Skip to main content

Didaktičke igračke za decu

Stigao nam je predivan poklon od Kreativne didaktike. Deca su oduševljena. Upravo zbog toga sam odlučila da vam kažem nešto više o ovim igračkama.

                             

Pre svega, didaktičke igračke su igračke koje teraju dete na razmišljanje. Za igranje sa njima, dete mora da pojača koncentraciju, kako bi se usresredilo na rešavanje zadatka koji je pred njim. Uz pomoć mašte dete će pronaći logično rešenje. Dakle, didaktičke igračke vežbaju detetovu koncentraciju, teraju na logičko razmišljanje, zaključivanje i rešavanje problema, podstiću kreativnost i samim tim pozitivno utiču na detetov intelektualni razvoj.

Didaktičke igračke mogu biti najrazličitije: mogu se sklapati, rastavljati, oblikovati, premeštati, promeniti... A sve to radi dete istivremenim razmišljanjem i delovanjem. Neke od ovih igračaka dobiju pravi smisao tek kada dete izmašta na koji sve način ih može upotrebiti.

U našem poklonu od Kreativne didaktike našle su se igračke za najrazličitije uzrste, kao što su i moja deca potpuno različitog uzrasta.






V je dobila heklanu hobotnicu i žiraficu. Igračke su u potpunosti odgovarajućih dimenzija i oblika, što omogućava V da ih bez problema uhvati, drži, premešta iz ruke u ruku. Pritom su različitih boja i oblika, što privlači bebinu pažnju i podstiče je da istražuje i otkriva ove igračke, a ne treba nikad da zaboravimo da bebe kroz igru najviše nauče o svetu oko sebe. Zbog toga im treba obezbediti kvalitetne igračke, koje će im to i omogućiti, a ove igračke to svakako jesu.










Pored novih heklanih drugara, tu je i sovica punjena pirinčem, sa još nekim dodacim unutar stomaka, što oped podstiče na razmišljanje i otkrivanje ove igračke. Iako je ona prvenstveno namenjena V, od kako je sovica stigla, N je ne ispušta iz ruku.








Ono što ustvari jeste za uzrast u kom  je N, to su igračke koje podstiču logičko povezivanje stvari i uspostavljanje veza između njih, Zato je N dobila tri ovakve igre. Jedna je krug na kom je osam različitih vrsta hrane i osam štipaljki na kojima je osam različitih životinja, a cilj je svaki štipaljku sa određenom životinjom zakačiti na deo kruga gde je hrana koju ta životinja jede. I ovo je sjajna igra koja ima višestruki značaj: podstiče logičko razmišljanje, razvija kreativnost, uči da povezuje stvari i pritom uči nešto vrlo praktično o životinjama, i samim tim o svetu koje je okružuje.






Druga igra za N je tehnički po sličnom principu. Krug sa četiri osnovne boje i četiri štipaljke, po jedna u svako boji, od kojih svaku treba zakačiti na deo kruga sa odgovarajućom bojom. Logičko povezivanje stvari pri čemu se nauče i boje. Tako jednostavno, a sjajno!









Treća igra za N je zapravo vrlo interesantna i D. To su voćkice iz delova. Ima desetak voćkica od kojih je svaka podeljena na dva dela, svi delovi su pomešani i dete treba da pronađe odgovarajuće delove svake voćkice i da ih spoji. Opet i ovde imamo podsticanje logičkog razmišljanja, povezivanje stvari, dobijanje osećaja za boje, oblika, i pritom se nauči i koje sve vrste voća postoje.








D je već poprilično ozbiljan. Pitom je prepametan, ali mu retko šta privlači i, što je još teže, drži pažnju. A Kreativna didaktika je uspela i u tome i ja sam stvarno oduševljena. D je dobio, kako smo je nazali, bajkovitu rukavicu ili rukavicu pričalicu. Naša rukavica je priča "Tri praseta". Na njoj su tri praseta, tri kućice i vuk. Svaki od ovih elemenata je na čičak i može da se skine ili stavi tokom pričanja priče, u zavisnosti od potrebe i toka priče. A D je već osmislio desetak verzija. Ova igračka kod njega podstiče maštu, kao i razmišljanje, a ujedno poboljšava i verbalne sposobnosti, a razvoj istih je u njegovom uzrastu vrlo važan.






Dobio je takođe i "drugariće za prstiće". Tako smo mi nazvali macu, liju i koku, koje se takođe navlače, ali na prste, i sa kojima se takođe mogu pričati priče. D je čak i njih uključivao u priču o tri praseta. Tako da samo mašta je granica. To na kraju krajeva i jeste poenta - da dete mašta i na kreativan način uživa u svojim igračkama.






Sve ove igračke takođe podstiču i razvoj motoristike i koordinacije pokreta, jer svaka zahteva manju ili veću fizičku aktivnost.

Kao što se može zaključiti, iako su urazličitim uzrastima, interesovanja im se i prepliću i to su ti prelazni periode. A Kreativna didaktika može ispratiti detetove potrebe od rođenja, pa do polaska u školu, pa čak i kasnije. Deci su igračke potrebne. A kad smo već svesni koliko su one značajne za razvoj dece, treba da im obezbedimo one koje će im to razvijanje i omogućiti.

                                                  

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo