Skip to main content

Stručnjaci odgovaraju - Nutricionista odgovara na pitanja o ishrani beba

Kako bih što više pomogla mamama koje me svakodnevno pitaju za savete u vezi ishrane beba, ostvarila sam saradnju sa nutricionistkinjom Zvezdanom Ljubenković, koja zajedno sa drugim stručnjacima iz škole "Mamin san" daje savete vezano za ishranu, kako beba, tako i odraslih.
Mame su slale pitanja tokom tri dana i stigao je veliki broj pitanja, što me izuzetno raduje, jer to znači da radimo pravu stvar i hvala vam na svoj podršci koju mi pružate u ovom novom poduhvatu. Potrudiću se da vam jednom mesečno na blog dovedem u goste nekog stručnjaka koji će oddgovoriti na vaša pitanja.

      

Kao što sam već rekla, ovoga puta je to nutricionista Zvezdana Ljubenković i ovim putem joj se zahvaljujem što mi je izašla u susret i što smo napravile ove divnu saradnju, koja će biti od koristi mnogim mamama.

Pitanja su zaista šarena, što je opet dobro, jer će sigurno i druge mame pronaći odgovore za kojim tragaju u njima, iako su ovoga puta propustile priliku da i same postave pitanja.

Zvezdana se lepo izborila sa svim pitanjima, pa da počnemo.


Koje žitarice su najbolje za bebe i na koji način ih treba davati bebi?

Uvodjenje žitarica je prilagodjenu uzrastu, bebe obično lepo reaguju na njih jer nisu česti alergeni. Uvek se žitarice daju u jutranjim časovima, kao i sva ostala nova hrana, kako biste mogli da pratite reakcije. Uvek je bitno krenuti prvo sa malim dozama ( po 2,3 kašikice ) pa dozu postepeno povećavati. Prve žitarice sa kojima možemo da krenemo su pirinač, ovsene pahuljice, ječmene ( moraju da se potpuno samelju ). 


Kako i kada se uvodi žumance?

Uvođenje se počinje sa 7 do 8 meseci, postepeno - prvo tri dana osmina, pa 2,3 dana pauza, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance. 


Kada se uvodi nemlečna ishrana, sa 4 ili sa 6 meseci? Zašto neki pedijatri preporučuju sa 4?

Uvodjenje nemlečne ishrane zavisi od napretka vašeg deteta, to je individualno. Ukoliko dete ima dobar napredak samo uz majčino mleko, u tim slučajevima se uvodi sa 6 meseci.


Da li hranu treba uvoditi po bojama: bela, žuta, narandžasta...?

To je naidealnija pravilna kombinacija, ali ne morate uvek da se vodite time, jer voće i povrće treba da koristimo sezonsko, ako se vodite time, u mnogim slučajevima je teško izkombinovati po bojama i sezonski.


 Kada se uvodi voće?

Preporuka je prvo ishranu početi sa povrćem, a onda uvoditi voće. Majčino mleko je slatkastog ukusa, pa se samim tim bebici uvek više svidja voće. Značajno je da se na početku navikne na ukus povrća, a voće većinom rado prihvate. Sa voćem može da se počne sa 5 meseci.


Da li postoji neka laboratorijska analiza krvi koja može da se uradi bebi pre uvođenja nemlečnih namirnica?

Nažalost u Srbiji ne postoji ustanova koja je baš za to specijalizovana.


Kako da znamo kada je beba spremna za nemlečnu ishranu?

Po kontrolnim pregledima i po napredovanju u kilaži ( to je najbolji pokazatelj da li je dete spremno za uvodjenje nemlečne ishrane ).


Kako bebi od 10 meseci prilaoditi ishranu tokom putovanja (na moru)?

Potrebno je da ima češće obroke i obavezan unos tečnosti tokom celog dana. Najbolje je da pripremite obroke unapred i nosite ručni frižider sa sobom. Pripremljenu hranu morate držati na hladnom mestu, adekvatno upakovanu. Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice.


Koliko obroka treba da ima beba od 6 meseci i koja namirnica je najbitnija hrana u bebinom jelovniku?

Koliko će beba imati obroka je individualno, zavisi od dužine spavanja deteta, da li se beba hrani majčinim mlekom ili dohranom, da li smo već počeli sa nemlečnom ishranom..U zavisnosti od više faktora, zavisi I koliko je obroka našoj bebi potrebno.


Koja količina nemlečnog obroka se na početku uvođenja nemlečne ishrane smatra dovoljnom da zameni mlečni obrok?

Sve zavisi koji mesec je beba kojoj nudimo obrok. U početku se počinje sa novom namirnicom ( 2-3 kašike ), pa se vremenom doza pojačava. Beba će u većini slučajeva jasno pokazati kada je gladna. Većina majki preteruje sa unosom hrane, misleći da bebi nije dovoljno.


Čime se voditi tokom uvođenja nemlečnih namirnica? Čula sam da neki preporučuju da se prati tabela, dok drugi kažu da treba davati ono što je sezonsko.

Uvek je bolje voditi se sezonskim unosom namirnica.


Kada se uvodi crveno voće, orašasti plodovi, med i jaja?

Voće je uvek najbolje davati u prepodnevnim časovima. Za žumance smo već dali detaljan opis, za med I bobičasto voće najbolje je uvodti tek nakon navršenih godinu dana. Belance takodje tek nakon navršen godinau dana. Jaja se smtraju jednim od najčešćih alergena.


Koje namirnice mogu poboljšati  imunitet i krvnu sliku bebe od 10 meseci?

Namirnice koje mogu poboljšati krvu sliku su mlada mesa, ne tretirano voće I mlečni proizvodi.


Kada bebi može da se izbaci noćni obrok?

Pratite kako se vaša beba ponaša, ukoliko imate bebu koja već sa 4 meseca spava celu noć, nema potrebe da je budite i remetite san da biste joj dali obrok.


Kako izgleda normalna stolica na početku uvođenja nemlečne ishrane i šta treba da se uradi ako je stolica tvrda ili ako izostane?

Dok je beba isključivo na mlečnoj ishrani, pogotovo na majčinom mleku, stolica je zlatno-žuta. Kad se počne sa uvođenjem druge - nemlječne hrane, stolica se menja, a naročito je tvrđa kad se uvode jabuka i pirinač. Kada je stolica tvrdja, potrebno je davati više tečnosti.


Da li i koliko vode treba da pije beba na početku uvođenja nemlečne ishrane, koja je do tada samo dojena?

Treba da pije po malo, beba će na početku odbijati vodu ( više će se obradovati sokovima ), ali ne treba odustajati. N apočetku je to po koji gutljaj.


Koji čajevi su najbolji za bebe?

Najbolji čaj za bebe je od kamilce, komorača, matičnjak, jabuka..


Imam dečaka od 16 meseci i slabo jede. Inače, ima oko 10kg i 300g i tu kilažu ima još od marta. Čak ima i periode gubljenja na kilaži, a onda ponovo vrati. Doručak mu uvek pravim malo kaloričniji (jaje sa malo slanine i hleb, prženice sa sirom i jogurtom...), zato što jedino doručak pojede. Za užinu je obično voće sa žitaricama ili keksom. Za ručak ima meso sa povrćem i hlebom. Za večeru obično vrtimo palentu, griz, peciva, jogurte. Sokove i slatkiše slabo jede, tako da oni nisu razlog zbog kog ne jede slane obroke. Nije bio bolestan od januara ove godine i vrlo je aktivan. Čak hiperaktivan. Primio je sve vakcine, kao i MMR. Da li je normalno da dete ne dobije uopšte na kilaži tri meseca?

Dete ne mora da napreduje u kilaži svaki mesec. Ukoliko se dobitak u kilaži oduži na duže od 3 meseca potrebno je da se posavetujete sa svojim pedijatrom. 


Imam bebu od 6 meseci kojoj sam uvela kašice, nekada kupljene, ali se trudim uglavnom da pravim od domaćih namirnica. Sve lepo obarim i izblendiram, ali beba mnogo teško vari hranu. Inače je pre toga imao mnogo grčeve. Da li imate neki savet kako to da rešimo?

Najbolje je da pokušate sa čajevima za grčiće i hranu dobro termički obradite ( kako bismo olakšali varenje ). Takodje proverite da li je kombinacija namirnica u okviru obroka idealna.




Drage mame, nadam se da ste zadovoljne odgovorima. Neke konkretne situacije sa vašim bebama za koje ste nas pitale su nešto što je ipak pitanje za pedijatre koji prati dete od samog početka iz meseca u mesec. 

Veliki pozdrav od Zvezdane i Tamare

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo