Skip to main content

Veoma gladna gusenica

Pred nama je knjiga koja je svrstana na listu najboljih knjiga za decu ikada. Pred nama je knjiga koja je istovremeno toliko jednostavna i ima toliko slojeva i nivoa razumevanja. Pred nama je knjiga koju sam već dugo želela da uvrstim u našu kućnu biblioteku. Pred nama je knjiga u kojoj uživa cela porodica.


"Veoma gladna gusenica" Erika Karla u izdanju Propolus Books je antologijski primerak knjige za decu. U opisu ove knjige kada je potražite na sajtovima knjižara piše sledeće: "Bio jednom jedan dečji pisac koji se u dokolici igrao bušačem za papir. Rupe su ga podsetile na crva, crv na knjiškog crva i rodio se Vili crv. Ali urednica ovog pisca bila je mišljenja da zeleni crv nije dopadljivi protagonista, pa je predložila gusenicu. A pisac je uzviknuo:"Leptir!" i tako je sve počelo! Četrdeset šest godina i trideset miliona prodatih primeraka kasnije, u izdanju na srpskom jeziku! "Veoma gladna gusenica" Erika Karla ."

Meni je potrebno mnogo više reči da bih je dočarala. 


Veoma je značajno čitati deci od najranijeg uzrasta. Zato dete treba uvesti u svet knjiga što ranije. Moja deca su takoreći rođena sa knjigama. Još kao malenim bebama sam im čitala, a čim su počeli da hvataju rukama kupovala sam im one mekane i gumene knjige za bebe, potom kartonske i sve po redu.

"Veoma gladna gusenica" je tvrda knjiga manjeg formata, tako da je deci veoma lako da barataju sa njom, okreću stranice, prevrću je.


Priča je vrlo jesnostavna. Jedna gusenica koja jede sve na šta naiđe, potom je boli stomačić, zatim se zatvara u čauru i na kraju pretvori u leptira. Ali ovaj prikaz same priče nije ni deseti deo prikaza sveobuhvatnosti ove knjige. Jer priča sama po sebi jeste jednostavna da bi i deca u najranijem uzrastu mogla da je prate i razumeju.
Knjiga ima i taktilni momenat u vidu rupica na hrani koje je gusenica jela.

A kroz ovu priču podsvesno deca mogu da nauče mnogo toga: da broje do 5, da nauče da boje, dane u nedelji, vrste voća... I sećate se kada sam rekla da priča ima više nivoa i da je knjiga za sve? Zato što veća deca mogu da nauče uz gusenicu i koja hrana je zdrava, koja nije, da treba biti umeren u svemu, jer od halapljivosti boli stomačić, ali isto tako i o jednom prirodnom ciklusu - pretvaranje gusenice u prelepog leptira.

Verovatno će vaši dvogodišnjaci vrlo brzo zapamtiti reči sa stranica i početi samostalno da listaju knjigu, kao moja N. 


Osim u priči, i deca i roditelji uživaće u predivnim ilustracijama koje izgledaju kao prava umetnička dela, a istovremeno svojom šarolikošću privlače dečiju pažnju.

Verujem da je ovo jedna od onih knjiga koje ostaju deci u sećanju za celi život. Knjiga koja se prenosi sa generacije na generaciju. Verujem da će se sutra moja deca kad vide leptira setiti priče o veoma gladnoj gusenici i svemu što su sa njom naučili. Između ostalog, kako je taj leptir postao upravo to što jeste.


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo