Jedna od velikih promena u životu svake bebe, a i mame, je uvođenje nemlečne hrane u ishranu bebe. O uvođenju nemlečne hrane možete više pročitati OVDE. Takođe je vrlo bitno da znamo šta podrazumeva pravilnu ishranu deteta. Na tu temu sam pisala OVDE.
Kada uvodimo nemlečnu hranu imamo dva izbora: da dajemo bebi gotove kupovne kašice ili da ih sami pravimo. Ako se odlučimo za drugu varijantu, moramo obratiti pažnju na pripremu te hrane i vrlo je važno da sačuvamo sve one zdrave sastojke koja neka namirnica sadrži.
Pre svega, namirnice treba dobro oprati. Dobro pranje podrazumeva pranje celog ploda pod mlazom vode, jer se na taj način gubitak vitamina svodi na minimum. Petljku sa ploda treba odstraniti tek nakon pranja.
Povrće se uvek spušta u ključalu vodu. Takođe je preporučljivo kuvati ga u jednom komadu (celo) sa sve korom, u što manje vode sa poklopcem. Na ovaj način se takođe sprečava veliki gubitak hranljivih sastojaka.
Ako se voće ili povrće isecka, te komadiće treba što pre upotrebiti, jer se i na ovaj način gube vitamini iz tih namirnica.
Kuvanje na pari je po meni najbolji vid pripremanja hrane, jer takvim kuvanjem namirnice skoro u potpunosti zadržavaju svoje hranljive sastojke, zato što vodena para nema veliku moć ispiranja. Namirnice koje sadrže veliki procenat vode u sebi (spanać, grašak, šargarepa, riba...) je najbolje pripremati na ovaj način.
Preporučuje se da se i voće pre davanja bebi malo prokuva, a za to je najbolje blanširanje voća. Voće se spusti u ključalu vodu na svega nekoliko minuta. Na taj način njegovo pasiranje biće olakšano, a i uklonjeni su pesticidi ukoliko su korišćeni za prskanje tog voća.
Nakon termičke obrade namirnica, na red dolazi pasiranje. Izuzetno je važno dobro ispasirati hranu, kako bi beba mogla da je proguta. Komadići hrane koji se nađu u kašici mogu biti izuzetno opasni za bebu. Za pasiranje se najčšće koriste blender ili štapni mikser. Kako bi se smesa postala homogena, voću i povrću treba dodati malo vode ili majčinog mleka. Zrnasto voće i povrće (grašak, pasulj, borovnice, grožđe...) je potrebno nakon pasiranja procediti kroz cediljku ili gazu kako bi se odrstranile ljuspice ovih namirnica, sa kojima se beba takođe može zadaviti.
Kada pripremate hranu za bebu, najidealnije je da to bude tačna količina obroka koji beba pojede. Međutim, kada beba tek počne da jede nemlečnu hranu, ona pojede vrlo malu količinu kašice. Zato nakon pripremanja kašicu možete podeliti na dva dela. Jedan dajte bebi odmah, a drugi možete sačuvati u frižideru do sutra. Vrlo je važno znati da pravljene kašice za bebe se mogu čuvati samo jedan dan i mogu se podgrevati samo jednom.
Što se tiče moje dece, za D sam uglavnom kupovala kašice i jeo je sve. Naspram njega, N nije nikad htela nijednu kupljenu kašicu, dok je pravljene lepo ručkala. Pošto smo u vreme kad se ona rodila već uveliko živeli ovde u Crnoj Travi, domaće voće i povrće nam je bilo na dohvat ruke i odlučila sam da joj dajem samo pravljene kašice. Mada, može se reći i da je ona odlučila da jede samo pravljene kašice, jer je kupljene tvrdoglavo odbijala. V za sada jede kupljenu žitaricu i pravljeni pire krompir, pa ćemo da vidimo kako će se dalje ravijati njen jelovnik.
A kako pravljenje kašica bilo monotono ( skuvaj kropir - ispasiraj krompir - daj bebi krompir ili skuvaj šargarepu - ispasiraj šargarepu - daj bebi šargarepu), pronašla sam nekoliko interesantnih recepata za kašice koje vam preporučujem da probate. Napominjem da beba može da jede miks nekih namirnica samo ukoliko one već postoje pojedinačno u bebinom jelovniku.
Pirinač sa jabukom i kruškom - od 6 meseci
Potrebno:
- 1 kašika pirinča
- 1 jabuka
- 1 kruška
- Pirinač dobro oprati u nekoliko voda, zatim ga kuvati u ključaloj vodi 15ak minuta,
- Jabuku i krušku oprati pod mlazom vode, cele spustiti u ključalu vodu na 5 minuta, zatim ih oljuštiti i iseckati,
- Sve zajedno staviti u blender,
- Dodati malo vode ili majčinog/adaptiranog mleka i sve zajedno ispasirati.
Ova količina može da se podeli na dva dela - sa jednim da se beba nahrani odmah, a drugi u staklenoj zatvorenoj posudi da se sačuva za sutra.
Piletina sa tikvicom, cveklom i šargarepom - od 8 meseci
Potrebno:
- jedna manja cvekla
- tikvica iste količine kao i cvekla
- pileće belo meso oko 50g
- Cveklu operite pod mlazom vode, i zatim je kuvajte sa sve korom bar sat vremena ( dok ne omekša), a zatim je oljuštiti,
- Komad pilećeg belog mesa i šargarepu kuvati oko pola sata,
- Tikvicu celu kuvati 20ak minuta, a zatim je očistiti i iseckati.
- Sve zajedno staviti u blender sa malo vode u kojoj se kuvalo meso i smutiti u homogenu smesu.
Pripremljena kašica se može podeliti na dva dela - jedan se daje bebi odmah, a drugi se može sačuvati u frižideru za sutra.
Comments
Post a Comment
Šta vi mislite o ovome?