Skip to main content

Mama pita mamu No. 3

Prethodnih dana postavljali ste mi pitanja u vezi svega što vas interesuje, problema i dilema koje imate, a evo mojih odgovora na njih. Pitanja su veoma raznovrsna i vrlo konkretna, što me veoma raduje, jer će sigurno biti od pomoći i drugim mamama.

                                

- Imam bebu od 5 meseci. Interesuju me preporuke i igre za ovaj mesec.

U petom i šestom mesecu bebe već uveliko komunicira sa okolinom i otkriva svet koji je okružuje. Nosite bebu kroz kuću i pričajte joj pta je šta, pokazujte joj razne predmete po kući. Ona neće razumeti Vaše reči, ali će uživati u razgledanju doma. Isto možete da uradite i kada idete u šetnju. Kada beba počne da sedi, stavite je u sedeći položaj i okrenite je ka napred da može da razleda okolinu, a Vi joj govorite o svemu što je okružuje.

U ovom uzrastu, beba može da drži zvečke. Stavite ebu da leži na kravetu i dajte joj jednu po jednu zvečku. Posmatrajte kako je proučava, zagleda, premešta iz ruke u ruku, verovatno i stavlja u usta. Bebe na taj način otkrivaju šta su predmeti sa kojima dolaze u kontakt, a takođe uče da razlikuju oblike i teksture predmeta.

Pevajte bebi. Pričajte joj priču i menjajte intonaciju. Bebe obožavaju da slušaju mamin glas.

Grlite se i mazite. Masirajte bebu. Uživajte u svakom dodiru. I to je vrlo važan vid komunikacije sa bebama.

Beba želi da komunicira sa Vama i potrudite se da joj tu komunikaciju i omogućite.


- Kako naterati bebu od 10 meseci da jede? Bebu dojim, ali odbija da jede kašice, sve osim banane.

Da li ste probali sa kašicama iz kutije? Ja sam sa sva tri deteta uvođenje nemlečne hrane započela sa Milupa Starter pirinlanom kašicom iz kutije. Postoje dve vrste - mlečne i nemlečne. Mlečne u sebi sadrže adaptirano mleko i razmućuju se sa vodom. Nemlečne se mogu razmutiti sa vodom ili sa mlekom koje beba pije ( u ovom slučaj majčini). Vrlo su blagog ukusa i veoma slične majčinom mleku, pa ih bebe uglavnom lako prihvataju.

Takođe, možete probati da obarite krompir. Izmuzete svoje mleko i pomešate veću količinu mleko sa pola krompira, čisto da bude kašasto, ali da preovladava ukus mleka. Isto možete da uradite i sa pirinčem. Probajte dakle oakve neutralne namirnice u maloj količini da pomešate sa Vašim mlekom i da takav obrok ponudite detetu.

Ako imate stolicu za hranjenj, stavite bebu u stolicu i stavite ispred nje činijicu sa kašicom. Pustite je da sama umače prstiće u kašicu i da ih stavlja u usta. Nije baš pravi obrok, ali može biti interesantno upoznavanje sa novim ukusima, jer bebe vole sve da osete rukama i ustima.

Kada prihvati ovakve obroke, probajte ponovo sa neko voćkom: jabuka, breskva, šljiva, avokado.




- Dojila sam bebu do 9 meseci. Od kada smo prestali sa dojenjem, odbija da pije mleko. Sada ima 15 meseci i uopšte ne pije mleko, već samo jede mlečne proizvode. Da li je to dovoljno?

Mleko je potrebno zbog kalcijuma, koji obezbeđuje pravilan rast i razvoj i jača kosti. Mlečni proizvodi takođe sadrže kalcijum u sebi i mogu biti dobra zamena, mada je količina kalcijuma u njima manja nego u čistom mleku. Ipak, ima namirnica koje imaju više kalcijuma od mleka, što se često zaboravlja. Ako se te namirnice ubace u svakodnevnu ishranu deteta, zadovoljiće njegove potrebe za ovim mineralom. To su: peršun, bademi, lešnici, lisnato zeleno povrće, kelj, susam, domaći sok od jagode. To ne znači da svaku od ovih namirnica dete treba da jede svaki dan, već rasporedite, na primer, jedan dan da ruča spanać, sledeći dan sa piletinom mu ubacite malo badema, uz večeru mu date jogurt, za doručak neka jede palentu sa pavlakom, između obroka mu dajte sok od jagode, u svaki ručak ubacite kao začin peršun. Ukoliko se na ovaj način pokaže da je krvna slika u redu i da su potrebe za kalcijumom zadovoljene, onda unos samog mleka nije preko neophodan.

Svakako, treba se konsultovati sa pedijatrom.A možete da probate i da ponudite detetu neko drugo mleko, osim kravljeg. Kozije, bademovo, kokosovo - svako od njih ima veoma specifičan ukus, ali ko zna, možda se Vašm detetu neko od ovih mleka dopadne.


- Imam bebu od 8 meseci i ne želi da sedi, a o položaju na stomaku da i ne govorimo. Imala je tortikolis i tortiplevis po rođenju, sada je malo bolje. Kako da je nateram da krene da se podiže sama u sedeći položaj?

Tortikolis i trotiplevis su dijagnoze koje zahtevaju vežbanje sa fizijatrom, koje pretpostavljam da imate (ukoliko nemate, tražite pod hitno uput od pedijatra). Fizijatar sa bebom radi profesionalne vežbice, koje će pomoći bebi da podjednako razvije mišiće na obe strane tela.

Ono na šta Vi treba da obratite pažnju kod kuće jeste, pre svega, kako nosite bebu, odnosno, da ona u toku nošenja n krivi glavu na jednu stranu. Kada je držite, neka je tata ili neko drugi doziva prvo sa jedne njene strane, a potom sa druge. Beba će se okretati u pravcu poznatog glasa i na taj način će okretati glavu na obe strane.

Vežbica za sedenje, koju sam ja radila sa mojom decom je sledeća: stavite bebu da leži na leđima i pružite Vaše ruke, da se ona uhvati za njih. Kada ih uhvati, dižite je polako na gore. Trebalo bi da beba sama krene da se podiže kada Vas uhvati za ruke i ukoliko to i uradi, pustite je da se sa sama podigne koliko može, odnosno, kada njen stisak popusti, vratite je u ležeći položaj. Ukoliko beba još uvek ne sedi, nemojte je odmah skroz uspravljati, već idite postepeno. Uradite 4-5 ponavljanja bar 3 puta dnevno.

Položaj na stomak je veoma važan, pogotovu za Vašu bebu, jer ona u tom položaju jača vratne mišiće, kao i kičmu. Zato stavite bebu na stomak i stavite oko nje igračke koje inače voli. Ili lezite i vi na stomak, tako da Vama i bebi budu glave okrenute jedna prema drugoj. Moguće da će u početku negodovati, ali vremenom će prihvatiti novi položaj. Samo je važno da kada je stavit na stomak nađete način da joj skrenete pažnju sa toga. Pevajte joj i pričajte, kako bi podizala glavu u Vađem pravcu. Sve to će takođe pomoći jačanju mišića i zauzimanju sedećeg, a kasnije i stojećeg polođaja.

                                


- Da li je neko od tvoje troje dece bio takozvana "besna beba"?

Može se reći da je D bio na neki način besan u periodu od 6 do 12 meseci. Tada je bio kao pravi krpelj i burno bi reagovao svaki put kada neko drugi želi da ostvari blizak kontakt sa njim. Nije želeo niko da ga ljulja, uspavljuje, samo sa mnom je hteo da ide u šetnju, a ako bih ja kojim slučajem krenula preko vrata bez njega, nastao bi smak sveta i vrištanje bez prestanka. Srećom, posle prvog rođendana ga je to prošlo.

Za N smo mislili da će biti mirna, međutim ona se sad pretvorila u pravu malu divljakušu. S vremena na vreme nam kažu u vrtiću da je tukla ili čupala neko dete (pritom, ona je tamo najmanja od svih, većina dece je uzrasta 4-5 godina). Kada nešto nije po njenom, samo zakoluta očima i naljuti se. Tada je u stanju po sat vremena da ne priča sa nama. Kada je neko poljubi, ona uzme da briše mesto gde je taj neko poljubio. Za mesec i po dana N puni dve godine, što faktički znači da više nije beba, al da je besna - besna je.

Dobra strana svega toga je što su sve to samo faze i vrlo brzo će da prođu.


- Da li si pristalica staviti bebu u krevetac da se isplače i zatvoriti vrata od sobe?

Generalno ne podnosim kada deca plaču, pogotovu bebe i ne samo moja, već bilo koje dete. I moja deca su to provalila i često pokušavaju da dobiju nešto na plač. Međutim, kada sam primetila da N sve češće upotrebljava krokodilsk suze, shvatila sam da moram da počnem da pravim razliku između pravog plača, kada detetu stvarno nešzo fali ili nešto nije u redu, od onih krokodilskih suza, kojima sao hoće da isteraju svoje. Kada krenu sa tim veštačkim plačom, samo bez reči odem u drugu sobu. Oni kada se smire sami dođu kod mene. Bitno je da im stavim do znanja da im to ne prolazi. Tako da, u zavisnosti od vrste plača, starije dete mogu da ostavim u sobi da plače, ali bebu nikako.

D kao prva beba, mislim da je 80% svoje prve godine života proveo na mojim rukama. Stalno sam ga nosala, ljuljala, uspavljivala nekad i satima... I svi su mi govorili da sam luda, da treba samo uveče posle podoja da ga spustim u krevetac i da ga ostavim da sam zaspi. Međutim, to je za mene predstavljalo katastrofu i bilo mi je draže da ga ljuljam i nosam dok se ne uspava. Sa N je več  bilo malo drugačije. I uspevalo mi je prvih nekoliko meseci da jednostavno sama zaspi u krevecu. Sa V mi to uspeva još uvek. Ali ne puštam ih da plaču u krevecu, već to izgleda ovako: posle večernjeg podoja (već je u polu snu, ali je ipak budna), spustim je u krevetac, pokrijem je i izađem iz sobe, ona ćuti u krevecu, ja nakon nekoliko minuta navirim i ako je zaspala - to je to, ako je još uvek budna, znam da je pitanje trenutka kada će se pobuniti i tražiti da je uzmem.

Kao što sam već rekla, ne podnosim kada beba plače i bukvalno sam u stanju da dubim na trepavicama, samo da ne plače. Jer, starija deca umeju da zaplaču i bez razloga i da isfoliraju i da pokušaju da iskoriste suze, dok beba kada plače ima neki problem, ali nema drugu mogućnost komunikacije da nam to i kaže. Tako da, slažem se da je idealno da dete jednostavno stavite u krevetac i ono zaspi samo, ali da bebica plače do iznemoglosti, to ne bih mogla da slušam nikad.


- Koliko obroka treba da ima beba sa nepunih 8 meseci i kolika je količina po obroku? Inače, bebu dojim.

V uskoro puni osam meseci i mi smo sa punih sedam uveli treći nemlečni obrok, tako da sada u toku dana imamo tri nemlečna obroka: doručak, ručak i večeru. Ujutru, uveče i u toku dana na zahtev je dojim. Što se tiče količine, kod nas je po obroku 100g do 150g. Zavisi dosta i od toga da li je beba sisala između obroka. Trudim se da večera bude malo obilnija, kako bi lepo spavala.

Ukoli mislite da Vašoj bebi to nije dovoljno, može da se ubaci i čisto voćna užina. Mada mi voće mešamo u druge obroke i to nam je sasvim dovoljno. Nedeljni planer obroka za bebu V možete pročitati OVDE.



Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo