Skip to main content

Dojenje bebe tokom druge trudnoće

Kada sam saznala da čekamo četvrtu bebu, V je imala svega pet meseci. Ni jednog trenutka nisam dojenje nje dovela u pitanje, nisam razmišljala o odvikavanju, jer je još uvek mnogo mala i nisam želela da joj to uskratim.


Međutim, sa svih strana su počeli da me sustižu komentari i saveti koje nisam tražila. Kako to mleko više nije zdravo da beba sisa, kako dojenje može da prouzrokuje komplikacije u trudnoći, kaok to mleko nije hranljivo i slično.

Danima me je obuzimao osećaj ogromne krivice što nisam sačekala bar još nekoliko meseci do sledeće trudnoće i što sada zbog moje žurbe, moja beba će biti uskraćena za dojenje. Gomila pitanja mi se motala po glavi i samo sam želela da pronađem najbolje rešenje za obe moje bebe - ovu od pet meseci i ovu novu u mom stomaku.

Da ne bih više nagađala šta i kako, obratila sam se savetnici za dojenje, koja mi je vrlo lepo i konkretno dala odgovore na sva moja pitanja.

Ukoliko se desi da ostanete u drugom stanju, a još uvek dojite prvu bebu, dojenje se može nastaviti. Naravno, osnovni uslov je da je sa novom trudnoćom sve u redu i da Vi to želite. Ali postoje naravno stvari na koje treba obratiti pažnju.

Kao prvo, lučenje mleka za dojenu bebu ne utiče na razvoj nove bebe. Sve potrebne materije prvo odlaze za potrebe nove bebe, a potom se luči mleko. Priroda je tu se lepo regulisala i nema nikakvih problema, jedno ne škodi drugom. Međutim, za samo telo ovo jste veće opterećenje nego inače tokom samog dojenja ili tokom same trudnoće, jer ovde se u telu dešavaju oba procesa istovremeno. Zato sam morala da obratim posebnu pažnju na ishranu i da unosim veću količinu vitamina nego inače. Velika količina tečnosti je takođe vrlo važna, kako za dojenje, tako i za plodovu vodu koja kroz nekoliko nedelja počinje da se stvara.

Kao i sve ostalo u životu i ova dojenje-trudnoća kombinacija može imati negativne efekte. Naime, bradavice mogu biti veoma osetljive i dojenje može biti prilično bolno. Ne želim na ovaj način nikoga da obeshrabrim, ali to je nešto što je vrlo verovatno da ćete u ovoj situaciji osetiti i na svojoj koži. Ja sam imala taj problem na početku trudnoće, međutim, bila sam uporna i posle neke dve nedelje ta preosetljivost je prošla i dojenje je ponovo išlo potpuno normalno.

Drugi negativni efekat, koji sam takođe osetila, jesu kontrakcije. Kontrakcije su na nivou pripremnih kontrakcija, nisu bolne, ali su prisutne i neprijatne su. U jednom periodu su se javljale svakodnevno, sada ih osećam povremeno. Opet kažem, nije strašno i ne utiče negativno na trudnoću.

Mleko koje će početi da se luči za bebu je opet priča za sebe. Čak se posle porođaja može i nastaviti tandemsko dojenje.

Ja sam želela da dojim V do godinu dana, oko rođendana da je odviknem i taman mi preostaje dovoljno vremena da se pripremim za dojenje nove bebe. Međutim, oko osmog meseca V smo naišli na problem sa manjkom mleka i poslednjih nedelja kobinujemo dojenje sa dohranom. Nadam se da ćemo uspeti da izguramo još neki mesec.

Sve u svemu, osim tih bolnih bradavica na početku i kontrakcija koje nisu strašne, drugih problema nisam imala. Sada sam već uveliko u petom mesecu, beba u stomaku se lepo razvija i sa trudnoćom je sve u potpunom redu. S druge strane, V je sada u devetom mesecu i sjajno napreduje, kako po kilaži i rastu, tako i u motoričkom razvoju. Moje iskustvo sa dojenjem u trudnoći je jedan lep period u kom smo svi pokazali da možemo da budemo istrajni i rastemo zajedno.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo