Skip to main content

Za svakog po nešto - Publik Praktikum

Pre nekoliko dana stigao nam je paket knjiga od Publik Praktikuma. I u njemu po nešto za svakog. A ja sam se još jednom uverila da se moja deca više obraduju novim knjigama nego novim igračkama i to me mnogo raduje.

Devojčice vole da gledaju crtani "Svetlucava i Sjajna", pa su se oduševile istoimenim slikovnicama i bojankama. Slikovnice u sebi imaju i kartonske delove na sredini. U jednoj su karte za igru memorije, a iz druge kada se iseče kartonski deo dobiju se kartonske figure glavnih junakinja i njihovih ljubimaca. Bojanke su generalno odlične za njihov uzrast. N obožava i da boji i da crta. V je relativno skoro otkrila taj "umetnički svet" i stvarbo uživa u tome. Što je najvažnije, ove aktivnosti im dugo drže pažnju.


Knjiga "U vilinskom vrtu" je knjiga sa zadacima. Po mojoj proceni najidealnija je za decu od 3 do 5 godina. Uz ovu knjigu deca će kroz zabavu vežbati svoje logičke sposobnosti, spretnost i moć zapažanja. Dodala bih još i vežbanje koncentracije. Što je odlično, jer je upravo koncentracija često problenatična u tom uzrastu. A zadaci su veoma raznovrsni i zabavni (čak i meni). U začaranom vilinskom svetu rešavaće rebuse, lavirinte, mozgalice, uočavati sličnosti i razlike. Takođe može lepo da posluži za vežbanje brojeva. N je skoro naučila da broji do deset i sad joj je interesantno da sve broji. Tako da smo mi prvo sve brojale na stranicama ove knjige (koliko ima jednoroga, koliko vila, koliko vilinih cipelica, haljinica...), a onda tek počele da rešavamo zadatke. Neki zadaci su za nju još uvek preteški, zato i kažem da je najbolja za uzrast od 3 do 5 godina. Ali to samo znači da ćemo se duže družiti sa ovom knjigom.


"Bajke - traži i pronađi" je još jedna knjiga sa zadacima, ali potpuno drugačijim od onih u vilinskoj knjizi. Ovde su pre svega zadaci uočavanja izdvojenih predmeta i traženja istih na slici. A svaka slika predstavlja jednu bajku, tako da kroz svaku sliku možete ispričati vašu verziju te bajke, kao što mi to radimo. I tako dok pričamo bajku, deca lakše pronađu i tražene predmete na slici. 9 ilustrovanih prikaza svima dobro poznatih bajki donosi sjajnu zabavu koja drži pažnju. Pored toga, tu je i nekoliko stranica za bojenje, što je još jedan ogroman plus.


Knjiga kojoj se D oduševio je "Timi Promašaj - Bilo je grešaka". Kako sam D počela da uvodim u svet "ozbiljnih" knjiga (pod znakom navodnika je jer zapravo smatram da su sve knjige ozbiljne, ali mislim da razumete na šta ovde konkretno mislim - obimnije) i Timijeve avanture su odlične upravo za to. Timi Promašaj je jedanaestogodišnji dečak koji osniva svoju detektivsku agenciju. Poslovni parter mu je lenji polarni medved po imenu Potpun. I tako ime njihove detektivske agencije glasi: "Potpun i Promašaj d.o.o.". Izuzetno komične situacije, lepršav način pisanja, koji će deca lako shvatiti i prihvatiti, učinili su da i Timi postane jedan od omiljenih junaka D.


Bajki nikad dosta! I nema ničeg lepšeg od čitanja bajki pred spavanje. "Najlepše bajke sveta" postale su naša nova knjiga za laku noć. Deci je interesantno čitanje novih verzija i posmatranje novih ilustracija njima dobro poznatih bajki.


Deci bajki nikad dosta, a mami - Montesorija! Sigurna sam da svi već dobro znate ove dve knjige - "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" i "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta". Prva je namenjena za uzrast od 1 do 4 godine, a druga od 3 do 6 godina. U prvoj mališani otkrivaju svet uz ponoć obavljanja svakodnevnih aktivnisti, usvajanja osnovnih navika i obaveza. U drugoj se stvari zahuktavaju. Pa su tu i zanimljivi eksperimenti i ogledi iz oblasti geografije, fizike, biljnog i životinjskog sveta. Idealne su kada vam s jedne strane ponestane ideja za aktinosti sa decom, dok s druge strane nam pokazuju kako i koliko deca zapravo uče kroz neke svakodnevne stvari, kojima mi često i ne pridajemo toliki značaj.

Sada kada je N u tipičnoj "neću" fazi, a D opet u svojom nekom buntovništvu, dok V kao sunđer upijako sunđer i usvaja ponašanje dvoje starijih, knjiga "Razvoj dečijeg mozga" je nešto što mi je preko potrebno. Autor knjige je neuropsihijatar Danijel Dž. Sigel. Zajedno sa stručnjakom za roditeljstvo Tinom Pejn Brajson, demistifikuje nalete besa i histerije, objašnjavajući pritom principe nove nauke o vezama unutar dečijeg mozga. Ova knjiga zaslužuje poseban post, tako da čim je pročitam, delim utiske.


Jedno od novih izdanja Publik Praktikuma je i knjiga "Pisma mom sinu". Ovo je upotpunjeno, drugo izdanje knjige. Prvo izdanje je objavljeno pre dvadeset godina i steklo je ogromnu popularnost, jer na jednostavan način prenosi poruke koje zapravo svi mi kao roditelji želimo da prenesemo svojoj deci. 

A svakoj mami potrebni su i asistenti. Ja sam svog novog asistenta dobila u obliku knjige-dnevnika-rokovnika-zapisnika "Moja knjiga za recepte. Ovu knjigu zapravo kreirate vi. Na prelepim i zabavnim stranicama zapisujete recepte koje vi volite. Pored prostora za pisanje, u ovoj knjizi ćete naći i nekoliko lepih recepata, kao i interesantnih informacija o nekim namirnicama. Definitivno nešto što bi svaka žena trebala da ima.


Hvala Publik Praktikumu što nam je omogućio da svi uživamo u divnim knjigama!

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo