Skip to main content

Prvi dan u novoj školi

Jedan od najvećih strahova vezanih za selidbu jeste kako će se D snaći u novoj školi. Jer u Crnoj Travi ih je bilo troje u prvom razredu, a učionicu su delili sa trećim razredom. Samim tim je bilo vrlo specifično. 


Danas je bio prvi dan u novoj školi za D. Pre desetak dana smo boli na razgovoru u školi i rekli su nam da prvog dana posle raspusta dođemo sa đakom knjižicom i to je to. Ostatak posla oko prebacivanja završe škole između sebe službeno. I tako smo i uradili. Zapalo mu je da ove nedelje ide popodne. Do sada nije išao po smenama u školi. Išli su uvek prepodne. Dakle, na samom početku već velika promena.

Došli smo u školu malo ranije kako bismo opet popričali sa direktorkom i upoznali učiteljicu. Prvi utisak o učiteljici: deluje sjajno, a posebno mi se svidelo to što je odmah ušla u priču sa D i potrudila se da ga opusti. A mebi je strpljivo i ljubazno odgovorila na milion i jedno pitanje. Dakle, sasvim je izvesno da ima dobar pristup. Za početak odlično!

U prvom razredu D ima 17 novih drugara i drugarica. Dakle, atmosfera u učionici i na samim časovima potpuno drugačija od onog na šta je on navikao. Imali su četiri časa. Nakon nastave smo ponovo došli da ga sačekano i popričamo sa učiteljicom. Ona kaže da se super snašao za prvi dan i da se lepo uklopa sa ostalom decom.


U školi imaju trpezariju i za vreme ručka idu tamo da jedu. Još jedna promena. Postoji opcija da uzmu školsku užinu (40 dinara dnevno) ili da ponesu svoju od kuće. Ali u oba slučaja jedu svi zajedno u trpezariji. Za sada D nosi svoju užinu od kuće, ali ćemo verovatno da ga prebacimo na školsku, prosto da ne bi odskakao od ostale dece, jer skoro svi uzimaju užinu u školi. Da, volim da sama detetu pripremim zdravu užinu kod kuće, ali kada si nov u razredu nije pravo vreme za potenciranje zdrave ishrane. Po mom mišljenju mnogo je važnije da za početak bude prihvaćen od strane druge dece. A i užine u školi su im poput onih u vrtićima (namazi i hleb, voće...), tako da je manje-više zdrava hrana u pitanju.

Svakog dana imaju četiri časa plus ponekad dopunsku nastavu po potrebi. D malo zaostaje sa gradivom, ali učiteljica kaže da nije strašno, svega 2-3 slova iz srpskog i 2-3 lekcije iz matematike. Ostaće sa njim na nekoj dopunskoj da to nadoknade i već sledeće nedelje će moći da uhvati korak s njima.

Ićiće i na ekskurzuju. Još uvek ne znam gde (zaboravila sam da pitam gde, samo sam čula razgovor učiteljice i jedne mame o istoj). Naravno da će i D da ide. Pa gde god da je. I to je još jedna novost za njega. U prvoj školi nije bilo takvih ekskurzija po razredima, već se eventualno organizuje neki proizvoljni izlet za celu školu (na primer, gle ironije, u Jagodinu!). Tako da sam baš srećna što će ipak redovne ekskurzije biti deo njegovog školskog života, jer mislim da su ekskurzije nešto što svima ostaje u lepom sećanju.


 što se tiče njegovih utisaka, od svega najviše je još uvek zbunjen. Treba ipak da prođe malo vremena da se sve slegne i da se jednostavno navikne. Ali kaže da mu se ovde više sviđa. Upoznao je nove drugare, nije svima zapamtio imena, ima novu drugaricu iz klupe i jedva čeka da sutra ponovo dođe u školu. Rekla bih dobar znak!

Kada smo birali školu, dvoumili smo se između dve, kolima podjednako udaljene. A onda je nešto presudilo da se ipak prebacimo u "Goran Ostojić" (ne mogu tačno da objasnim šta). I malo me je brinulo iskreno kako će umeti sam da ode do škole. Međutim, danas smo shvatili da odmah kod naše zgrade ima mostić preko reke koji vodi direktno u školsko dvorište. Do škole mu treba bukvalno dva minuta!

Svakako da je ovo ogromna promena za D. Ali mislim da će se vrlo brzo uklopiti i navići. I da deca zapravo mnogo lakše podnose promene od nas odraslih. Možda je ovo baš dobitna kombinacija jer mu je prva škola zbog svog načina funcionisanja lepo poslužila za prvi period prelaska iz vrtića u školu. Sada još samo preostaje da se navikne na veliko odeljenje. Bilo kako bilo, sigurna sam da će se moj pametni dečak lepo snaći.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo