Skip to main content

Kad deca pomažu oko dece

Mnoge mame mi kažu da zbog male razlike među decom ne mogu da se oslone na pomoć starijeg deteta oko mlađeg. Odmah da razjasnim, nisam od onih koji misle da starija deca treba da budu dadilje mlađima. Ali mislim da mogu i tek kako da pomognu, čisto da bismo svi lakše funkcionisali na dnevnoj bazi.

Većina starije dece voli da pomaže oko bebe. Zapravo, poželjno je da dozvolimo starijem detetu da pomaže oko bebe. Na taj način uključujemo starije dete oko brige o pridošlom članu i starije dete se neće osećati zapostavljenim. A kako mogu da pomognu? Na primer da dodaju pelenu kada presvlačimo bebu. Ili pomadu. Da pomažu oko kupanja (verovatno će samo pljuskati vodu ili maziti bebu, ali je važno da to radimo zajedno). Mogu isto tako da dodaju i cuclu ili flašicu, podele sa bebom svoju igračku, da joj daju zvečku, pričaju joj ili pevaju. Mnogi roditelji se plaše da će starije dete povrediti mlađe. Ako mu dozvolite da bude blizu bebe i pomaže oko nje, najverovatnije neće. Ako mu branite da dira bebu, mnogo su veće šanse da će iskoristiti prvi vaš trenutak nepažnje i uvući se u sobu kod bebe. Što se tiče pomaganja oko bebe, ovo zaista funkcioniše. D je tako pomagao oko N, D i N oko V, a sada svo troje pomažu oko K.

Kada idem napolje sama sa njima, preko mi je potrebno da deca sarađuju i da se međusobno pomažu. Ja nosim K u marami i to mi mnogo olakšava jer su mi ruke slobodne. Međutim, s druge strane mi onemogućava da, na primer, pomognem V da se popne i spusti niz tobogan. Zato D i N pomažu njoj kao najmlađoj i drže je za ruku dok se penje stepenicama, prate je po igralištu... Ovako rečeno deluje kao da oni sve vreme čuvaju V i ne mogu i sami da se igraju. A nije tako. Samo sam ih navikla da budu grupisani. Da ako idu na tobogan, budu svi zajedno na tobogan. Ako se ljuljaju, svo troje su kod ljuljaški. Naravno, dešava se i da se razlete svako na svoju stranu. Ali uglavnom im pre izlaska iz kuće sve kažem i objasnim, gde idemo, šta ćemo da radimo, na šta da obrate pažnju. D i N ovakav razgovor razumeju u potpunosti. Zapravo, i V veliku većinu toga razume, samo što još uvek ne priča.
Pre izlaska iz kuće D i N se uhvate za ruke. I tako šetaju sve vreme. Uglavnom pustim njih da idu ispred, kako bih mogla da kontrolišem situaciju (da ne zaostaju, da se N ne otrgne D iz ruke, da vidim odmah ako padnu i slično). Iza idem ja sa K u marami i V vodim za ruku.

Izuzetak je kada prelazimo ulicu. Tada idem ja prva, a D i N iza nas užurbano prelaze ulicu.

Dakle, deca mogu da se drže za ruke u šetnji. Da vode računa jedno o drugom. Da vama bude kolko-tolko lakše. I sad će možda neki od vas reći da je to kod nas tako jer je D dovoljno veliki. Ali i kada šetam samo sa devojčicama, N i V se drže za ruke, a ja sa K idem iza njih. Razlika je samo što kada prelazimo ulicu uhvatim ih obe za ruke.

Ali poenta je da ih puštam da budu samostalni. Da se oslanjaju jedni na druge, a ne na nas odrasle. Nesvesno oni na neki način dobijaju odgovornost. Mislim da će im to biti dobra osnova za kasnije kada budusvesniji pozadine tog naizgled naivnog obrasca kao što je šetanje za ruku. Uči ih da budu odgovorni, da budu pažljivi i brižni. I uči ih da sarađuju.
I u drugim situacijama deca mogu da se ispomažu međusobno, a da to sve shvate kao igru. V donosi svima jakne, D pomaže devojčicama da ih obuku i zakopčava ih. N donosi svima obuću. N često pokušava da hrani V (iako realno nema potrebe, ali joj je to interesantno).

N i V se odavno zajedno kupaju. Njima je interesantnije tako, a ja dobijem na vremenu. Ali u poslednje vreme ja sam sve više nemi posmatrač. Napunim im kadu i sednem pored. One se brčkaju, igraju, kupaju jedna drugu. Ja im samo operem kose i to je to.

Dakle, kada sledeći put pomislite da deca ne mogu ili nisu dovoljno velika da bi vam pomogla oko mlađe dece, verovatno grešite. Naravno da ta pomoć varira od uzrasta, ali čak i vrlo mala deca i tek kako mogu biti od pomoći. Samo treba da im to omogućimo i dopustimo. I na kraju nagradimo velikim zagrljajem.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo