše dete radi nešto - da to ne radimo ni mi.

Pohvalite dete u svakom trenutku. I obavezno mu recite za šta je pohvaljen. Deca će to rado prihvatiti. Dok prema kritikama pružaju veliki otpor. Ovim načinom izgradićete sa detetom odnos pun poverenja, a atmosfera u kući će vremenom postajati sve mirnija i prijatnija.

Slične tekstove možete pročitati OVDE, OVDE i OVDE.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo