Skip to main content

Bebe imaju osećanja

Prvih dana nakon porođaja mamama je uglavnom najveća briga da li je beba sita. Mame pokušavaju da uspostave dojenje, s druge strane im se nudi dohrana, razapete su između bebinog plača, bolnih grudi i straha da li će uhvatiti/nahraniti/presvući bebu kako treba. I bebu nahrane, presvuku, stave da spava, ali ona i dalje neutešno plače. Mame su obeshrabrene i uplašene. Šta joj je sad???



Svakako da je osnovno zadovoljiti bebine fiziološke potrebe. Ali često se zaboravlja da ro nisu jedine bebine potrebe. Beba nije samo sistem za unos hrane i izbacivanje viška. Beba je mnogo više od toga.

Da bismo razumeli bebu, moramo da na trenutak zamislimo situaciju u kojoj se nalazi. Devet meseci beba je bila ušuškama u materici. Osećala se prijatno, hrana joj je uvek bila dostupna, otkucaji maminog srca su je uspavljivali, mamin glas je umirivao. Beba se osećala sigurnom i zaštićenon.

A onda je na silu izgurana iz te svoje ušuškanosti i udobnosti. Oko nje su nepoznati zvukovi, oko nje je svetlo, otrgnuta je od mame i više nije toliko sigurna. Sve joj je nepoznato. Pritom, sada mora da traži da njene potrebe budu zadovoljene. I da, čim beba zaplače prvo mame pomisle da je gladna, zatim da joj je puna pelena ili da joj se spava. A beba nekad plače zato što joj jednostavno treba - mama. Treba joj mamin dodir, da čuje mamin glas, oseti mamine otkucaje srca. Bebi je potrebno da se ponovo oseća sigurno i zašrićeno kao kada je bila u materici.



Zato kada beba plače, a sve fiziološke potrebe su joj zadovoljene, uzmite je u naručje, pričajte joj, mazite je. Mamin glas i dodir će je umiriti. Slobodno joj pevajte. Ako ne znate dečije pesmice, nenojte to da vas brine - izmislite pesmicu samo za Vašu bebu. Ne mora da bude ni pesnički tekst, ne mora čak ni da ima mnogo smisla. Beba još uvek ne razume reči, ali oseća Vaše raspoloženje, tonalitet kojim joj se obraćate, smirenist u Vašem glasu. I ako ne znate da pevate, to nije izgovor. Jer Vašoj bebi je Vaš glas najlepša melodija na svetu.

Bebu će umiriti i ako je stavite da leži na Vaš stomak okrenutu na stomak. Beba će priskoniti glavu na Vas i čuće otkucaje maminog srca, a za nju je ovo davno poznati zvuk. 



Iako je malena i bez ikakvog znanja o svetu koji je okružuje, ne smemo da zaboravimo da beba ima osećanja, da je ona kompletno biće. A njena vodilja za otkrivanje sveta je mama. Mama je jedino što joj je poznato iz njenog prenatalnog života. I sve što oseća mama, oseća i beba. 

Zato se trudite da uvek kada ste u kontaktu sa bebom budete raspoloženi i rasterećeni. Mamina nervoza se prenosi i na bebu, jer je ona oseća. Ako je mama uznemirena, sasvim je sigurno da će i beba biti. Jer ako se mama ne oseća dobro, beba se oseća ugroženo. Zato uvek imajte na umu - mirna mama = mirna beba. I uživajte u svojim bebicama. Čuvajte se, nosajte, mazite, pričajte, pevajte... Nećete je na taj način razmaziti, već će se beba formirati u sigurnu i stabilnu ličnost. A i porašće mnogo brzo, a to vreme nećete moći da vratite.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo