Skip to main content

Omiljene aktivnosti 1 do 2 godine

U poslednje vreme gotovo svakodnevno se oduševljavam jer posmatrajući V primećujem koliko je ona zapravo velika.


Svakako da je i dolazak K doprineo tome. Do skoro je V bila beba u kući i svi smo je tako i gledali - kao bebu. A sada, evo je, svakog dana mi iznova pokazuje da je sve, samo ne mala beba.

Tek sad u odnosu na K vidim koliko je V porasla ( i otežala i stvarno nemam pojma kako sam je nosila tokom cele trudnoće sa K). Već sve razume, ali još uvek ne priča ( svega nekoliko reči ). Pokušava sama da se obuče (ne baš uspešno, ali bitna je volja) i traži sama da jede.

I dok sam ja i dalje u svojoj glavi imala V kso bebicu kojoj non stop treba pažnja, držanje, nosanje, ona me je potpuno demantovala. Igra se sama, počinje i da crta, lista slikovnice, slaže kocke. Da, V više nije mala beba i to mi svakim danom postaje sve jasnije.

Igre i aktivnosti koje okupiraju našem detetu pažnju često nam pokazuju koliko je ono zapravo zrelo i radoznalo. Dete istražuje i pronalazi rešenja za razne probleme (kao što je pravljenje kuće od kocki).

N sada ima 2,5 godine. Ali mnogo igara vole i ona i V. Samo je N malo spretnija (opet ću kao primer da navedem slaganje kocki).

Zato sam htela da podelim sa vama omiljene aktivnosti V i N. Odnosno, aktivnosti koje su mojoj deci interesantne u uzrastu od godinu dana di dve godine.



1. Muzučke igračke
Bilo kakve, samo da sviraju. Obožavaju ih i N i V i obe počnu da igraju čim neka igračka zasvira.

2. Kocke
Slaganje kocki im dugo drži pažnju. Za sada slažu krupne kocke. Podjednako interesantne bi im sigurno bile i drvene kocke. Pritom je ova aktivnost veoma dobra za decu, jer na taj način razvijaju finu motoriku, koordinaciju oko-ruka, podstiče ih na maštu i realizaciju zamišljenog, razvija logiku i pronalaženje kreativnih rešenja problema.

3. Slikovnice
V još uvek najviše interesovanja pokazuje za knjige za bebe sa mnogo slika u osnovnih pojmova. I one zapravo i jesu za njen uzrast. Ponekad "čita" sa nama i klasične slikovnice, ali još uvek nema dovoljnu koncentraciju za njih (na pola priče uglavnom ode). N obožava slikovnice i čitamo ih stalno.

4. Pričanje priče
U poslednje vreme N pred spavanje više voli da joj pričam priču nego da čitamo. Omiljena joj je "Tri praseta". U našoj verziji priče, tri praseta su D, N i V. V, međutim, još uvek nije zainteresovana za pričanje priča.

5. Slagalice
I N i V ih obožavaju. N je već počela da slaže i puzle, dok je V više za slagalice "umetaljke". Kao i kocke, i slagalice imaju veliki značaj za razvoj dečije motorike i logike.

6. Nizanje kolutova
Trenutno omiljena igra V. Kolutovi mogu biti višestruko korisni - podstiču razvoj motorike i logike, ali može se iskoristiti i na primer za učenje boja. Starija deca mogu pomoću njih vežbati preciznost, tako što će dete sa određene udaljenosti nabacivati krugove na stalak. D se na ovaj način igra sa krugovima.

7. Muzičke igre
Zapravo, ne mora da bude nikakva posebna igra. Jednostavno lustite detetove omiljene pesmice i đuskajte!

8. "Ringeringeraja", "Dan i noć"...
I N i V vole da igraju "Ringeringeraja". N vrlo uspešno igra i "Dan i noć" i slične igre. V je ipak još mala za njih.

9. Crtanje
N je odavno počela da crta. Još uvek to nisu definisani crteži, ali na svoj način ona crta i životinje i kuće i voće... V je relativno skoro otkrila bojice i sada svakodnevno uči kako da ih koristi. Svaki put kada uspe bojicom da napravi trag na papiru, oduševljeno se smeje.

10. Igračka najbolji drug
Ovo mogu biti najrazličitije igračke. To je ona igračka koju dete nosi svuda sa sobom, a uveče ide sa njom na spavanje. Za N je to ranije bila heklana ovčica. Sada ju je zamenila jednom bebom. Za V je to plišana maca. Čak i D još uvek ima svog "prijatelja za spavanje" - plišano majmunče.


Sve ove aktivnosti su predlozi, igre koje se kod nas igraju svakodnevno. I iako su otprilike za uzrast od godinu dana do dve godine, da li će nešto detetu biti interesantno zavisi od mnogo faktora: temperamenta i interesovanja deteta, pa čak i trenutnog raspoloženja. Uvek je najbolje pratiti svoje dete i ono će nam samo pokazati kakve igre su mu zanimljive. A ako vam ponestane ideja, prelistajte spisak ponovo. Možda dobijete inspiraciju.

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo