Skip to main content

Treći mesec sa bebom K

Naše najmanje čedo juče je napunilo tri meseca. Preskočiću fraze "zar je već toliko prošlo" i slično. Iako se to zapitam svakog prvog u mesecu kada shvatim da je K još jedan mesec starija. Valjda je to tako kada je četvrto dete: raste tu uz nas potpuno neprimetno.


Ovaj treći mesec definitivno je obeležila naša selidba. Strahovala sam da će ta velika promena imati uticaja na nju. Međutim, ništa drastično se nije promenilo. I dalje je vesela beba koja nam svojim gugutanjem i smehom ulepša svaki dan. O, da! Gugutanje je prešlo na malo viši nivo, pa sad se od K mogu čuti najraznovrsniji zvukovi.

Ovog meseca napredovala je malo više od kilograma, tako da nastavljamo samo sa dojenjem. A ponekad mi se čini da ručka nonstop! Praktikujemo dojenje na zahtev. Tako da su joj obroci ponekad na dva sata, a nekad tek na četiri. Noću se budi dva puta.

Iako mnogi stručnjaci kažu da bebe uglavnom u trećem mesecu uspostave raspored hranjenja i spavanja. Mi ga još uvek nemamo. Iskreno, možda bi ona i uspostavila raspored kada bih je ja svaki dan u određeno vreme izvodila napolje. Ali od kako smo došli ovde već deo dana smo napolju, što zbog raznoraznih obaveza, što zbog našeg zadovoljstva. Tako da za K još uvek nemamo tačno vreme spavanja preko dana. Dobar deo dana provede u marami i baš voli da se tako nosi. Šćućuri se kod mene i malo priča, malo spava. Pravi galamu samo kada je baš gladna.


Moram da priznam da u prvo vreme nisam mnogo stavljala K da leži na stomaku. Sada u trećem mesecu smo to ispravili. U tom položaju podiže glavu bez problema, a poslednjih nedelja se sve bolje oslanja i na ruke.

Počela je i sa hvatanjem, pa tako pokušava da uhvati sve što joj se nađe u neposrednoj blizini. Može neko vreme da drži i zvečku u ruci. I uglavnom se zvečkom udara u glavu. To uglavnom sve bebe rade, tako da je dobro da prve bebine zvečke budu mekane.

Starija deca je obožavaju. D joj stalno priča. N pokušava da je podigne, tako da ni na sekundu je smem da je ispustim iz vida. V je stalno mazi i ljubi.

K je naučila da raspoznaje sve ukućane i primetili smo da ima poseban način komunikacije sa svakim od nas. Isto tako ima tačno određeno lad hoće kod tate, kada kod mene, kada želi da bude sama, a kada joj prija druženje sa batom i sekama. Iako ne znaju da govore, bebe i tek kako znaju da komuniciraju.

Ja se samo trudim da uživam u svakom njenom danu, da budem svedok njenog napredovanja i rastenja. Jer svaki dan sa detetom je jedinstven i neponovljiv.


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo