Skip to main content

Stomačni problemi kod beba

Najteže je prepoznati kod bebe kada je nešto muči, odnosno, šta je to što je muči. Verovatno je većina roditelja bar jednom bila u situaciji da beba neutešno plače, oni je očajni nosaju, ljuljaju, daju da jede, zveckaju, pevaju, pokušavaju sve što im padne na pamet, ali beba se nikako ne zaustavlja. Isto tako, vrlo je verovatno da je u većini tih slučajeva beba imala neki stomačni problem.



U porodilištu uvek babice i pedijatri pitaju majku da li je beba imala stolicu i da li je pelena bila mokra prilikom presvlačenja. To uopšte nije bez razloga. Naime, pelena, odnosno ono što se nađe u njoj, može nam mnogo toga reći o trenutnom stanju naše bebe.

Bebina stolica je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju. Učestalost stolice zavisi od bebe do bebe. Neke bebe imaju stolicu nakon svakog obroka. Druge jednom dnevno. Treće jednom u 3 dana. I to je sve normalno. Kod beba koje se samo doje toleriše se 7-10 dana bez stolice. Neki pedijatri tolerišu čak i 15 dana. To je zbog toga što je majčino mleko potpuno razgradivo i hranljivo i beba nema štetne i neupotrebljive materije koje bi putem stolice izbacila iz organizma. Zato, ukoliko se beba ne prazni nekoliko dana, a pritom ima normalan apetit, normalno spava i nije nervozna, a pritom joj je stomačić mekan - nema razloga za brigu. N je bila baš ovakva beba. Često se dešavalo da se po 10 dana ne isprazni. Ali lepo je napredovala, nije bila nervozna i to nije predstavljalo problem.


Ukoliko je bebina stolica zelene boje, to može biti znak za uzbunu - beba je ili gladna ili bolesna. Ukoliko primetite zelenu stolicu u bebinoj peleni, probajte da je podojite, a sledeći obrok joj ponudite nakon manjeg vremenskog razmaka nego inače. Ukoliko je beba bila gladna, nakon učestalog hranjenja nadoknadić hranljive materije koje su joj nedostajale i stolica će ponovo biti zlatno braon boje. Ukoliko se pojava zelene stolice nastavi, treba odvesti bebu kod pedijatra, jer postoji mogućnost da se beba prehladila.

Dijarejom kod beba se smatra vodenasta stolica. Ukoliko beba ima ovakvu stolicu, obavezno je odvesti kod pedijatra.

Zatvor se takođe može javiti kod beba. Nastaje uglavnom usled nedovoljnog unosa tečnosti u bebin organizam ili prilikom neadekvatne ishrane. Beba je nervozna, grči se, plače, ne može da spava i odbija da jede, a stomak joj je tvrd. Dešavalo se da V ima zatvor. Nama je u tim situacijama najviše pomogla masaža stomačića i čaj od kamilice. Kako se ovo ne bi ponavljalo, potrebno je bebu što češće ponuditi sa vodom, pogotovu ako je počela da jede čvrstu hranu.

Kad god bebu muči stomačić, masaža jeste nešto što stvarno pomaže. Skinite bebu skroz (i pelenu) i blagim kružnim pokretima masirajte njen stomak. Za to vreme joj pričajte. Na ovaj način beba će se opustiti i umiriti, a vi ćete dobiti na vremenu da smislite šta dalje treba da uradite.

Ukoliko ništa što probate ne pomaže, treba se obratiti pedijatru. Jer ako ne znate da rešite sami problem, pedijatar je taj koji će verovatno znati da ga reši.

Comments

  1. Htela bih samo da napomenem da ukoliko je bebi zelena stolica, a hrani se AD mlekom (Aptamil), ne mora da znači da je gladna. Bebina stolica bude zelena zbog veće količine gvožđa u tom mleku.

    ReplyDelete

Post a Comment

Šta vi mislite o ovome?

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo