Skip to main content

Pranje i održavanje dečijih stvari

U našoj kući trenutno je N ta koja se najviše brlja i prlja. Nekim danima se presvučemo i po tri-četiri puta dnevno. Pritom, ne presvlačim je za svaku flekicu koju napravi, već samo kada se pokvasi ili kada se baš mnogo uprlja. Bilo kako bilo, korpe za veš su uvek pune, mašina svakodnevno radi i kod nas to tako mora. Čim se desi da iz nekog razloga dan ili dva ne uključim mašinu, nastaje katastrofa i čini mi se kao da se nikada neću izvući iz gomila veša. A sav taj veš treba odvojiti, podeliti, grupisati za pranje, svaka gomila na posebni program, svaka gomila se pere drugačije i treba sve to popamtiti.

                  

Na svakoj etiketi piše na kojoj temperaturi ta stvar može da se pere, ali ovo su neki univerzalni orijentiri:

  • šareni veš se pere uglavnom na temperaturi od 40 stepeni - na ovoj temperaturi stvari uglavnom ne otpuštaju boju i samim tim smanjujemo rizik da nešto ofarbamo
  • crni veš se pere zajedno sa farmerkama na 60 stepeni
  • bela posteljina i pamučne pelene se peru na temperaturi od 90 stepeni
  • peškiri se peru na temperaturi 60 stepeni, a neki mogu i na 90 stepeni, a prilikom pranja peškira ne treba stavljati omekšivač, jer oni treba da budu malo grublji
  • kuhinjske krpe uvek se otkuvavaju na 90 stepeni i peru se odvojeno
  • beli veš se takođe otkuvava na 90 stepeni

A kako i čime prati dečiju odeću?

Dečiju garderobu perem uvek odvojeno od naše i to je nekako više navika nego potreba.Bebin veš takođe opet odvojeno. Bebina koža je veoma nežna i osetljiva i zbog toga posebnu pažnju treba obratiti na prašak za veš koji koristimo. Omekšivač stručnjaci uglavnom ne preporučuju, a ni ja ga ne koristim, jer je D sklon alergijama od hemijskih preparata.

Za bebine stvari sam prilikom pranja počela da koristim Fitaky baby prašak za veš i stvarno sam prezadovoljna. Ovaj prašak je 100% prirodan, napravljen od mineralnih soli, saponifikovanog kokosovog ulja i limunske kiseline. Vrlo je ekonomičan, jer je za pranje potrebna veoma mala količina (svega nekoliko kafenih kašičica). Može se koristiti i za ručno i za mašinsko pranje, za beli i obojeni veš, na svim temperaturama.

Bebama je vrlo važno da osete miris majke i bilo koji miris na majčinom telu ili odeći bebi može da smeta ili da je uznemiri. Ljudi koji su pravili ovaj sjajan Fitaky baby prašak za veš mislili su i na to. Prašak je blagog mirisa i ne narušava ni prirodan miris majke ni prirodan miris bebe (koji svaka majka obožava). 

Upotreba omekšivača nije neophodna, jer prašak sam omekšava veš.

Ono što je meni najvažnije jeste da je hipoalergen. Ne izaziva nikakve reakcije na koži i preporučuje se za deci, a i odrasle, sklone alergijama.

Uverila sam se da prašak vrlo dobro otklanja fleke sa dečije odeće, ali uvek se provuče i neka stvarno uporna fleka. U tom slučaju, može se iskoristiti Fitaky stik za ukljanjanje fleka. Stik je napravljen od saponifikovanog ulja kokosa i etarskog ulja limunske trave. I vrlo je jednostavan za korišćenje: zaprljana tkanina se nakvasi vodom, trljanjem se na fleku nanese Fitaky stik i ostavi se pola sata da odstoji, a zatim se regularno opere.

Uvek se trudim da za decu koristim samo prirodne preparate i zbog toga su Fitaky proizvodi moj izbor, a svima bih preporučila da ih probaju jer sa potpuno prirodnim sastojcima dobijate kvalitetan proizvod koji je nežan prema koži vaše dece.

Što se tiče samog pranja bebinog veša, perem ga uglavnom na 60 stepeni sa duplim ispiranjem. Nove kupljene stvari properem na 30 stepeni, kako bi se skinula prašina koja se nakupi na stvarima dok stoje u prodavnicama. Takođe, obavezno kada se menja sezonska garderoba, pre nošenja sve properem na 30 stepeni, opet zbog uklanjanja prašine i grinja.

U današnje vreme mnogo ljudi pegla samo po potrebi, odnosno, većinu stvari ne pegla. Pa, ipak, bebine stvari bi trebalo obavezno opeglati, jer se na taj način uništavaju bakterije. Isto tako, dobro je zimi raširiti veš napolju kada je mraz, jer mraz takođe ubija bakterije.

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE