Skip to main content

Znaci da je vreme za odvikavanje od pelena i šta je nama pomoglo

Odvikavanje od noše često se smatra osetljivom temom. Zbog čega? Zato što ono što bi trebalo da bude normalan razvoj svakog deteta pretvoreno je u takmičenje. Mame se međusobno utrkuju čije će dete pre da počne da priča, hoda, spava celu noć, prestane da nosi pelene... U celoj toj trci često se zaboravlja da nisu mame te koje diktiraju tempo, već deca, odnosno samo dete.



Kao i svaka druga stavka u periodu razvoja deteta, tako i period odvikavanja od pelena će doći onda kada je dete spremno, a ne kada mi to želimo. Postavlja se pitanje kako da znamo da je dete spremno.

Postoje neki znaci odnosno primeri ponašanja koji nam mogu predočiti da je došlo vreme za odvikavanje od noše, ali je sve vrlo individualno i mislim da svaka mama kog svog deteta može to najbolje da prepozna. Ovi znaci vam mogu pomoći.

Prvi meseci bebi nekad promenite i deset pelena u toku dana. I to je normalno. Vremenom će se smanjiti broj iskorišćen8h pelena u toku dana. I to je isto normalno. Kada primetite prilikom presvlačenja da se razmak između menjanja pelena povećava i da mališanu pelena duže vreme ostane suva. To može da se shvati kao znak da je uspostavljen fiziološki raspored obavljanja nužde. Odnosno, dete samo već pravi velike razmake između obavljanja nužde, što znači da može da počne sa trenitanjem noše.

Ukoliko primetite da se dete u toku nužde koncentriše ili sklanja u ćošak ili odlazi na neko posebno mesto u kući, takođe može biti znak da je spremno za nošu. Ukoliko ima poseban kutak za obavljanje nužde, probajte kada počnete sa treniranjem da mu nošu ponudite baš u tom kutku, jer na ovaj način može lakše da shvati šta se očekuje od njega da radi sa nošom.

Kao znak spremnosti spominje se i to što dete odvija stavljanje pelena ili ih samo skida. I iako dete čim malo poraste počne stalno da se vrpolji prilikom presvlačenja, moram priznati da je N imala ovu fazu "samostalnog skidanja pelena". U slučaju da i vaše dete počne samo da skida pelene ili odbija da mu stavite pelenu, ponudite mu nošu i pokažite da može biti bez pelene ukoliko želi da sedi na noši.

Ne pravite od noše igračku! Noša to nije i ne treba da bude!



Kada jednom skinete pelene - ni po koju cenu ih ne vraćajte! Posle dve nedelje od skidanja pelena, N je imala jedan period regresije. Naime, nekoliko dana je odbijala da ide na nošu i svaku put bi se upiškila u gaće. Nakon nekoliko dana ova faza je prošla i sve se opet vratilo u normalu.

Jedno vreme sam joj skidala pelene samo po kući, a kad god bismo krenuli u dužu šernju ili negde kolima, stavljala sam joj pelenu. I ovo se ispostavilo kao potpuno pogrešno. Jeste meni ovako bilo lakše, ali nju je samo zbunjivalo. Kada smo ih skinuli skroz preko dana i nismo ih stavljali gde god da idemo i koliko god da se zadržavamo, sve je počelo da funkcioniše kako treba. Nošu sa sobom ne nosimo, idemo u travu i brišemo se vlažnim maramicama. Pre svakog polaska iz kuće ide na nošu, u toku šetnje je često pitam da li joj se piški, ako idemo kolima, odmah po izlasku iz kola je vodim da piškim, a ako je baš dug put u pitanju, pravimo pauze. I obavezno imamo bar dve presvlake sa nama, za svaki slučaj. Zapravo, prvo sam joj nosila jednu. A onda smo bili celi dan u Leskovcu i upiškila se. Presvukli smo se. Potom se ispolivala sa vodom. Morali smo usput da svratimo u dečiji butik da kupimo nešto da je presvučem. Od tada uvek nosim dve presvlake.

Pelene smo skidali tokok leta. Generalno proleće, a pogotovo leto, mi se čini idealno vreme za period odvikavanja, jer deca nose mnogo manje slojeva odeće i mnogo im je lakše da se i sami skinu ili obuku.

Plašilo me je kako će biti kada opet krene vrtić. Međutim, i u vrtiću ide na nošu bez problema.

Kod kuće noša joj stoji na vidljivom i uvek nq istom mestu. I N često sama ode na nošu, skine se i sedne i tek kad je gotova pozove me. Tako da stavljanje noše na vidljivo i dostupno mesto može pomoći da se dete osamostali u korišćenju noše.

Vrlo je važno što više olakšati detetu. To možemo uraditi i oblačenjem komotne odeće, trenerki i pantalona na lastiš, bez rajsferšlusa, dugmića i sličnih stvari koje će detetu otežati svlačenje i oblačenje. Takođe, kada smo krenuli sa korišćenjem noše izbacili smo i bodiće. Za period odvikavanja od pelena mislim da stvarno nisu praktični.

U početku perioda odvikavanja možete koristiti pelene koje su namenjene baš za to (i baš se i zovu pelene za odvikavanje). U obliku gaćica su, imaju u sebi upijajući sloj koji obezbeđuje da odeća ostane suva, ali nemaju moć upijanja kao obične pelene i dete kada se upiški oseti da je mokro. Mogu biti dobar izbor prilikom prelaska sa standardnih pelena na gaćice.

Kada smo skinuli pelene u potpunosti preko dana, noću sam joj stavljala još nekoliko nedelja (koristila sam pelene u obliku gaćica namenjene za noć). Međutim, pelena je najčešće ujutru bila potpuno suva, pa sam rešila da presečem i u potpunosti ih izbacim. Uveče pred spavanje je stavim na nošu i ujutru čim se probudi. Za svaki slučaj stavila sam ispod čaršafa jednokratnu mušemu, ali evo već desetak noći prošle su bezbrižno. Inače, jednokratne mušeme možete pronaći u apotekama ili dečijim robnim kućama. Sa jedne strane su mekane, a sa druge najlonske. Imaju u sebi upijajuće sloj i kada se dete upiški, jednostavno bacite mušemu i stavite drugu.

Najvažnije je da ns insistiramo na noši, da ne stavljamo dete na silu ako neće ili nije spremno, jer to može samo dovesti do sukoba i stvaranja odbojnosti prema noši.

Ukoliko probate i vidite da je dete nezaintereaovano, ostavite nošu sa strane i za nekoliko nedelja probajte ponovo.

Kada jednom krenete u ovu avanturu odvikavanja od pelena, naoružajte se strpljenjem, pružajte detetu podršku kad god uradi ono što treba, budite dosledni i uporni, a ako se desi greška, ako se dete uneredi, nemojte ga grditi ili omaložavati, već mu pokažite nošu i recite "Hajde sledeći put to da uradimo na noši, jel važi?".

Period odvikavanje kod neke dece traje svega nekoliko dana, dok kod druge potraje mesecima. Neka deca su spremna za nošu već sa 18 meseci, neka tek sa 3 godine. Svako dete ima svoj tempo i nemojte se opterećivati "super slučajevima" koji već sa godinu dana ne nose pelene, već pratite svoje dete i njegove potrebe.

Na kraju krajeva, nijedno dete neće nositi pelene doveka.

A o tome kako je tačno izgledao period odvikavanja od pelena sa mojim prvim i drugim detetom možete pročitati OVDE .

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Da ga ne ureknem

Kada treba da postane majka, svaka žena ima mali milion strahova, dilema, osećanja su pomešana. A kada na sve to čuje i razna sujeverja vezana za bebu, majku, dojenje, babine - svaka žena može da se nađe na ivici nervnog sloma. Za mnoge od tih sujeverja i običaja sam čula tek kada mi se rodilo drugo dete. Valjda je to zbog toga što mi se prvo dete rodilo u gradu. A ljudi po gradovima ne obraćaju toliko pažnje na te stvari, jer su preokupirani drugim. Na selu je drugačije. Poštuju se stari običaji, aktuelna su neka stara uverenja ili, kako ih ja nazivam, sujeverja. A možda i nije sve u podeli grad-selo, već to više zavisi od mikrosredine u kojoj se nalazimo. U mom slučaju, u ovoj seoskoj sredini je sada sve to mnogo izraženije, nego pto e bilo u gradskoj. I mislila sam da ću skrenuti s uma od svih tih običaja, jer nisam neko ko se istih pridržava. Za početak, a ovo je nešto univerzalno i vlada u celoj našoj zemlji, bebi se obavezno stavi crveni konac oko ruke. I to sam radila sa s