Skip to main content

Naš nedeljni jelovnik

U sred srede, ja pišem jelovnik za ovu nedelju. Ali dobro, ne mora da bude ponedeljak da bismo podelili neku ideju i da bi nekome ta ideja poslužila za inspiraciju.


Dobre navike ne treba menjati, pa sam tako nastavila i ovde da pravim nedeljne planove obroka, iako mi je sve što treba nabaviti u krugu od 200 metara. Prvih nedelju dana sam pokušala da spremam obroke bez ikakvog plana i shvatila sam da sa planom mnogo bolje funkcionišem. A i potrošim mnogo manje.

I dalje nam je doručak brz, jer ujutru se svi užurbano spremamo i svako ide na svoju stranu. Ručak čorbasto + povrće + meso + salata. Večera je za ispunjavanje dečijih želja.


Naš plan obroka za ovu nedelju izgleda ovako:

Ponedeljak
- doručak: palenta + jogurt
- ručak: pileća supa sa domaćim knedlama + špagete bolonjeze
- užina: mandarine
- večera: kajgana sa slaninom + crni luk + tost hleb

Utorak
- doručak: miks pahuljica (ovsene, ražene, ječmene) + jogurt
- ručak: pileća supica + pileće rolovano meso + mešano povrće (mešavina za rusku salatu) + zelena salata + hleb
- užina: jabuke
- večera: proja + ajvar + jogurt

Sreda
- doručak: maslac + džem + hleb + mleko
- ručak: goveđa supica + spanać + krmenadle + mladi crni luk i rotkice + hleb
- užina: keks i limunada
- večera: namaz od cvekle i šargarepe + hleb
Četvrtak
- doručak: musli sa mlekom
- ručak:  krem čorba + pečeno pile + brokoli + salata rotkvice i mladi crni luk + hleb od heljde
- užina: voćni jogurt (jogurt + suvo voće + banana + kivi)
- večera: palačinke sa pavlakom, pršutom i dimljenim kačkavaljem

Petak
- doručak: maslac + med + integralni hleb + mleko
- ručak: paradajz čorba + grašak + juneće šnicle + integralni hleb + salata od rendane cvekle i šargarepe
- užina: nar + čaj sa medom i limunom
- večera: tunjevina + mladi crni luk

Subota
- doručak: prženice sa rendanim kačkavaljem + jogurt
- ručak: pasulj sa dimljenim rebrima + kupus salata + hleb
- užina: smuti od narandže i banane sa mlevenim keksom i kokosovim proteinom
- večera: ovsene pahuljice + suvo voće + jogurt

Nedelja
- doručak: jaja na oko + sir + ajvar
- ručak: čorbica od spanaća i brokolija + pastrmka + krompir salata sa crnim lukom + hleb sa kukuruznim brašnom
- užina: puding
- večera: domaća pica

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Da ga ne ureknem

Kada treba da postane majka, svaka žena ima mali milion strahova, dilema, osećanja su pomešana. A kada na sve to čuje i razna sujeverja vezana za bebu, majku, dojenje, babine - svaka žena može da se nađe na ivici nervnog sloma. Za mnoge od tih sujeverja i običaja sam čula tek kada mi se rodilo drugo dete. Valjda je to zbog toga što mi se prvo dete rodilo u gradu. A ljudi po gradovima ne obraćaju toliko pažnje na te stvari, jer su preokupirani drugim. Na selu je drugačije. Poštuju se stari običaji, aktuelna su neka stara uverenja ili, kako ih ja nazivam, sujeverja. A možda i nije sve u podeli grad-selo, već to više zavisi od mikrosredine u kojoj se nalazimo. U mom slučaju, u ovoj seoskoj sredini je sada sve to mnogo izraženije, nego pto e bilo u gradskoj. I mislila sam da ću skrenuti s uma od svih tih običaja, jer nisam neko ko se istih pridržava. Za početak, a ovo je nešto univerzalno i vlada u celoj našoj zemlji, bebi se obavezno stavi crveni konac oko ruke. I to sam radila sa s