Skip to main content

Ili ... ili ... - pelene

Ovoga puta "Ili ... ili ..." post vam predstavlja sve strane jednokratnih pelena, perivih pelena, vlažnih maramica i drugih pomagala prilikom presvlačenja bebe.


                      






1. Ili perive pelene ili jednokratne pelene

Pre nekoliko decenija ovo pitanje se uopšte nije postavljalo. Koristile su se pamučne perive pelene i povijanje je izgledalo otprilike ovako: jedna četvrtasta pelena, jedna trouglasta, još jedna četvrtasta i ko će ga zapamtiti kako ide. Pojavom jednokratnih pelena, presvlačenje je u mnogome olakšano, jer nema dilema oko toga kako koja pelena ide i nema pranja. Ali upotrebom jednokratnih pelena povećali su se ojedi, osipi i alergije kod beba u pelenskoj regiji. Većina jednokratnih pelena sadrži u manjem ili većem broju hemijske sastojke koji vrlo agresivno deluju na kožu nežnih beba.

Perive pelene danas mali broj ljudi koristi, pre svega jer im se čini da samo njihovo pranje predstavlje veliku obavezu, a kada beba stigne u kuću, najmanje što vam je potrebno je dodatna obaveza. Međutim, postoj perive pelene koje se ne peglaju, napravljene od potpuno prirodnih materijala (vlakno bambusa) i veoma umirujuće deluju na bebinu kožu. Pritom, finansijski momenat je ovde vrlo važan: da bismo se potpuno opremili sa perivim pelenama za ceo period nošenja pelena, potrebno nam je onoliko novca koliko se prilikom upotrebe jednokratnih pelena potroši za šest meseci.

Dakle, perive pelene su zdravije i ekonomičnije, dok su jednokratne praktičnije za upotrebu.



2. Ili široki povoj ili ne

Pre šest godina, kada se rodio D, široki povoj je još uvek bio u upotrebi. Pre dve godine, kada se N rodila, toga nije bilo. Široki povoj se u te četiri godine negde izgubio. Zapravo, istina je da je u većini zemalja u svetu široki povoj izbačen iz upotrebe odavno, a konačno je ovo počelo da se primenjuje i kod nas. Stavljanje širokog povoja mislili smo da fiksiramo bebi kukove i na taj način im pomažemo da srastu. Ispostavilo se da je daleko zdravije da beba sama širi noge i pomera ih koliko želi, a ne da  joj se stavljaju debele pelene koje će joj silom držati noge raširene.

D je koristio široki povoj oko tri meseca i srasli su mu kukovi normalno. N i V nisu koristile široke povoje i kukovi su srasli bez ikakvih problema.


3. Ili vlažne maramice ili ne

Iako su vrlo praktične, upotreba vlažnih maramice ne čini bebi ništa dobro. Većina vlažnih maramica sadrži alkohol ili zamene za alkohol, koje isušuju bebinu kožu, iritiraju je i stvaraju osip. Upotrebu vlažnih maramica treba svesti na minimum. To znači da kada ste sa bebom kod kuće, prilikom preslačenja mnogo je bolje oprati bebinu guzu pod tušem, nego je brisati vlažnim maramica. Kada ste van kuće i nemate drugog izbora, možete upotrebiti vlažne maramice.

Ono što takođe treba izbegavati jeste brisanje bebinog lica vlažnim maramicama. Ovim postupkom takođe se mož iritirati nežna bebina koža. Kada je bebi potrebno brisanje, bolja opcija su umivanje i brisanje lica pamučnim maramicama (ili od bambusovog vlakna - mi koristimo njih).






4. Ili presvlačenje na pultu ili presvlačenje na krevetu

Pult za presvlačenje može biti veoma korisna stvar u pvim danima. Meni je barem bio, jer su me užasno bolela leđa i svako savijanje mi je teško padalo. Imam pult koji se može po potrebi staviti na krevetac, a nakon upotrebe skloniti. Međutim, čim beba kroz nekoliko meseci počne da se okreće i prevrće, veoma je teško zadržati je na pultu, pa tada pređem na presvlačenje na krevetu.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo