Skip to main content

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.

                          

- Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu?

Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete.


- Moja iskustva sa uvođenjem kašica

D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio problem što je slabo napredovala i uvođenjem kašica smo probali to da nadoknadimo. Međutim, ja nisam imala dovoljno mleka i već sa šest meseci N je u potpunosti bila na adaptiranom mleku i kašicama. Sa V nije bilo potrebe za žurbom, pa smo sa 4,5 meseci uveli kašice, ali prve dve nedelje su to bile veoma male količine (jedna do dve supene kašike). Tek kada je napunila 5 meseci uveli smo pun nemlečni obrok.


- Sa kojim kašicama smo počeli?

Žitarice su, po mom mišljenju, najbolje za početak. Mi smo počeli sa mlečnom kašicom u kutiji, koja se razmućuje sa vodom. Ona je po ukusu najsličnija majčinom mleku i beba ju je lepo prihvatila. Postoje dve vrste kašica u kutiji - mlečne i nemlečne. Mlečne u sebi sadrže adaptirano mleko i razmućuju se sa vodom. Nemlečne nemaju adaptirano mleko u sebi i uglavnom se mute sa vodom, mada neke mogu i sa mlekom koje beba pije (majčino ili adaptirano).


- Sa kojim namirnicama početi?

Od voća i povrća za početak su najbolje jabuka, šargarepa, bundeva, krompir.


- Kojim tempom se uvode namirnice?

Kada se bebi uvede nova namirnica, treba sačekati 3-5 dana pre uvođenja sledeće, kako bi se ispratila bebina reakcija na namirnicu, da li će se pojaviti neka alergija, da li će biti nekih stomačnih problema i slično. U tabeli uvek stoje namirnice koje mogu da se uvedu u određenom mesecu. To ne znači da ih sve treba uvesti u tom mesecu, već su to mogućnosti koje imate, a na vama je da odaberete one za koje mislite da će vašoj bebi najbolje odgovarati.


- Sa kim se savetovati oko uvođenja nemlečne ishrane?

Najviše treba uvažavati mišljenje pedijatra. Međutim, majka je ta koja donosi konačnu odluku o svemu. Jer majka najbolje može da isprati svoju bebu i najbolje može da proceni da li će njenoj bebi nešto odgovarati ili ne.


- Pravljenje kašica

Ukoliko imate domaće neprskane proizvode najbolja opcija je pravljenje kašica upravo od njih, jer su oni za bebu najzdraviji. Svako voće i povrće treba bar na kratko prokuvati kako bi se ubile bakterije. Na koji način se hrana može pripremati možete pročitati OVDE.


- Kupovne kašice

Kada sam rekla da dajem bebi Juvitana kašice, to je izazvalo veoma burne reakcije. Evo objašnjenja. Ukoliko nmate domaće neprskane namirnice, po mom mišljenju, bolja varijanta su kupovne kašice nego kašice pravljene od namirnica kupljenih na pijaci ili u marketu čije poreklo niko ne zna (a kamoli čime su sve tretirane). Štetni sastojci koji se nalaze u kašicama za bebe su svedene na minimum i to je daleko manja količina štetnih sastojaka od one koje sadrži prskano voće i povrće u svežem stanju. Više o Juvitana kašicama pročitajte OVDE.

Mi imamo domaće proizvode od kojih pravim kašice. Kupovne kupujemo kada smo cel dan van kuće, jer ako ponesem pravljenu i celi dan je vučem po torbi, pokvariće se. Takođe, kada nije sezona i nemamo domaće proizvode. Kupujem kašice od voća i povrća koje mi nemamo u bašti. I uvek imam neku za rezervu ukoliko iz bilo kog razloga ne uspem da pripremim domaću kašicu.


- Šta meni pomaže u pravljenju kašica?

O tome možete pročitati OVDE.


- Pravila u ishrani bebe

Nekoliko stvari koje treba zapamtiti: meso se daje bebi tri puta nedeljno, s tim što žumance i meso ne treba davati u istom danu, već je ili-ili; namirnice koje inače mi u ishrani mešamo sa mlekom (spanać, krompir...), mogu se i za bebu pripremiti sa mlekom koji beba pije (majčinim ili adaptiranim) i na taj način ublažiti; nikakve začine ne treba dodavati u kašice za bebe.


- Koju količinu kašice beba treba da pojede?

U početku e to vrlo malo - jedna do dve supene kašike. Onda se svake nedelje količina povećava, dok se ne dođe na pun obrok - oko 100g.


- Kada se uvodi drugi nemlečni obrok u toku dana?

Drugi obrok se uvodi u toku sedmog meseca, ako je beba krenula sa ručkanjem kašica pre navršenih šest meseci. Ako su kašice uvedene sa punih šest meseci, onda sa drugim obrokom treba sačekati bar do napunjenih sedam meseci.


- Da li bebama treba davati sokove?

Sokove bebe smeju da piju od četvrtog meseca. Ne treba im davati sok pre uvođenja nemlečnog obroka. Međutim, beba u tom periodu realno gledano nema neke potrebe za sokom, pa ne treba žuriti sa uvođenjem istih. Od soka beba može da se zasiti privremeno i samim tim da slabije jede (sisa).

Pronašla sam podatak da je dozvoljena dnevna količina unosa soka za bebu od šest meseci do dve godina 120ml dnevno. Međutim, potrebe bebe od šest meseci i deteta od dve godine su veoma drugačije, pa tako i količina potrebne hrane i tečnosti na dnevnom nivou (imam očigledan primer u kući). Od tečnosti bebi pre svega treba da dati vodu, dok za sokiće ima vremena. Ne treba bebu preopteretiti.

N je počela tek malo pred prvi rođendan da pije sokove. I jedine sokove koje ona pije su Juvitana sokovi. Imamo i domaće sokove na rastvaranje, ali njih izričito odbija. Njen dnevni unos soka veoma varira - od toga da ga neki dan ne pije uopšte, do toga da za jedan dan popije celu flašicu Juvitana soka.







- Tabele za redosled uvođenja nemlečnih namirnica

Sigurno ste nailazili na razne tabele i više niste ni sigurni koju treba da gledate. Odgovor je - vaš instinkt. Sve tabele posmatrajte kao smernice i mogućnosti koje imate, a koje ćete od njih poslušati je isključivo na vama.


- Dojenje je glavno!

I najzad, treba imati na umu da je dojenje sve do navršenih godinu dana (a poželjno je i duže) osnovna hrana vašoj bebi i da treba održati dojenje. Majčino mleko je privilegija i hrana koju imamo na samom početku života, dok su sve ostale namirnice ono čime ćemo se hraniti ceo život.


Sa uvođenjem nemlečne hrane u bebinu ishranu ne treba žuriti. Ako u tabeli piše da je neka namirnica za šesti mesec, a vi ste več ušli u osmi - nije važno. Kada vi osetite da je pravo vreme da je probate - tada je i uvedite. Nemojte da forsirate ni sebe, a ni bebu.

Još na ovu temu možete pročitati OVDE i OVDE.

Comments

Najčitanije priče

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo