Skip to main content

10 predloga iz knjiga "100 Montesori aktivnosti" - 2. deo

U prethodnom postu pisala sam vam o knjigama "100 Montesori aktivnosti" izdavača Publik Praktikum i dala 5 predloga aktivnosti iz knjige "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" za uzrast od 1 do 4 godine. Ovoga puta vam dajem 5 predloga za aktivnosti iz knjige "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta", koja je za malo stariju decu - od 3 do 6 godina.


Učenje po Montesoriju se zasniva na istraživanju realnog sveta, otkrivanja i učenja o onome što se nalazi u prirodi oko nas. U knjizi "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta" aktivnosti su podeljene na 5 oblasti: geografija, priroda i botanika, životinjski svet, svet fizike i vreme.


A ovo su aktivnosti koje su se nama najviše svidele:

1. Životinje koje žive na svakom od kontinenata
Ovom aktivnošću dete istovremeno uči i o kontinentima i o životinjama. U prvoj fazi igre treba da izdvojimo po pet figurica životinja za svaki kontinent. Tražimo od deteta da ih imenuje (ukoliko ne zna, imenujemo ih prvo mi), a onda o svakoj životinji kažemo nešto: gde živi, čime se hrani, da li je domaća ili divlja životinja... Sutradan ovo sve ponovimo proveravajući koliko je dete zapamtilo. Zatim mu damo kartice kontinenata (u knjizi se zapravo pominje slagalica planisfere, a pravljenje iste je jedna od aktivnosti koje prethode ovoj) i pustimo ga da proba da odredi koje životinje žive na kom kontinentu, tako što će ispod kartice kontinenta ređati figurice životinja koje na njemu žive.



2. Knjižica lišća
Sećam se da sam kao dete obožavala da pravim herbarijume. E ova aktivnost je zapravo to. Sakupljajte sa detetom lišće iz prirode, istražujte kakav je list koje biljke, kakvog je oblika, kakve strukture... Sva njegova zapažanja zapisujemo u svesku pored samog lista. Ova aktivnost podstiče dete da još više otkriva prirodu, pronalazi listove biljaka koje nema u kolekciji, a isto tako i da u prirodi samo prepoznaje biljke čije listove već ima u knjižici. Kasnije možemo produbiti aktivnost tražeći od deteta da nam kaže delove lista.



3. Tajanstvena životinja
Igra pogađanja kojom će dete produbiti svoje znanje o životinjama. Potrebno je da pripremimo osam kartica kičmenjaka (na primer riba, žaba, zmija, ptica, mačka - bitno je da budu iz različitih grupa životinja) i kartice sa tagovima. Tragovi pomažu u otkrivanju životinje a možemo ih osmisliti i napisati sami i svaki put menjati. To su zapravo karakteristike misteriozne životinje koju dete treba da otkrije. Poređamo kartice životinja. Detetu dajemo jedan po jedan trag. Na primer, prvi trag je "Ja živim na zemlji". Dete posmatra životinje i okreće slike onih koje ne žive na zemlji. Onda dajemo detetu drugi trag. I sve tako dokle god dete ne otkrije ko je tajanstvena životinja.



4. Telefon
D je sa tatom ovo pre izvesnog vremena pravio i bio je oduševljen. Većina vas zapravo sigurno zna za ovo ili je pravilo na ovaj način telefon u detinjstvu, ali da li vam je palo na pamet da ga napravite svom detetu? Potrebne su vam dve prazne čaše od jogurta i kanap. Dete može uz našu malu pomoć i samo da napravi telefon od ovoga. Treba samo da mu pokažemo kako da provuče kanap kroz čaše uz pomoć velike igle za šivenje i kako da napravi čvor. Kada je igračka gotova, uzme svako po jednu čašu i udaljimo se koliko god nam kanap dozvoljava. Treba da se zategne potpuno kanap. Recite detetu da stavi čašu na uvo, a vi mu tiho nešto recite u svoju čašu. A onda zamenite uloge. Dete će biti oduševljeno! Osim što je beskrajno zabavno, dete će naučiti i jedan od glavnih principa fizike: zvuk putuje - prenosi se vibracijama.



5. Traka života
U knjizi se navodi da će ova aktivnost pomoći detetu da odredi sebe u svom životu i da stekne vizuelnu i linearnu predstavu o vremenu. Potrebno je da pripremimo po jednu fotografiju deteta za svaku godinu njegovog života. Isečemo dugačku traku od papira podeljenu na onoliko delova koliko ima fotografija (možete i više ukoliko želite ovo da sačuvate i da je dete popunjava i narednih godina) plus jedan deo (prvi) u kom ćete napisati "Traka života... (ime deteta)". U svaki odeljak hronološki lepimo fotografije i usput pričamo sa detetom o njima: kada je to bilo, gde, šta predstavlja ta fotografija, da li se seća i čega se seća iz tog perioda ili konkretnih predstava fotografija... Možete ispod svake fotografije (vi ili dete) koliko je godina tada imalo i ako želite neku uspomenu vezanu za taj period.



Aktivnosti iz obe pomenute knjige su sjajne za zajedničko učenje, otkrivanje i zbližavanje. Često su nam izgovori nedostatak vremena i ideja. U ovim knjigama ima ukupno 200 ideja, a verujem da će vam svaka od ovih aktivnosti dati ideju za bar još jednu. I većina aktivnosti ne zahteva mnogo pripreme i vremena. Tako da nema izgovora, knjigu u ruku, dete za ruku i provedite zajedno kvalitetno vreme istovremeno učeći i zabavljajući se!

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo