Skip to main content

Bez ponavljanja, molim!

Nebrojeno puta se desilo da želim da D uradi ono što mu kažem, a da on odbija saradnju. Ja ponavljam istu stvar milion puta, on me ignoriše ili odbija da posluša. Na kraju se uvek završi tako što ja počnem da vičem, a onda se i D i ja upustimo u raspravu koja nema kraja. Pritom on ne uradi ono što sam tražila od njega na početk i zbog čega je sve ovo i počelo.

                                 

Stalno čitam knjige o roditeljstu i tražim u njima rešenja za probleme koje se pojave u mom odnosu sa decom ili ponašanju dece. Tako sam pronašla delotvorno rešenje i za ovo beskrajno ponavljanje i raspravljanje. A ono je - Ne ponavljajte ništa dvaput! I da, sada to zvuči potpuno besmisleno, ali taktika "Ne ponavljaj ništa dvaput" Noel Dženis-Norton je vrlo delotvorna. Ona u šest koraka objašnjava kako da od deteta koje ignoriše vaše zahteve dobijete dete koje će u devedeset posto slučajeva bez pogovora sarađivati sa vama.

Šest koraka taktike "Ne ponavljaj ništa dvaput" su:

  1. Prekinite ono što radite, priđite detetu, stanite i pogledajte ga;
  2. Sačekajte dok dete ne prekine ono što radi i ne pogleda vas;
  3. Recite detetu šta treba da uradi - jasno, jednostavno i samo jednom;
  4. Zatražite od deteta da ponovi svojim rečima šta ste mu tačno rekli;
  5. Stojte i čekajte;
  6. Dok stojite i čekate, pohvalite svaki detetov korak u dobrom pravcu i obratite pažnju na to kako se dete oseća.

Kada želimo da dete prestane sa onim što radi i uradi nešto drugo, prienjujemo ove korake. Na primer, ako se dete igra, a vreme je za ručak - želimo da završi sa igrom, opere ruke i sedne za sto da jede. Ili ako dete gleda crtani film, a vreme je za spavanje - želimo da prestane sa gledanjem crtaća i da se raspremi za spavanje. Radnja koju dete radi nije loša, već samo iz nekog razloga je potrebno da prestane sa tim i pređe na drugu aktivnost. Zato treba da budemo smireni i prijateljski nastrojeni prema detetu. Dozivanje, dovikivanje iz sobe u sobu i slično nisu delotvorni, jer dete, čak i ako odreaguje na naše dozivanje, vrlo je verovatno da će nastaviti sa igranjem ili šta već radi u tom trenutku i zaboraviti da smo mu bilo šta i rekli.

Zato je potrebno da privučemo detetovu pažnju, kako bi stvarno registrovalo ono što želimo da mu kažemo. A to ćemo postići tako što ćemo otići do deteta i stajati pored njega dokle god ne postane svesno našeg prisustva i ne pogleda nas. Nekada to može i da potraje, jer neka deca se toliko udube u igru da prestaju da budu svesna bilo čega što se dešava u njihovoj okolini. Kada konačno dobijemo detetovu pažnju, pravi je trenutak da detetu kažemo ono što želimo da uradi i to jasno, jednostavno i samo jednom. Čak i ako dete počne sa pitanjuma, tipa "Zar baš moram?", ne treba se upuštati u rasprave. Samo odlučno stajati i čekati da dete prestane sa time što radi i pređe na aktivnost koja se od njega traži. Stajanje i čekanje pokazuje vašu odlučnost i dete će najverovatnije to i uraditi. Ukoliko vam se čini da čekanje traje predugo, zatražite od deteta da vam svojim rečima ponovi šta ste mu rekli. Kada dete samo to izgovori, postaće svesnije da je to nešto što treba da uradi i krenuće u akciju. Vrlo je važno da za to vreme pohvalimo svaki detetov napredak. Tako ga još više motivišemo da uradi to što smo od njega tražili.

Stalnim ponavljanjem ovih koraka, odlučnošću i doslednošću ostvarićemo sve bolju saradnju sa detetom i detetu će biti potrebno sve manje vremena da pređe sa jedne aktivnosti na drugu.

Nekoj deci je potrebno malo više vremena da završe sa jednom i započnu drugu aktivnost. U tom slučaju pomaže odbrojavanje - dajte detetu određeno vreme za koje treba da završi sa tim što radi, na primer dva minuta. Vrlo je važno da sve vreme dok traje odbrojavanje stojite pored deteta, kako bi ono uvidelo da to što ste tražili da uradi nema načina da izbegne.

Vrlo laki i vrlo logični koraci. Ja sam se prvo zapitala kako mi to i ranije nije palo na pamet. Ali činjenica je da nam u ovom ubrzanom tempu života neke vrlo lake i logične stvari jednostavno promaknu. Zato nam treba nešto što će nas podsetiti da na smirenošću, strpljenjem i prijateljskim odnosom prema detetu, za uzvrat ćemo dobiti poslušno dete koje je spremno da sarađuje sa nama.

Kao i svaka druga promena ponašanja, ni ova se neće desiti preko noći. Promena ponašanja je proces, kao i vaspitavanje. A ako želimo da imamo lepo vaspitano dete, moramo vrlo aktivno da radimo na tome svakodnevno.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo