Skip to main content

Ili ... ili ... - pribor za bebe

U današnjem "Ili ... ili ..." postu sagledaćemo predosti, mane i razlike između staklenih i plastičnih flašica, cucli od silikona i od kaučuka, korišćenje laže ili ne, glodalice sa gelom ili bez gela.



1. Ili staklene ili plastične flašice


Ranije su sve plastične flašice sadržale štetne sastojke, zbog čega se preporučivala upotreba isključivo staklenih flašica. Danas su uglavnom plastične flašice BPA free, što bi trebalo da znači da ne sadrže štetne sastojke. Ako kupujemo plastičnu flašicu, posebno treba obratiti pažnju na oznaku broja plastike. Na našim je oznaka broj 5. To znači da je plastika od koje je flašica napravljena dobra i da ne ispušta štetne BPA materije u vodu. Oznake, odnosno brojevi dobrih plastika : 2, 4 i 5.

Ipak, za mleko i druge tople napitke, po mom mišljnju, bolje je koristiti staklene flašice. Jer, svuda je naznačeno da plastika ne ispušta hemikalije u hladne napitke, ali šta se dešava pod velikom temperaturom? Nisam našla konkretan odgovor, ali na osnovu onoga što sam pročitala, očigledno postoji mogućnost da plastika otpušta štetne hemikalije kada je u flašici napitak visoke temperature.

Staklene flašice su potpuno bezbedne i ne sadrže nikakve štetne sastojke. Pa, ipak, lako su lomljive i teže, pa i kada beba želi sama da ih drži, uglavnom joj težina flašice to otežava. I naravno, velike su šanse da će, kada dete počne samo da drži flašice, neka staklena flašica biti slomljena (N je slomila 3-4).




2. Ili cucla od silikona ili od kaučuka


Kaučuk je mekši i većina beba lakše prihvata cucle od kaučuka. Međutim, samim tim što je mekši, brže gubi oblik, rupica na cucli se povećava i kroz nju prolazi više tečnosti nego što bi trebalo. Zato svakih nedelju dana treba proveravati u kakvom je stanju cucla i, ako je to potrebno, zameniti je.

Silikonske cucle su čvršće, što omogućava da cucla duže zadži svoj prvobitni oblik. Ali upravo zbog te tvrdoće, neke bebe odbijaju silikonske cucle.

Najvažnije je da se obrati pažnju na oblik cucle. Cucla bi trebalo da bude približnog oblika majčine bradavice.




3. Ili korišćenje laže ili ne




Uglavnom se korišćenje laže ne preporučuje, ali uglavnom je svi koristimo. D je koristio lažu do godinu i po dana, N je odbijala od samog početka i nikada je nije upotrebljavala, dok V sa lažom spava.

Laža je dobra za zavarivanje bebe i smirivanje kada beba nije gladna, a traži da sisa kako bi se smirila. Međutim, kada već bebi počnu da izlaze zubi, sa lažom se oni mogu iskriviti.

Ukoliko beba koristi lažu, trebalo bi upotrebu ograničiti na vreme uspavljivanja. Sa odvikavanjem treba početi oko prvog rođendana.









4. Ili glodalice sa gelom ili bez gela



Kada bebi počnu da niču zubići i uhvati je nervoza, prihvatamo se svakakvih pomagala kako bismo smirili bebu. Glodalice u tom periodu mogu biti od velike pomoći. Beba tada traži bilo šta što će staviti u usta.

Obične glodalice bez gela mogu biti od pomoći i beba se može zanimati i igrati sa njima.

Glodalice sa gelom se mogu ohladiti u frižideru i kada ih beba žvaće tako ohlađene, to joj smiruje bol.

V je počela da pokazuje znake izbijanja zuba i, kao i kod starije dece, kombinujmo glodalice bez gela i sa gelom. Generalno koristimo glodalice bez gela i one sa gelom ali ih ne hladimo stalno. Ohlađene glodaice sa gelom koristimo samo u kriznim situacijama - kada beba zaista pokazuje da ima velike bolove zbog nicanja zuba.

Uglavnom se ovde javlja pitanje da li će bebu zaboleti grlo od hladne glodalice i odgovor je da neće ukoliko se ona umereno koristi. Ohlađena glodalica hladi upaljene desni i na taj način smanjuje bol.




Pribor za bebe je veoma raznovrstan i kada biramo ono što će naša beba koristiti, upravo naša beba treba da nam bude glavna vodilja, a pribor treba da izaberemo tako da olakša svakodnevicu i našoj bebi, a i nama.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo