Skip to main content

Skokovi u razvoju kod beba

Veliki broj mama zapravo ni ne zna za ove skokove u razvoju. Njihova definicja bi otprilike bila sledeća: u periodima kada beba naglo poveća svoje motoričke i razvojne sposobnosti, povećava se i njen apetit, menjaju se navike  u spavanju, menja se i bebino ponašanje.

Kod nekih beba se ovi periodi i ne osete, dok je sa drugima veoma teško izboriti se. Zato kada pomislite da nemate dovoljno mleka i da je potrebe Vaše bebe za ranom nemoguće zadovoljiti, razmislite - možda se radi baš o skoku u razvoju.


Skokovi u razvoju se dešavaju u oni periodima velikog razvoja, a to su između 7 i 10 dana nakon rođenja, oko 3. meseca, oko 6. mesca i oko 9. meseca. Dakle, u periodu kada beba počinje da se okreće, guguće, sedi, puzi, stoji, hoda, govori. Da bi uspela da napravi pomak u razvojnom procesu, potreban joj je veliki napor. I baš zbog toga u danima kada se neka velika promena kod bebe dešava, dešava se i povećanje bebinog apetita.

Beba je veoma razdražljiva, često menja navike u spavanju, mnogo češće se budi nego inače i stalno traži da sisa. Zato mame vrlo često u ovim periodima pomisle da nemaju dovoljno mleka i odluče se da uključe adaptirano mleko u bebinu ishranu.

Kriza usled skoka u razvoju traje od 2 do 7 dana. Sa prvim detetom iskreno nisam ni znala za ove skokove u razvoju. Za njih sam saznala tek sa drugim, ali nekako su uglavnom rošli mirno. Dok su sa V veoma izraženi. I znam da sam se kod svakog skoka prvo uplašila da nemam dovoljno mleka (kao što sam i ranije pisala, sa prvo dvoje dece mi je prestalo mleko iz razloga koji ja još uvek nisam uspela da otkrijem i zaista imam strah od tog, tim više što u krugu od 50 km nemam gde da kupim adaptirano mleko ukoliko se ispostavi da mi treba). A onda se setim tih skokova i kažem: "Da probamo da izguramo još nekoliko dana, da vidimo šta će da se desi." i posle tih nekoliko dana, situacija se smiri, sve se vrati u normalu, beba normalno jede i normalno se ponaša.

Često nervozu tokom tih skokova u razvoju roditelji pripisuju i nicanju zubića. I sama sam često slušala još od trećeg meseca roditelji svaku bebinu nervozu, neprespavanu noć i neustaljen obrok pravdaju nicanjem zuba. I može da se desi da nekoj bebi ranije niknu zubići. I svakako su bebe nervozne i razdražljive i prilikom nicanja zuba (barem većina). Ali isto tako treba da znamo da nije nicanje zuba jedini problem sa kojim se beba susreće u prvoj godini života.

Kada prepoznate znake skoka u razvoju kod Vaše bebe, spremite se za borbu koja će trajati nekoliko dana. Svaki put kada beba zaplače, ponudite joj da sisa. Jer na taj način će stimulisati povećano lučenje mleka, koje joj je potrebno, kako bi zadovoljila svoje potrebe za hranom. Tih dana će Vam beba biti kao krpelj na grudima, ali razmišljajte o tome da je sve to za njeno dobro i da će vrlo brzo sve da se vrati u normalu.


Tokom skoka u razvoju i nonstopnog dojenja, ukoliko ste u mogućnosti, posvetite se maksimalno tome. I kućni poslovi i sve druge obaveze mogu da sačekaju ili , opet ako ste u mogućnosti, zatražite pomoć nekog od rodbine ili prijatelja. Držite bebu poput krpelja, ona će sama završiti sav posao. Udobno se smestite, menjajte položaje, iskoristite to vreme da odgledate omiljeni film za koji dugo niste pronalazile vreme, čitajte knjigu, listajte časopise... Ili jednostavno to vreme koristite za sređivanje misli i osećanja i fizički odmor.

Te kratke periode spavanja i danju i noću koristite i Vi da spavate, kako biste što lakše podneli novonastale promene. I opet kažem, ne brinite, za svega nekoliko dana sve će se ponovo vratiti u normalu i taj krpelj na grudima će ponovo postati Vaša slatka i umiljata beba.

Sa V je svaki taj skok u razvoju bio veoma izražen i zaista mi je dan i noć visila na grudima. Bilo je jedva podnošljivo. Ali prođe i to, I svaki put kad prođe, prvo sam u neverici, zatim osećam veliko olakšanje, a onda neizmernu sreću, jer vrlo brzo primetim i taj veliki razvojni napredak kod moje bebe.

U periodu dojenja najvažnije je biti dosledan i istrajan, ne odustajati čim se naiđe na problem, jer problema će biti. Majčino mleko ništa ne može da zameni. Osim što je to najkvalitetnija hrana koju će Vaša beba imati ikada, putem majčinog mleka beba dobija antitela i stiče imunitet, koji joj postaje osnova za ceo život.

U prethodnom postu sam pisala o tome da smo morali da uvedemo i dohranu sa V i sada smo na kombinovanoj ishrani (da pročitate taj post, kliknite OVDE). Ali ja se ipak nadam da ćemo uspeti da izguramo i da je ta dohrana samo privremena i trudim se da joj svakoga dana nudim sve manje. Držite nam palčeve, jer zaista želim da izguram do njenog prvog rođendana, nakon čega ćemo krenuti sa odvikavanjem, zbog dolaska nove bebe, ubrzo nakon rođendana V.

A što se tiče skokova u razvoju, držite se i ne odustajte, jer će vrlo brzo proći.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo