Skip to main content

Tata, uključi se!

U vreme naših roditelja, baka i deka i svih daljih predaka, podizanje deteta smatralo se isključivo poslom majke. Uloga oca je bila da radi i obezbedi hranu za porodicu. Otac nije imao razloga da se meša u majčin posao i retko kada i rekto koji otac je to radio. Bilo je nezamislivo da glava porodice uzme novorođenče i promeni mu pelenu. Danas, stvari su se umnogome promenile. I tek treba da se promene.



Danas, kada živimo dvesta na sat i kada svi radimo sve što možemo da "uhvatimo" kako bismo obezbedili sve što je potrebno našoj porodici, kada se više ne živi u velikim zajednicama sa svim postojećim rođacima, na leđa majke palo je mnogo obaveza, a vremena je sve manje. Jedna majka u toku jednog dana treba da sredi decu, odvede ih u vrtić/školu, ode na posao, sredi kuću, spremi ručak, pokupi decu iz vrtića/škole, odvede decu u park, poigra se sa decom, pomogne im da urade domaći zadatak, postavi ručak, spremi večeru, da deci da večeraju, okupa decu i spremi ih za spavanje, nađe vremena za muža, da nađe vremena za sebe. Ovo je malo previše aktivnosti za samo jedan dan, zar ne?

To je jedan od razloga zašto se poslednjih godina sve više ohrabruju očevi da se uključe u odgoj dece još od najranijih dana. Samo zato što su majke te koje nose decu devet meseci u stomaku i rađaju ih, uloga oca i njegov uticaj na razvoj deteta nije ništa umanjen.

Zato je vrlo važno od prvog dana ohrabriti tatu da uzima svoju bebu u naručje, da je ponekad i presvuče, pokuša da je uspava, pomogne oko kupanja. Kada od samog početka oba roditelja učestvuju u podizanju deteta, dete će izrasti u srećniju i staloženiju osobu, samosvesnu i punu samopouzdanja.

Kada beba dođe u period u kom počinje da se interesuje za igru, svaki tata to može da iskoristi. Vreme koje beba provodi u igri sa ocem i tek kako je značajno. A dokazano je da su tate bolje za igranje (mame, bez uvrede). Dok smo mi mame te koje uvek gledaju da održe stvari pod kontrolom, vodimo računa o tome da su svi nahranjeni, presvučeni i okupani, tate na sve gledaju s mnogo više opuštenosti i samim tim igra sa tatom je uglavnom slobodnija (čak nije kraj sveta ni ako se u toku igre nešto obori, prospe ili razbije) i to deca obožavaju. Zato su deca vrlo često spremnija na igru sa očevima.

Majke se u prvim danima sa bebom uglavnom koncentrišu na obasipanje bebe ljubavlju i pažnjom, stalno je maze, grle, ljube, pevaju joj i tepaju. Za razliku od njih, očevi jedva čekaju da beba poraste dovoljno da mogu da stvore neku konkretnu interakciju sa njom - davanje zvečki, priča na koju beba odgovara gugutanjem... Zato očevi pozitivno utiču na podsticanje fizičkog i verbalnog razvoja kod beba.

Očevi su figura koja predstavlja sigurnost za sve u porodici. Ugledajući se na njega, deca uče na koji način obezbediti svoju porodicu, gledaju tatu na koji način pronalazi rešenja za probleme u kojima se nađe i usvajaju taj model ponašanja. Dečaci će kada odrastu nesvesno oponašati svog oca kroz odnose prema ženama, porodici i svojoj deci jednog dana, kao i u odnosu prema poslu i prioritetima na relaciji porodica-posao. Devojčice, ukoliko imaju oca koji ih obasipa pažnjom, koji je nežan i brižan prema njima, koji se sa poštovanjem odnosi prema njihovoj majci, kada odrastu tražiće upravo takvog partnera. Naučno je dokazano da devojčice koje su imale problematični odnos sa ocem, kasnije u životu imaju i problematičan odnos sa partnerom.

Kod nas u kući, kada dođe vreme tatinog povratka sa posla, u kući nastaje pravo malo igralište. On i deca se igraju, valjaju po podu, imitiraju životinje, igraju se sakrivanja... Kućom odzvanja dečiji smeh i uzbuđena vriska. I mislim da je to i za D i za N omiljeni deo dana.

Osim igranja kod kuće, njih dvoje često idu u šetnje sa tatom, dok V i ja odmaramo kod kuće. Tata je taj koji ih vodi u vrtić i dovodi iz vrtića. Često pomaže i oko hranjenja i presvlačenja N.

Što se tiče bebe V, za sad se zadržava na igranju, ljuljuškanju i ponekom uspavljivanju. Ali kako V bude rasla, tako će i tatine mogućnosti povezivanja sa njom rasti.

Svakako je vrlo važno da otac nađe način da se poveže sa detetom i da zajedno otkriju neku samo svoju aktivnost, igru ili bilo pta, što će biti samo njihovo i u čemu mama neće imati učešća. Time se njihova veza učvršćuje i produbljuje.

Majka ima povezanost sa bebom od početka i majka i beba se smatraju jednim. Čak i po rođenju bebi treba određeni period da shvati da je majka biće za sebe, a ona sama za sebe. I tek posle nekog vremena beba postaje svesna oca i njegovog prisustva. U početku, bebi je samo poznat miris majke i beba sve deli na "ono što je mama" i "sve ono što nije mama". Zbog toga je očevima potrebno više vremena da se povežu sa bebom i mnogi očevi se u toj situaciji osećaju obeshrabreno. Zbog toga je uloga majke i da podrži i ohrabri oca u uspostavljanju konktakta sa bebom i razvijanju odnosa sa njom. Majka je ta koja treba da pokaže ocu da kupanje ili presvlačenje bebe nije komplikovano kao što većini očeva izgleda, i da i oni mogu da uživaju u tim trenucima.

Samo uzajamnom podrškom i ohrabrivanjem majka i otac će uspeti da stvore kvalitetne odnose sa svojom decom, zdravu sredinu i srećnu porodicu za svoje dete. Samo međusobnim razumevanjem i poštovanjem uspećemo da od naše dece stvorimo dobre i poštene ljude.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo