Skip to main content

10 predloga iz knjiga "100 Montesori aktivnosti" - 1. deo

Dve fenomenalne knjige - "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" i "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta" izdavača Publik Praktikum. Prva je za uzrast od 1 do 4 godine, a druga od 3 do 6 godina. Nepresušan izvor ideja. Jer čitajući ove predloge za aktivnosti, počnu same da vam se javljaju ideje za neke slične. A sasvim je sigurno da će biti adekvatne za uzrast Vašeg deteta i njegova interesovanja.


U mojoj kućnoj biblioteci nalazi se prefršt knjiga o Montesori pedagogiji, jer je zaista smatram revolucionarnom i mnoge Montesori principe primenjujem u vaspitanju dece, kao i u raznim sferama njihovih (i naših) života. Montesori aktivnosti su nešto što sam ja sa decom odavno počela da praktikujem, ali ove knjige su sjajne iz razloga što je sve tu, na jednom mestu i kada mi ponestane ideja samo ih prelistam, umesto da u nedogled pretražujem po internetu.


U knjizi "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" nalaze se aktivnosti podeljene u 10 "oblasti", odnosno sfera svakodnevnog života. Jer, prema Montesoriju, deca najbolje i najviše uče upravo iz tih realnih svakodnevnih situacija. Upravo zbog toga poželjno je decu uključiti u sve: od sređivanja kuće, preko sređivanja bašte, do pripreme obroka i brige o ostalim članovima porodice. Izuzetno je važno i dopustiti detetu da bude samostalno u nekoj aktivnosti onog trenutka kada ono to zatraži (na primer oblačenje, slaganje garderobe...), i pružiti mu podršku, a ne suflirati, čak i ako nije to uradilo "po pravilima". Ukoliko mu stalno govorimo šta i kako da radi i da nije nešto uradilo kako treba, dete će se obeshrabriti i postaće vremenom zavisno od naših sufliranja. Jer u njegovoj glavici stvara se svest o tome da ono bez naše pomoći ne može ništa. Dakle, pustite decu da budu samostalna, da sami istražuju i shvate šta i kako može ili treba da se uradi. Oni će biti zadovoljni, a vama će svakako vremenom postati lakše, jer će pored vas biti dete koje svoje obaveze može samo da završi, pa možda čak i vama da pomogne oko vaših.

Montesori aktivnosti vam mogu pomoći u tome. Zbog toga sam izdvojila 5 aktivnosti iz knjige "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" koje su meni i mojoj deci najinteresantnije.


1. Da se ne bi zaboravilo
Odavno sam sa D napravila crteže sa obavezama koje ima svakog jutra - nameštanje kreveta, umivanje i pranje zuba, oblačenje, doručak. I u ovom knjizi kao predlog aktivnosti postoji pravljenje kartica sa obavezama za podsećanje deteta. Po meni je najbolje da ono samo nacrta na karticama koje ćete mu Vi napraviti svoje obaveze - jedna kartica jedna obaveza. Na taj način će mu one postati još bliže. Mi smo ih okačili u sobi D pored kreveta, tako da svako jutro kada ustane može da pogleda i da se podseti šta je to što treba da uradi.


2. Pripremanje užine
Predlog je da se u kuhinji napravi polica za dete, tako da njemu bude dostupna i da se tu nalazi ono sa čime ono sme da rukuje i raspolaže: voće, galete, nož za mazanje, šta god Vi smatrate da može. Neka ono samo slaže ono što je u njegovoj polici i uvek može da uzme iz nje šta želi i napravi sebi užinu.


3. Vrećica s tajanstvenim predmetima
Ovom igrom se kod deteta razvija čulo dodira. Dete stiče sposobnost da čulom dodira prepozna koji je to predmet. Pritom je vrlo jednostavno i sve potrebno već imamo u kući. Potrebno nam je 6 potpuno različitih predmeta koji su detetu dobro poznati. Na primer: šišarka, kašika, plišana igračka, narukvica... Na početku izvlačimo jedan po jedan predmet iz vrećice i pažljivo ih opipavamo. Zatim damo detetu da uradi isto. Potom vratimo sve predmete u vrećicu. Gurnemo ruke u vrećicu, opipavamo jedan predmet i imenujemo flga. Zatim damo detetu da uradi isto. Kako se navodi i u knjizi, dete će prvo verovatno pokušati da viri, ali vremenom će imati sve više poverenja u svoje ruke.


4.Igra tišine
Nešto što verovatno svaki roditelj poželi da igra čim pročita naziv. Jer svi mi smo ponekad željni tišine. Šalu na stranu, igra tišine je višestruko korisna za decu. Verovali ili ne, i deca imaju ponekad potrebu za tišinom, ali, kako se navodi u ovoj Montesori knjizi, nisu uvek u stanju da do nje dođu samostalno. Ova igra znatno može doprineti i vežbanju koncentracije kod dece. Za početak objasnite detetu da treba da sedne mirno, da se ne pomera i da ćuti. Ako će mu biti lakše, prvi Vi to uradite na 30 sekundi. Verovatno da iz prvog dete neće uspeti da se potpuno umiri, ali vežbom ćete uspeti. Onda kada konačno ućuti, recite mu da osluškuje zvukove iz okoline. Opisujte naglas ono što čujete kako bi ih i dete pažljivo osluškivalo. Ovu igricu možete igrati i napolju i u kući, a vremenom će ona verovatno trajati sve duže. I verujte, prijaće, i vama i deci.


5. Lutka od papira
Za ovu aktivnost potreban vam je veeeliki papir. Recite detetu da legne na njega i nacrtajte obrise detetovog tela. A onda zajedno možete crtati oči, usta, kosu, dete može ukrasiti lutku kako god želi, pustite mašti na volju. Imaće svoju sliku u prirodnoj veličini i možete je okačiti na zid. Ovo može da pomogne i pri učenju i razaznavanju delova tela.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo