Skip to main content

U kupovini sa decom

Pre nekoliko dana smo otišli u supermarket i manje-više je sve bilo u redu. Do trenutka kada je N iskočila iz kolica i počela da beži po prodavnici, V koja je počela da plače jer hoće takođe da iskoči iz kolica, ali ne može, D koji bi da kupi sve što vidi na polici. Jedino je K još uvek mirovala u marami. Tako da smo se svi razleteli po prodavnici, pola stvari koje smo trebali da kupimo smo zaboravili. Samo smo gledali kako da se izvučemo odatle bez ikakve štete napravljene od strane naše drage dece koja su se u sekundi pretvorila u gremline.


I svaki put kada neplanirano odemo u kupovinu dešava se isto. Zato naša nabavka zahteva prethodnu pripremu i razrađen plan.

Naš odlazak u kupovinu izgleda ovako: K nosim u marami, N i V stavimo u kolica (ukoliko idemo u veliku nabavku uzimamo dvoja kolica), a D nosi ceger u koji kasnije pakujemo stvari.

Pre svega, spisak za kupovinu. Preko potreban. Obavezan. Ne pokušavati uopšte kupovinu sa decom bez spiska. Jer će se taj pokušaj vrlo verovatno završiti neuspešno.

Dozvolite deci da učestvuju u kupovini. Neka oni izaberu. Ali im dajte ograničeni izbor među namirnicama koje su zdrave i koje su vam zaista potrebne. U suprotnom imaćete kolica puna nezdravih slatkiša i grickalica, a može da se nađu i stvari koje uopšte ne znate ni za šta služe. Dešavalo se da na kasi pronađemo svašta u korpi.

Na primer, deca mogu sa vama da biraju koje voće žele. I da ih i oni stavljaju u kese (ali ipak nadgledajte da ne izaberu trulo). Pokažite im kakve voćke da biraju. Ako su veća deca dopustite im da oni ukucaju šifru na vagi za merenje voča. Njima je to beskrajno zabavno. A i ako pogreše, nije strašno, dešava se i odraslima.


Kako bi mala deca i bebe bili mirni tokom kupovine, ponesite im od kuće neku grickalicu da grickaju dok vi idete od rafa do rafa. Ukoliko je nemate, kada uđete u market prvo im uzmite neku grickalicu i slobodno otvorite. Kasnije na kasi samo pokažite ambalažu. Ukoliko nosite grickalicu od kuće, stavite je u providnu kesicu kako ne bi bilo zabune sa ambalažama na kasi.

Dobro je kod sebe imati i manju običnu kesu. Njome možete pričvrstiti vašu torbu za kolica, kako njome ne biste oborili usput nešto sa rafova. Meni se to dešava redovno. A kesa vam može poslužiti i da privežete onu kesu sa grickalicama za kolica, kako bi dete moglo samo da se služi i ne traži od vas grickalice svaki čas.

Ako vam je u kolicima beba, možete poneti neku od onih igračaka za kolica za bebe i staviti je na kolica za kupovinu. Bar neko vreme će sigurno držati pažnju.

Veoma olakšava kada idete u market koji poznajete, odnosno, tamo gde znate gde šta stoji. U nepoznatom marketu će vam trebati mnogo više vremena da se snađete, pa vodite računa i o tome.


Rekla sam da je prva stvar spisak. Ali spisak koji će vam zaista uštedeti mnogo na vremenu jeste onaj na kom su namirnice raspoređene po vrsti. Na primer: mlečni proizvodi, meso, voće, povrće, žitarice, kućna hemija, kozmetika... Jer na isti način su one grupisane i u marketima.

Često pribegavam i tome da dozvolim deci da izaberu po jednu stvar da kupe koju god oni žele. Tamo dok idemo po marketu, oni razgledaju po rafovima dok smišljaju šta žele. Ali važno je da se ograničite na jednu stvar i da svaki put dozvolite samo jednu stvar. I da tu stvar stavite u kolica tek na kraju kupovine, kada završite sa stvarima sa spiska.

Držite se spiska! Na licu mesta možete da naletite na razne stvari na akciji ili neke koje dugo niste jeli ili ih prosto poželite iz nekog trećeg razloga. Naravno, može da se desi da ste neku stvar zaboravili da stavite na spisak. Ali u većini slučajeva će to biti nešto što vam je u tom trenutku apsolutno nepotrebno!

Od kako je uvedeno naplaćivanje kesa, uvek sa sobom nosimo cegere. Jedan nam uvek stoji u autu, drugi u kući. I već smo stekli naviku da ih ponesemo sa sobom pri svakom odlasku u kupovinu.

I još nešto: ukoliko vam deluje da će vam biti lakše da kroz market vozite dete u kolicima za bebe umesto u kolicima za kupovinu, mislim da se varate. Izuzetak je naravno ako je beba baš mala. U suprotnom detetu će najverovatnije biti beskrajno dosadno i bojkotovaće kupovinu. U kolicima za kupovinu dete ima mnogo bolji pogled i samim tim što je tu deluje mu kao da ravnopravno učestvuje, čak i ako često može da bude levo smetalo.


Najveći problem može biti čekanje na kasi. Sa decom bi trebalo da imamo prednost, ali takav smo narod i često se dešava da ne propuste, jer misle da ste poveli decu baš zbog toga. Nikome ne padne na pamet, na primer, da nemate gde da ih ostavite. Dok čekate u redu deca se unervoze. A one silne čokoladice i slične stvari pored kase uopšte ne doprinose ničemu.

Ja uglavnom pre dolaska na kasu pitam kasirku da prođemo odmah. I bude ponekad i komentara, ali tome ne pridajem značaj. Jer kada pitate kasirku, ona mora da vam da prednost ako ste sa bebom.

A kada ste završili sa pakovanjem, budite ponosni na sebe, jer svaka kupovina sa decom je poduhvat za sebe.

Još nešto: dobro je imati u gepeku od automobila plastičnu gajbicu u koju će stati puni cegeri. Biće mnogo lakše izneti sve iz auta.

Da li ste spremni za sledeću kupovinu sa decom?


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo