Skip to main content

Svaki početak je bolan

Kada treba da dobijemo bebu, očekujemo da će sve biti lepo, da ćemo se snaći lako. Pa zar se nisu milioni žena do sad našli u ulozi majke? Kad su mogle one, zašto ne bih mogla i ja? Porodite se, mislite gotovo je sa bolovima. Stavljate bebu na dojku. Sa svih strana slušali ste najlepše stvari i dojenju i jedva ste čekali ovaj momenat. I tada vam se sve kule koje ste izgradili na tim lepim pričama sruše. Beba vas grize, bradavice vas bole, grudi su vam tvrde ko kamen i užasno bole. Niko vam nije ni spomenuo da boli. Pomišljate da možda vi ne znate da dojite. Jer niko nije pričao o ovome. Trebalo bi da bude lepo, da uživate. A sve što vu isećate su užasni bolovi. Nešto nije kako treba.



Mnoge mame ostanu zatečene kada shvate da dojenje nije lako iako je najprirodnija stvar na svetu. Baš i nema neke logike, zar ne? Ali svaki početak je težak, pa tako i početak dojenja. Uspostavljanje laktacije je proces koji može i da potraje. Problem je što niko ne upoziri mame da će biti bolno i da je to normalno. Kada mama oseti bol dok pokušava da podoji bebu, oseća da nešto ne radi kako treba i pita se kako svi mogu da pričaju da je to nešto najlepše na svetu kad ovoliko boli?

Da, boli. Boli kada beba uhvati bradavicu. Boli kada ispucaju bradavice. Boli kada nadolazi mleko. Boli jada se grudu skamene od prevelike količine mleka. Boli kada se izmuzavate. Boli kada masirate grudu da biste razbili grudvice i otvorili kanale. Sve to boli. I normalno je da boli. Ali nije dugotrajno. Vrlo brzo kada uspostavite laktaciju, bola više neće biti. I onda ćete zaista početi da uživate u dojenju.

Sa K mi je trebalo 10 dana da uspostavimo laktaciju. Odmah po porođaju imala sam kolostrum. Kada sam je stavila po prvi put na dojku užasno je bolelo. Drugog dana posle porođaja nadošlo mi je mleko. Grudi su bolele, bradavice su tokom svakog podoja sve više pucale. Grudi su postajale sve tvrđe i morala sam da ih masiram i ručno izmuzavam. I da, oči su mi izletale od bolova. Ali imala sam izbor - da pretrpim bol, sredim grudi i počnem da uživam u dojenju ili da ostavim sve tako kako jeste, dobijem upalu dojki i izgubim mleko.



Trećeg dana posle porođaja smo došle kući. To veče sam sela da se izmasiram. Stanje je već bilo kritično. Plakala sam i masirala grudi. Kada sam razbila sve čvoriće izmuzla sam se sa pumpicom. U toku noći sam se izmuzavala još nekoliko puta. Sledećeg dana sam nastavila isto - izmuzavanje posle svakog podoja i jiš jednom između podoja. Osećala sam se malo lakše. Ali to veče sam na desnoj strani primetila da mi je od pazuha do dojke iskočila ogromna vena i sada je to bolelo užasno. Ponovo sam se iznasirala i izmuzla. Malo posle toga uhvatila me je strašna drhtavica. Počela sam da plačem od očaja. Radila sam sve što sam mogla i znala, ali stanje se samo pogoršavalo. I sledeće dve noći me je hvatala drhtavica. Bilo je zaista strašno. Od svakog podoja bradavice su užasno bolele, skroz su ispucale i napravile su se i ranice na samoj bradavici. Vena se još nije povukla i bolela me je cela desna strana. Osećala sam bol svaki put kada bih krenula da legnem ili da ustanem. Zapravo, svaki put kada bih promenila položaj.

Osmi dan posle porođaja setila sam se još jedinog preistalog - kupusa. Kada sam se porodila sa V i dobila mastitis, moj doktor koji mi je vodio sve trudnoće mi je rekao da stavljam obloge od kupusa. Problem je bio što u celoj Crnoj Travi nigde nije bilo svežeg kupusa. Svi imaju samo kiseli. Na kraju je muž zvao nekoga da nam kupi u Leskovcu i pošalje kupus. Čim je kupus stigao, cele listove sam stavila na grudi kao obloge. I to je bilo pravo olakšanje. Na svakih par sati sam stavljala nove listove i tek tad sam postala svesna koliko su meni grudi gorele - kupus je izvukao svu vrelinu iz njih. I dalje sam nastavila i sa masiranjem i izmuzavanjem. Posle dva dana kombinovanja obloga od kupusa, masiranja, izmuzavanja i mazanja bradavica lanolinom, nastala je skroz druga priča.



Tog desetog dana od porođaja, osećala sam kao da se sve to dešavalo nekom drugom. Uzela sam da podojim K. Odjednom je sve išlo glatko. Grudi više nisu bile teške i bolne. Dojenje više nije bilo bolno. Izmuzavanje mi nije potrebno milion puta na dan. Odjednom je sve prošlo. I konačno, poslednja tri dana počela sam da uživam u dojenju moje bebe.

Drage mame, početak dojenja je bolan, znajte to. Ali, kao što sam već rekla, to je kratkotrajno. Nemojte da odustanete čim osetite bol, misleći da ne treba tako da bude. Treba. I biće. I proćiće. A onda ćete uživati. Onda će doći onaj deo o kom ste toliki slušale - dojenje kao najlepša stvar na svetu. Taj čarobni osećaj, ta neponovljiva intimnost i povezanost sa vašom bebom. A dok se ne osetite tako - istrajte. Budite uporne. Pretrpite. Zbog bebe. Zbog vas. Verujte mi da vredi.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo