Skip to main content

Razglednica sa Vlasinskog jezera

Kada vam je nešto tako blizu, kao što je nama Vlasinsko jezero, vremenom izgubite osećaj za vrednost tog mesta i uzimate ga zdravo za gotovo. Zaboravljate na sve mogućnosti i čari koje ono pruža, a koje posetioci sa strane uvide odmah. Zato sebe često podsećam na ove prirodne lepote kojima smo okruženi ovde gde živimo i uvek iznova shvatim da imamo sreće, jer priroda je zaista izvanredna, a mi smo privilegovani što imamo mogućnost da svakodnevno uživamo u njoj.



Ukoliko volite mesta na kojima se ljudski faktor nije mnogo mešao i koja su sačuvala svoju divlju stranu, Vlasinsko jezero će vam se siigurno svideti. Jer nije preterano urbanizovano, nije izveštačeno. Spada u predele izuzetnih odlika. I zaista jeste izuzetno.

Divlje i poludivlje plaže, breze koje rastu kao korov, maline i kupine koje možete brati nadomak jezera, pečurke koje rastu u okolnjim šumama, ptice i druge životinjske vrste koje su karakteristične za ovaj kraj, plutajuća ostrva, koja su jedinstvena pojava... Sve to ovo jezero čini veličanstvenim.


Voda je čista i možete slobodno da se kupate. Jedini problem je što je hladna, pa je krajem leta idelano vreme za kupanje u jezeru, jer se tada već zagreje i temperatura vode bude prijatna. Ima uređenih plaža, ali su uglavnom travnate i zemljane, a prirodni hlad vam prave breze i bukve.

Što se tiče smeštaja, ima nekoliko hotela i veliki broj privatnih smeštaja. Što se tiče hotela, pouzdano znam da su čisti i lepo sređeni, da je hrana dobra i da su cene vrlo pristupačne.

Mi na jezero idemo skoro svakog vikenda na izlet i to je naše punjenje baterija, a istovremeno i porodično vreme. Napravimo sendviče, ponesemo grickalice, ćebe i šatore, suncobrane, kreme za sunčanje (ovde je to obavezno čak i ako nije visoka temperatura) i celi dan uživamo u prirodi. Igramo se sa kamenčićima, šetamo po šumi ili pored samog jezera, igramo se u šatoru na plaži, kada je dovoljno topla voda, kupamo se... Ukoliko ste kreativni i volite prirodu, ovde ćete uvek imati šta da radite i kako da iskoristite vreme.


A kada ponestane kreativnih ideja, idemo na sigurnu kartu. Jedna od njih je vožnja turističkim vodičem. I da, mi smo se vozili ovim brodićima nebrojeno puta, ali uvek nam je podjednako lepo i interesantno. Kada se otisnete i plutate po jezeru - to ima tolko opuštajuće dejstvo, da se ne može rečima opisati. A kada smo kod plutanja, Vlasinsko jezero ima pet ostrva koja slodno plutaju po jezeru - zaista prelepo!

Možete iznajmiti i pedaline. Prošle godine smo vozili pedaline i sa njima bismo otišli na plažu sa druge strane jezera. Ove godine nismo smeli, jer je N mnogo nemirna i nismo bili sigurno da li bi izdržala to prelaženje pedalinom do druge obale.

A za dedcu je pre nekoliko meseci napravljen nov park, odmah iznad glavne plaže, na kojoj i imate sve ovo o čemu pričam. U parkiću ima ljuljaški, klackalica, tobogana, penjalica i uvek je pun dece, tako da će tu svako dete pronaći društvo.

U blizini je i etno pijaca na kojoj možte pronaći razne domaće proizvode od divljeg voća, povrća i gljiva koja rastu ovde.

Takođe, tu je i Zonin grad - mesto na kom je sniman film "Zone, vrati se".

Ima fudbalskih terena, kampova... A ljubitelji ribolova će ovde imati sigurno dobar ulov, pre svega pastrmki.



Ono što mi jedva čekamo jeste da deca malo porastu, pa za neku godinu da možemo da odemo sa njima na pravo kampovanje, višednevno, i da pecamo ribe.

Iako naizgled nije sve servirano na tacni kao na nekim potpuno urbanizovanim mestima, dovoljno je da samo malo istražite i da pronađete ovde aktivnosti koje vama odgovaraju. Mi u Crnoj Travi živimo skoro pet godina. isto toliko dugo odlazimo i na jezero. Ali još uvek svaki put otkrivamo nešto novo. Svakako da Vlasinsko jezero predstavlja idealnu destinaciju za odmor od vrućine (ovde skoro nikada nije stvarno velika vrućina), gradske gužve i buke i brzine gradskog života. Na kraju krajeva, ko želi, neka se sam uveri.

Šaljemo vam puno pozdrava sa našeg Vlasinskog jezera!

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo