Skip to main content

Sve o nošenju - savetnica za nošenje odgovara na vaša pitanja

S obzirom na to da je nošenje vrlo aktuelna tema, na mom blogu sam ponovo ugostila Isidoru, koja je osnivač "Grli mama" kocept prodavnice i savetnica za nošenje. Imali ste priliku da pošaljete svoje pitanje na temu nošenja i pristiglo ih je zaista mnogo. Ali Isidora je uspela da se izbori i da opširan, a opet konkretan odgovor na svako od njih.


1. Značaj nošenja za bebu?
Nošenje je za bebu važno iz mnogo razloga, ali ja ću se ograničiti na one koji mi se čine najvažnijim. Psihološki značaj stavljam na prvo mesto. Treba da budemo svesni da beba izlazi iz stomaka u kom je bilo toplo, mokro, bučno (ali samo jedna vrsta buke), bez jake svetlosti i veoma tesno. Iz takve sredine beba dolazi u jednu potpuno drugačiju: nije tako toplo, nije tako tesno, ima mnogo svetla, oblika i boja, ima mnogo zvukova. Treba joj vremena i pomoć da se navikne na novonastalu situaciju. Pomoći ćemo joj tako što ćemo je stavljati uz sebe, tu će osetiti poznati miris majke koji će je umiriti i dati znak da je sve u redu.
Drugi važan razlog za nošenje bebe je to što ovakav položaj pomaže pravilan razvoj posture, jačanja mišića a pre svega zdrav razvoj kukova i kičme (samo u ergonomskim nosiljkama i maramama). 

2. Značaj nošenja za mamu?
Za mamu, odnosno roditelje, svakako je najveći značaj to što se nošenjem brže i lakše povezujemo sa bebom. Mame koje imaju problema sa bejbi bluzom ili postporođajnom depresijom trebalo bi da daju šansu nošenju jer konstantna bebina blizina ima povoljan uticaj na naš mozak: luči se hormon sreće oksitocin (koji se luči i u mnogim drugim situacijama, npr. prilikom orgazma!) i pomaže nam da se osećamo spokojno i srećno. S druge strane, nošenjem u marami mama će osloboditi ruke što će pomoći da se oseća "slobodno" što opet utiče da se osećamo bolje u prvim danima i mesecima kad beba stigne.


3. Kada možemo početi sa nošenjem?
U elastičnoj ili tkanoj marami, kao i u pojedinim nosiljkama, može se početi sa nošenjem čim se beba rodi. Ukoliko je beba prevremeno rođena ipak treba tražiti savet od pedijatra i savetnice za nošenje kako bi se beba pravilno namestila u maramu.
Moja najiskrenija preporuka je da se sa nošenjem počne što ranije, idealno u prvom mesecu života, optimalno do 4-5. meseca. Nakon 5. meseca trebaće vam mnogo više upornosti da bebu naviknete na nošenje. I da, nošenje je nešto na šta se i mi i beba navikavamo i treba da budemo spremni na to. Neke bebe će odmah dobro prihvatiti nošenje, a nekima će trebati više pokušaja i šetnji napolju da se u potpunosti naviknu i zaljube u nošenje. 

4. Kako odabrati pravu nosiljku?
Sve marame i ergonomske nosiljke su dobe i zdrave za bebu. Kako ćemo izabrati ergonomsku nosiljku zavisi samo od nas samih. Nosiljke se razlikuju po tvrdoći pojasa, dužini naramenica, da li se naramenice nose ukršteno ili paralelno i to su neke od stvari na koje treba obratiti pažnju pri izboru. Svakom roditelju će odgovarati nešto drugo, nema nosiljke za koju će baš svako reći: Ovo je najudobnija nosiljka! Zato je moja preporuka da uvek probate pre kupovine ukoliko ste u mogućnosti.


5. Karakteristike tkanih marama za nošenje - šta je važno znati?
U poslednje vreme o tkanim maramama se svašta piše i priča, proizvođači su celu priču oko marama podigli na jedan jako visok nivo: prave se različiti blendovi materijala, koriste se različite vrste pamuka, pa onda tek pitanje gramaže... I roditelji budu potpuno zbunjeni kad krenu da čitaju, a zapravo je stvar vrlo jednostavna: svaka tkana marama ima istu svrhu -- da nosi bebu u pravilnom položaju! Nekada se nisu pravile marame sa više od 220 g/m2 i istina je da marama male gramaže može da posluži do kraja nošenja! 

6. Karakteristike nosiljki - šta je važno znati?
Kod izbora nosiljke je važno obratiti pažnju na širinu panela (deo u kom beba „sedi"): u marami i nosiljci bebi materijal uvek mora da ide od jednog kolena do drugog. Potreba za ovim prestaje tek kada dete prohoda, ali je i tada udobnije nositi kada dete ima ovu potporu. Sve ostalo su detalji koji će nekome nošenje učiniti prijatnijim ili praktičnijim: da li se kapuljača(koja služi da drži bebinu glavu dok spava) može skinuti ili ne, da li je pojas tvrd ili mekan, da li su naramenice debelo punjene ili su tanje a šire...


7. Šta znači da je nosiljka ergonomska i zašto je važno da bude takva?
Ergonomska je ona nosiljka koja pre svega bebi pruža potporu od kolena do kolena tako da beba u njoj ne sedi već se težina tela pravilno raspoređuje preko celih leđa, guze i butina. Beba se u ovakvim nosiljkama postavlja tako da guza „upadne“ u panel nosiljke, a kolena su savijena i postavljena više u odnosu na kukove. Ovo je veoma važno zato što kukovi i kičma sazrevaju tokom cele prve godine života i ne želimo da vršimo pritisak na njih.
Druga stvar koja nosiljku čini ergonomskom jeste udobnost za roditelja! Ove nosiljke bebinu težinu raspoređuju nositelju na ramena, gornji deo leđa i struk tako da osetimo samo 1/3 bebine težine dok je nosimo! Nasuprot uvreženom mišljenju, nosiljke nisu štetne za kičmu nositelja i mnogo je lakše nositi u nosiljci nego u rukama!

8. Da li je bebi vruće u nosiljci?
Zavisi od godišnjeg doba i kako je beba obučena. Uvek treba imati u vidu da je nosiljka najmanje još jedan sloj odeće i treba se truditi da bebu ne pretoplimo. Za nošenje zato važe malo drugačija pravila oblačenja nego kad vozimo bebu u kolicima. Kod novorođenčadi je posebno važno paziti oko oblačenja jer oni nemjau sistem termoregulacije i veoma lako se mogu pregrejati, čak i zimi. Ovo ne znači da ne treba da ih nosimo, već da vodimo računa o oblačenju: nema potrebe obući i štrample i trenerku i skafander ako će beba biti u elastičnoj marami (koja ide preko bebe u čak tri sloja!).
Leti je dovoljno bebi obući samo bodi, staviti šeširić, namazati kremom sa zaštitnim faktorom i redovno je nuditi vodom (ili mlekom ako joj još niste uveli vodu). 


9. Koja je tvoja reakcija kada vidiš roditelje da nose bebe u raznoraznim krpenim kengurima?
Hmm... ja sam naučila nešto što smatram da je veoma važno da shvate svi roditelji koji koriste ergonomske nosiljke i marame: Najvažnije je da se bebe nose! Za bebu je psihološki aspekt nošenja neprocenjiv. Nikada nisam roditeljima koji nose dete u kenguru ništa rekla jer znam koliko smo svi ranjivi kada postanemo roditelji. Pritisak na roditelje stiže sa svih strana i u svim aspektima roditeljstva. Ne treba ih opterećivati dodatno, osim ako se sami ne raspituju o ispravnom nošenju. Ukoliko baš želite da nekome skrenete pažnju, možete radoznalo pitati da li im je udobna ta nosiljka i da li su videli da postoje i neke marame koje se motaju i kako im se to čini. Na ovaj način im možda zagolicate maštu :)

10. Koliko je bebama zaista udobno u marami?
Koliko je bebama udobno govori činjenica da većina beba zaspi u prvih 10 minuta provedenih u marami :D (ovo nije neki statistički podatak već moj utisak). Ali, bebama je zaista veoma udobno jer su u položaju veoma sličnom kao što je bio onaj u stomaku. 

11. Kada možemo početi sa nošenjem na leđima? I da li je lakše nošenje na leđima nego napred?
U tkanoj marami na leđima možemo početi sa 6-7 meseci (kad beba počne da sedi), a u nosiljci sa godinu dana (ili kad beba stane na noge). Opšta je preporuka da se bebe od godinu i više dana nose na leđima jer su već dovoljno dugačke da nam mogu smetati napred i svakako da je lakše nositi na leđima. Deci je i zanimljivo kada su na leđima jer vide svet iz potpuno nove perspektive :) Tu je samo važno potruditi se da dete namestimo što je više moguće, tako da vidi preko našeg ramena.


12. Koji su najbolji vezovi za početak nošenja u marami?
Za tkanu maramu uvek se preporučuje da se prvo nauči FWCC (Front wrap cross carry), za bebe od tri meseca pa nadalje je super Double Cross Carry (praktičan je jer možemo da izvadimo bebu a da marama ostane na nama pa da bebu vratimo kasnije). Od bočnih vezova (kad beba počne da drži stabilno glavicu) svakako Robin's hip carry.

13. Imam poteškoća u zatezanju marame. Možeš li mi dati neki savet?
Kod vezivanja tkane marame imamo tri faze: pripremu marame, ubacivanje bebe i zatezanje. Mislim da je prva faza najvažnija, jer ako u startu ne namestimo dobro maramu i zatezanje će ići teže. Pre svega, ne treba ostavljati previše mesta za bebu, tek toliko da je smestimo u maramu, jer onda nećemo morati mnogo da zatežemo. Kad se dođe do treće faze veoma je važno maramu zatezati redom: kod svakog veza uvek prvo zatežemo gornji šav (onaj bliže bebinom vratu) pa zatim sredinu i onda donji šav. Ukoliko zatezanje ide teško, verovatno je marami potrebno još lomljenja. Svaka marama postaje mekša što je više koristimo, a što je mekša to će nam biti lakše da radimo sa njom. Marame (pamučne, lanene, sa konopljom) najbrže se lome peglanjem sa puno pare.


14. Zašto nije dobro nositi bebu okrenutu prema napred?
Okretanje bebe ka napred u nosiljci ili marami se ne preporučuje iz više razloga. Prvo, jako je teško bebu namestiti u pravilan položaj (kolena iznad nivoa kukova) kada je okrenuta ka napred. To znači da beba okrenuta ka napred ili sedi ili joj nogice vise a sva težina se oslanja na prepone i karlicu. Leđa nemaju dobru potporu i ispravljaju se (a kičma uvek treba da je blako zakrivljena). Drugo, kada bebu nosimo (napolju) okrenutu ka napred ona upija veoma mnogo novih informacija i, iako u tom trenutku deluje da joj je beskrajno zanimljivo, zbog ovoga beba može postati razdražljiva, pa se tako primećuje da bebe koje su tokom dana bile izložene prevelikoj količini stimulacije, uveče teže zaspu, kenjkavije su i više plaču. Ovo se dešava zato što bebe i mala deca tokom sna obrađuju sve što im se desilo tokom dana i prosto može da dođe do prevelikog zamora tako malene glavice. Treće, bebe vole da spavaju dok se nose, a spavanje dok je beba okrenuta ka napred je veliko NE jer glavica pada na grudi i može doći do zatvaranja disajnih puteva, a mi to ne vidimo.
Ovde moram da napomenem da u ergonomskim nosiljkama koje nude i ovaj položaj, dete okrenuto ka napred ne bi trebalo nositi pre nego što počne samostalno da sedi i to ne duže od 15-20 minuta u kontinuitetu.

15. Da li Grli mama isporučuje marame u BIH?
Da, možemo da šaljemo u zemlje regiona: BIH, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju. Ova opcija još uvek nije uvedena na sajtu, pa svi zainteresovani iz ovih zemalja mogu da mi se jave ne mjel ili u inboks na društvenim mrežama.


16. Kada će biti organizovano neko druženje?
Jedno veliko druženje na otvorenom biće organizovano 6.maja kada počinje Evropska nedelja nošenja beba. O tome ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem instagramu i facebooku ;) Mimo toga, barem jedne subote u mesecu pravimo druženje kod nas u radnji u delu koji je posebno opremljen za druženja i o tome vas uvek obavestim na vreme.

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Da ga ne ureknem

Kada treba da postane majka, svaka žena ima mali milion strahova, dilema, osećanja su pomešana. A kada na sve to čuje i razna sujeverja vezana za bebu, majku, dojenje, babine - svaka žena može da se nađe na ivici nervnog sloma. Za mnoge od tih sujeverja i običaja sam čula tek kada mi se rodilo drugo dete. Valjda je to zbog toga što mi se prvo dete rodilo u gradu. A ljudi po gradovima ne obraćaju toliko pažnje na te stvari, jer su preokupirani drugim. Na selu je drugačije. Poštuju se stari običaji, aktuelna su neka stara uverenja ili, kako ih ja nazivam, sujeverja. A možda i nije sve u podeli grad-selo, već to više zavisi od mikrosredine u kojoj se nalazimo. U mom slučaju, u ovoj seoskoj sredini je sada sve to mnogo izraženije, nego pto e bilo u gradskoj. I mislila sam da ću skrenuti s uma od svih tih običaja, jer nisam neko ko se istih pridržava. Za početak, a ovo je nešto univerzalno i vlada u celoj našoj zemlji, bebi se obavezno stavi crveni konac oko ruke. I to sam radila sa s