Skip to main content

Trikovi za čišćenje kuće

Mnogo vas me pita kako uspevam da održim kuću čistom. Istina je da ako jedan dan prođe da ne uradim ništa, u kući kao da je pala atomska bomba. Zato svakog dana uradim ono najosnovnije, a jednom nedeljno uradim generalno čišćenje.


Ono što prvo uvek zapada u oči i što stvara najveću muku jeste puna sudopera. Znam da je najbolje kad se sve sredi uveče. Međutim, dok ih uveče sve okupam i uspavam, već budem na ivici snage, tako da me sudovi sačekaju ujutru. Tako da čim završimo sa doručkom i ispratim ukućane u vrtić/školu/na posao, prvo operem sudove. Posle je sve mnogo lakše.

Drugu bombu predstavlja veš. Uvek ga ima svuda. I čistog i prljavog i složenog i bačenog. Druga stvar za steđivanje je to. Čist veš koji je opran sinoć slažem u ormar i odmah izdvajam prljav i uključujem mašinu.

Nakon toga sledi usisavanje i potom brisanje prašine. Prašinu brišem sa vlažnim maramicama za čišćenje kuće. Ima ih raznih vrsta, vrlo su praktične i sa njima se može očistiti sve: prašina, fleke od vode na sudoperi, prašina, fleke od flomastera na drvenom nameštaju. Pa čak i šporet ako nije mnogo umašćen.

Kad smo već kod sudopere, nakon što završim sa pranjem sudova, sudoperu čistim mešavinom limuna, sode bikarbone i vode. A za dodatni sjaj istrljam limunom sudoperu i slavinu. Pritom i lepo zamiriše.

Što se tiče ormara, još uvek ovde nisam još uvek pronašla odgovarajući metod slaganja stvari, ali primenjujem nekoliko trikova za lajše snalaženje. Pa tako svake nedelje za svu decu napravim pet kombinacija koje će nositi tokom naredne nedelje u vrtić/školu i to stavim na posebne gomile u njihove police. Tako da nema gubljenja vremena svakog jutra šta će ko da obuče, već i oni sami znaju odakle treba da uzmu stvari za taj dan.


Druga stvar jeste slaganje posteljine. Kako ne bih stalno tražila jastučnice koje idu u kompletu sa čaršafom, da se ne bi dešavalo da se jedna jastučnica zagubi ili slično, nakon pranja i peglanja ceo komplet posteljine spakujem u jednu jastučnicu iz kompleta. Em što u ormaru deluje uredno, em što je mnogo lakše kada dođe menjanje posteljine na red. Kad smo kod menjanja posteljine, menjam je na 5-7 dana.

Još jedna stvar koja stvara probleme jesu čarape. Da ne bi svakog dana bili u potrazi za čarapama, svako u fiokama ima svoj neseser u kom mu stoje čarape. Kada perem veš, čarape stavljam u vrećicu (ima da se kupi namenska vrećica za to, ali u suštini bilo kakva mrežasta vrećica može da posluži).

Već sam pominjala da zavese s vremena na vreme poprskam omekšivačem pomešanim sa vodom. Tako kuća uvek miriše.

Svakodnevno je i mop u upotrebi. Ali podove brišem pre nego što krenem po decu u vrtić. Tako da ima vremena da se pod osuši, da ne bi ostajali tragovi od stopala, a istovremebo i otvorim sve prozore da se dobro izluftira.

Inače, ja sam opsednuta luftiranjen. Ujutru kad ustanem uvek imam osećaj da nema vazduha u kući i čim se svi obuku - prozori su širom otvoreni.

U dnevnoj sobi deca imaju jednu fioku za njihov "krš". Tu uvek na brzinu mogu da se pokupe sve njihove igračke, sveske, olovke, ukoliko u tom trenutku nemam vremena za detaljno sortiranje.

Bar jednom u dve nedelje pomeram šporet i frižider, krevete i sav moguć nameštaj da bih očistila sve ćoškove. Tu se skuplja mnogo prljavštine. Ona nije vidljiva, ali tu je i mene to mnogo nervira.

Kada mi nije ni do čega i osećam se preumorno ili mi se ne rade poslovi po kući, aktiviram tajmer na 5 minuta. Tako se nateram ipak završim bar ono najvažnije. Tajmer na 5 minuta - kuhinja, pa 5 minuta dnevna soba, 5 minuta - spavaća soba i 5 minuta - kupatilo. Iznenadićete se koliko zapravo može da se uradi za 5 minuta!

Ja sam control freak. I kad nemam sve pod kontrolom osećam se izgubljeno i bespomoćno. A ispostaviti kontrolu sa četiri deteta u kući je ponekad užasno teško. Ne mislim da ja radim nešto specijalno, da imam neke inovativne metode. Ali eto, pošto me stalno pitate za to, ovo su "trikovi" koji mi mnogo pomažu u održavanju i čišćenju kuće. Pa možda nekome bude od pomoći.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo