Skip to main content

Mama pita mamu No. 2

Prethodnih dana ste mogli da me pitate sve što vas interesuje i evo mojih odgovora na vaša pitanja.

                        

- Kada treba uvesti dva čvrsta obroka u bebinu ishranu?

Uglavnom se preporučuje da se sa navršeih šest meseci počnu davati dva čvrsta obroka, jer u tom periodu bebi mleko više nije dovoljno i potrebno joj je još hranljivih materija. Naravno, ovo se odnosi na bebe koje su počele da jedu kašice pre navršenih šest meseci. Ukoliko tek sa punih šest meseci beba počinje sa čvrstom ishranom, onda treba sačekati još nekoliko nedelja, dok se beba navikne na kašice i davati joj samo jedan čvrst obrok u toku dana.


- Kako se tvoja deca uspavljuju? Da li svi legnu u isto vreme?

Moram da priznam da mi je vreme za spavanje bilo najteže kada se tek rodilo treće dete, ali sad se već uhodala. Vreme za spavanje je između 9 i 10. Najkasnije do 10 su svi u krevetu, jer tako se naspavaju do 7 ujutru, kada ustajemo za vrtić. Kada legnu na vreme, ujutru nemamo problema oko ustajanja. Naša večernja rutima izgleda ovako: Večera oko 7 - 7:30. Između 8 i 9 je kupanje. Nakon kupanja sledi čitanje priče za laku noć i potom spavanje.

D je već veliki i u potpunosti je samostalan oko raspremanja za spavanje. Sam ode da opere zube, skloni prekrivač i namesti posteljinu (sve mu je uvek složeno na samom krevetu, tako da je lako prihvatio da sam sebi rasprema krevet) i legne da spava. To je za mene velika olakšica. Od mene se samo traži da mu pročitam priču i poljubim za laku noć (takođe jedna stvar na koju sam se navikla - da svu decu poljubim pred spavanje i proverim da li su ušuškani).

Dok se D sprema za spavanje, ja hranim i uspavljujem V. Srećom, ona nije zahtevna za uspavljivanje sa svojih nepunih 6 meseci i kada je nahranim, stavim je u krevetac, dam joj cuclu, umotam u ćebence (obožava da se skroz ušuška i drži ćebe u rukama dok spava) i ona se uglavnom sama uspava. Nekad kada je nervozna traži da je ljuljuškam, ali to je svega nekoliko minuta i zaspi.

N je najteža za uspavaljivanje i zato ona uvek ostane za kraj - zahteva najviše vremena. Nije naporna, traži samo da ležim pored nje dok ne zaspi. Ali dok ležimo, ona pokazuje delove lica i tela, a ja da joj govorim šta je šta, pa milion puta okreće jastuk (ova navika joj je ostala dok je još uvek pila na flašicu, pa joj curi i pokvasi se jastuk, a ja ga onda okrenem na drugu stranu da joj ne bude mokro kod glave). Posle nekog vremena okrene mi leđa i zaspi. Ona sada ima 21 mesec.

O večernjoj rutini sam pisala pre skoro dva meseca i to možete pročitati OVDE. I ja sam tek sada ponovo pročitala taj post i vidim da se ništa nije promenilo, jer sam potpuno iste stvari napisala i ovde. :)

                       

- Kako si uspela da zavaraš starije dete da ga ne podižeš posle porođaja?

N je mnogo tražila moju pažnju nakon porođaja sa V i to je u prvo vreme bio veliki problem. Imala je svega 15 meseci i samim tim nikakvo objašnjavanje situacije njoj nije imalo nikakve poente. Generalno nisam imala problema sa podizanjem, ali sam izbegavala jer me je bolela kičma. Trudila sam se da je stavim pored mene na krevet, da se tako grlimo i mazimo, listamo knjige, igramo se. Ako svaki put kada dete pruži ruke da ga podignete, umesto toga ga stavite pored vas na krevet, vrlo brzo će shvatiti da je to sve što može da dobije.

N je prvih dana besnela svaki put kada bih ja krenula da uzmem V i tu je morao tata da uskače, jer mi bukvalno nije dozvoljavala ni da nahranim bebu. Srećom, to otimanje za pažnju je vrlo brzo prestalo. Kako se N navikla na V možete pročitati OVDE .


- Koliko često kupaš decu?

Svako dete sam kao bebu kupala svako veče prvih nekoliko meseci. Mišljenja oko kupanja su vrlo podeljena i idu od toga da ih treba kupati i ujutru i uveče, do toga da je jednom nedeljno sasvim dovoljno. Meni je kupanje svako veče bilo nekako najlogičnije, jer bebina koža nakon rođenja treba da se iščisti i misli da svakodnevno kupanje mnogo pomaže u tome. Posle kupanja sam uvek dojila bebu i uspavljivala je. Samim tim, kupanje je pomaalo da beba shvati kada je vreme za noćno spavanje i da razlikuje dan i noć.

Sada ih sve kupam svako drugo veče, mada leti kada su velike vrućine uglavnom sami traže da se brčkaju svaki dan kako bi se rashladili, a bilo je i vrlo hladnih zimskih dana kada je bilo vrlo teško zgrejati kuću, pa je i kupanje moralo da se preskoči.

Takođe, kada su bolesni kupam ih po regularnom rasporedu. Kupanje detetu kom je zapušen nos može samo da pomogne i da ga pročisti.


-  Kako odviknuti bebu od sisanja?

U startu sam svu decu dojila. Međutim, sa D sam ostala bez mleka kada je imao 7,5 meseci i bili smo primorani da pređemo na adaptirano mleko, a nakon godinu dana na kravlje. N je bila samo na dojenju do 5 meseci, onda smo probali da upotpunimo ishranu kašicama, ali nam nije uspelo i dojenje je postalo mučenje jer je sam imala baš malo mleka, pa je sa 6,5 meseci u potpunosti prešla na adaptirano mleko do godinu dana, potom je prešla na kravlje. V još uvek sisa.

Samim tim, nisam imala iskustva sa "dobrovoljnim" odvikavanjem, ali po meni, najbolji je sledeći proces: Izmuzite svoje mleko i dajte ga bebi na flašicu. Kada se beba privikne na flašicu, umesto majčinog mleka dajte mu adaptirano mleko. Čak i kada je beba starija od godinu dana i može da pije kravlje mleko, mislim da je adaptirano mleko bolje za period odvikavanja jer je sličnog ukusa kao majčino mleko, dok kravlje mleko ima potpuno drugačiji ukus, pa ono može predstavljati veliku promenu za bebu. Vremenom sve više davati bebi adaptirano nego majčino mleko, dok se konačno u potpunosti ne izbaci.

Moja deca su svako odvikavanje (od cucle, flašice, mleka na flašicu...) podnela mnogo bolje nego što sam ja to očekivala. Sve je vrlo individualno, jer je i svaka beba je individua za sebe. Neke će vrlo lako prihvatiti svaku promenu, dok će druge stvarati otpor. Jednom kada se započne proces odvikavanja, najvažnije je biti istrajan.

                         


- Interesuje me najbolji raspored hranjenja kada beba i sisa i dohranjuje se adaptiranim mlekom i jede kašice?

N je jedno vreme imala ovakav režim i naš raspored je bio sledeći: ujutru podoj, drugi obrok je bio adaptirano mleko, treći obrok kašica, četvrti podoj, peti obrok adaptirano mleko (ako ima dva čvrsta obroka dnevno onda ovde ide kašica), pred spavanje podoj ili adaptirano mleko (ako se beba ne najede dovoljno kada sisa, bolje je pred spavanje joj dati adaptirano mleko kako bi lepo spavala) i noću idu podoji.


- Kako izbaciti noćni podoj?

I sa D i sa N noćno hranjenje je nešto što smo izbacili baš kasno (oko godinu i pčo dana). Opšte je mišljenje da je beba već sa 6 meseci dovoljno velika da može da prespava celu noć a da ne bude gladna. Meni to sa mojom decom nije uspelo, dugo su pili mleko u toku noći, a još duže su se budili noću. Uglavnom sam ih zavaravala dajući im flašicu sa vodom umesto sa mlekom i ovo jeste uspelo (mada su i bili već veliki). Međutim V sada puni 6 meseci, ali mislim da još uvek nije spremna da izbaci noćni podoj. Ona se noću budi dva puta - oko 12 i oko 4. Mada su već počeli da je zezaju i zubi, tako da neke noći budu baš teške.

Ja već punih 6 godina se budim noću. D se budio noću bukvalno dok se N nije rodila. Jedno vreme su se budile i N i V. Sada N uglavnom spava celu noć, a samo V se budi. Kako izgleda spavanje celu noć sam odavno zaboravila. Tako da ako vaša beba još uvek nije spremna da prskoči taj noćni podoj, nemojte je prisiljavati. Jer i taj period prođe i kad-tad počeće da spava celu noć. Ja jedva čekam taj dan, da se podsetim kako to izgleda kada zaista spavaš. :)


- Kako naterati dete da jede?

Zapravo, naterati nikako. Sa D sam imala problem oko jela - veoma slabo je jeo. Pokušavala sam da ga nateram, podmitim, ali hranjenje na silu samo izaziva niz kontraefekata: on se bukvalno davio, nije mogao da proguta zalogaje, imao je nagon a povraćanje i to je stvarno bilo užasno. Onda sam u jednoj knjizi pronašla tehnike za miran ručak i zaista su mi pomogle. A o njima možete pročitati OVDE .


- Kako bebi otpušiti nosić?

Kada se bebi zapuši nosić to svakoj novoj mami može izgledati kao kraj sveta. Beba ne može da izduva nos, sekret u nosu joj smeta, ne može lepo da sisa, niti da spava, što je čini još nervoznijom. Prva pomoć u kući kod zapušenog nosića se sastoji od sledećeg: sa pumpicom se izvlači sekret iz nosa na svaka dva sata, u nos se stavlja fiziološki rastvor. Ukoliko imate inhalator može se inhalirati fiziološkim rastvoom nakon čišćenja nosića. Bebi treba dati tople čajeve: kamilica ili komorač, a ukoliko kašlje - beli slez. Mi takođe koristimo Fitobalm - deluje kao inhalator, maže se na grudi i leđa i nama stvarno mnogo pomaže. Ukoliko je zapušen nosić jedini problem koji beba ima (nema temperaturu ili neke druge simptome), ne treba se hvatati za sirupe. Ipak, ukoliko beba dobije temperaturu ili počne da se čuje kada diše, treba j odmah odvesti kod pedijatra, koji će potom prepisati odgovarajuću terapiju.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo