Skip to main content

Aktivnosti sa decom u kući

Kada je napolju lepo vreme, veći deo dana provedemo napolju, u šetnji ili igrajući se u dvorištu. Problem nastaje kada su kišni dani, kao sada. Kada su zatvorena u kući, deca se unervoze i potreban je veliki napor da nam dan prođe mirno. Zato smišljamo milion i jednu igru i zanimaciju, kako bi što manje vremena ostalo za dosadu, koja potom uzrokuje i nervozu, a usled koje nastaje ludnica u kući.
Najlakše je uključiti crtaće ili dati detetu tablet ili neku drugu spravicu da igra igrice. Međutim, ja se trudim da to izbegavam i zaista to čuvam za baš krizne situacije. Crtaće često gledamo ujutru dok se deca razbuđuju, a ja spremam doručak. Posle toga, sve se uglavnom svodi na aktivnu i kreativnu igru. I koliko god to ponekad zvučalo zahtevno i naporno, zapravo je često potrebno vrlo malo da se deca podstaknu na kvalitetnu igru koja će im bar neko vreme držati pažnju.


Ono što verovatno sva deca vole, a roditelje često plaši zbog nereda koji može da nastane, jeste crtanje, slikanje, modelovanje plastelinom ili glinom. Mi sve to vrlo često radimo i ovo su vrlo zdrave aktivnosti za decu, a pritom su im vrlo interesantne.

Ukoliko vas plaši nered, možte početi od onog najjednostavnijeg: crtanje drvenim bojicama, voštanim bojicama ili flomasterima. Takođe možete i bojiti bojanke. Ukoliko dete ne želi da počne samo, počnite da crtate zajedno sa njim. Ubrzo mu verovatno nećete biti potrebni i dete će samo nastaviti sa crtanjem ili bojenjem.

Bojenjem vodenim bojama i temperama pruža više kreativnih mogućnosti, ali nosi i veči rizik od nereda. Ali ne brinite, vodene boje i tempere se uglavnom vrlo lako skidaju sa odeće i nameštaja, tako da se slobodno prepustite umetničkom zanosu zajedno sa detetom. Možete crtati na klasičan način – četkicama, ali možete koristiti i druge tehnike: oslikavanjem valjcima, rukama, nogama, ali i dno od plastične flaše na primer može dati sjajna umetnička dela. Mi obožavamo crtanjem rukama i neka naša umetnička dela možete pogledati OVDE. Takođe, osim na papiru, možete slikati i na raznim drugim materijalima. D i ja smo prošle godine ostavljali otiske ruke po jednom starom čaršafu. Ispalo je predivno, sjajno smo se zabavili, a čaršaf čuvam za uspomenu. Možete oslikavati stare majice, cegere... Samo se prepustite mašti. Deca će se beskrajno zabaviti, a odrasli će se sigurno opustiti.

Plastelin takođe ima vrlo pozitivno dejstvo na razvijanje dečije kreativnosti, ali i razvoj motorike, tako da je dobro setiti se toga kada ste u nedoumici da li da date detetu da se igra sa njim. Za malo stariju decu je odlična i glina, mada ona zahteva malo veći napor prilikom modelovanja. Od plastelina se može napraviti svašta, a sa D sa često koristila i biolin ranije (plastelin koji se kuva). Kada napravi šta želi, prokuvamo u vodi i ostane nam lepa uspomena koja više ne može tako lako da se rasturi.


Za stariju decu su odlične i društvene igre. Mada već od 2-3 godine možete pronaći način da ih igrate sa decom. Verovatno ne po pravilima, ali važno je da bude zabavno. D je u poslednje vreme zainteresovan za jamb i šah. Dok je N interesantna „Ptica kreštalica“ i „Stoopido“. Kod ptice se imitiraju zvukovi životinja, što njoj već ide odlično, a u drugoj igri se od raznih ponuđenih detalja sklapaju maske, što joj je veoma zabavno. Naravno, tu su i one klasične igre: „Čoveče, ne ljuti se“, igre memorije, domine, karte...

Ponekad možete rekvizite za igru da napravite i sami. Ono što sam ja našla prigodno i za D i za N (a morate priznati da su dete od 2 godine i dete od 6 godina potpuno drugačijih interesovanja, a i mogućnosti), jeste bacanje obručeva i kuglanje. I sve što je potrebno za ove igre smo sami napravili. Samim tim što su oni učestvovali u pravljenju ovih rekvizita, ove igre su im još draže. A naravno, samo pravljenje je još jedna kreativno igra.

Što se tiče bacanja obručeva, sve što vam je potrebno jesu papirni tanjiri i jedan karton od ubrusa. Na jedan tanjir zalepite karton od ubrusa i eto stalka na koji ćete bacati obručeve. Od papirnih tanjira isečete krugove različitih veličina i to su vaši obručevi. Dalje ih možete ukrasiti, obojiti, išarati, ofarbati, oblepiti kolaž ili ukrasnim papirom.

Za kuglanje su potrebne prazne plastične flaše koje će predstavljati čunjeve. Flaše opet možete ukrastiti na bilo koji način koji vam padne na pamet: oslikavanjem ili oblepljivanjem. A sigurno negde među igračkama imate neku manju loptu koja će poslužiti kao kugla. Poređate flaše kao čunjeve i na kuglanje!

Nekada ni nama nije dan i treba nam malo mirnija atmosfera. To se kod nas postiže ćitanje knjiga. Moja deca obožavaju knjige i beskrajno mi je drago što sam svoju ljubav prema knjigama prenela na njih. N je već u uzrastu kada pomno isprati čitanje cele slikovnice, dok bi D satima mogao da sluša dok mu neko čita, mada sad već i on sam počinje da čita bez ikakvih problema. Često im u toku dnevnog čitanja poturim da grickaju neku voćku i tu opet imamo duplu dobit: dok se slikovnica pročita, voćka je pojedena.

U kući volimo da pravimo žurke i pravimo ih često. Pritom ne mislim na one poput rođendanskih, već male, privatne, samo za nas ukućane. Odvrnemo malo jače našeg omiljenog Branka Kockicu (već duuugo duuugo nam je broj jedan na listi, ali i Minja Subota je ozbiljna konkurencija) i đuskamo i pevamo do iznemoglosti. A kad pravimo predah popijemo neki voćni smuti.

                        

A kad smo kod smutija, D i N uvek učestvuju u pravljenju smutija, V je još uvek nemi posmatrač. Često su oni ti koji biraju koje voće ćemo staviti, da li ćemo dodati jogurt ili mleko ili samo vodu. To je dobro jer je dogovor da ako oni biraju šta će staviti moraju i da ih popiju. Ja sam tu naravno da iskontrolišem da ipak bude to neka jestiva kombinacija, jer njima svašta pada na pamet.

I eto usput ideja kako da prevarite dete da pojede zdravu užinu, jer često dobijam to pitanje. Uključite i dete u pripremu užine i u toku igre mu neobavezno ponudite. I obavezno napravite porciju i za sebe. Jer deca se ugledaju na nas. Ako dete vidi da vi jedete voće, veća je verovatnoća da će i ono hteti bar da je proba.

Da se vratimo na aktivnosti. Koliko god nama kućni poslovi bili mrski, deci su oni uglavnom veoma interesantni. Kada detetu dozvolite da radi nešto što inače rade odrasli, dete se oseća korisno i, jednostavno, odraslo. Iskoristite to i zatražite od deteta da vam pomogne oko nekog posla koji imate tog dana u kući, na obostrano zadovoljstvo. Neki kućni poslovi mogu veoma povoljno uticati na detetov razvoj motorike, kao na primer postavljanje stola ili prostiranje veša.

Kada nešto posmatrate kao igru, mnogo je zabavnije. Zašto i spremanje ručka ne bi bilo igra? Uključite decu i dajte im zadatak u skladu sa njihovim mogućnostima oko pripreme ručka. Uživaćete i vi i oni, a ručak će biti nikad lakše i brže spremljen.

A nekad dok se sprema ručak, deca vam mogu davati podršku i to veoma bčnu podršku. Naime, moji obožavaju da povade šerpe i varjače, a onda se pretvaraju da su im to instrumenti i isprobavaju kakve sve zvukove mogu da proizvedu. Na kraju se to pretvori u veoma bučnu svirku koju prati gromoglasan smeh i oduševljenje. Samo da napomenem da u ovome učestvuje čak i beba V. Šta reći, vrlo brzo kupi fore i fazone od starijeg brata i sestre.


Ima još mnogo stvari koje mogu pomoći da kišni dani ne budu toliko strašni. Pokušajte da posmatrate svet očima svog deteta i shvatićete da sve može biti materijal za igru. Zaboravite na nered koji će možda nastati, probudite dete u sebi i opustite se. Jer i dan u kući može da bude beskrajno zabavan, da stvori divne uspomene, samo ako mu vi to dozvolite.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo