Skip to main content

Nedeljni jelovnik + recept

Već svi znate da unapred pravim nedeljni plan obroka. To mi omogućava da se bolje organizujem, uštedim vreme, a i novac, jer ne kupujem bespotrebno, a ono što mi treba uvek imam kod kuće.


Evo kako izgleda naš jelovnik ove nedelje:

Ponedeljk
- doručak: kačamak sa slaninom i sirom
- ručak: brodići od tikvica
- užina: mandarine
- večera: omlet

Utorak
- doručak: kolačići od bundeve
- ručak: pileća čorba sa pečurkama
- užina: voćni jogurt
- večera: proja sa sirom i blitvom + jogurt

Sreda
- doručak: zapečene zemičke sa jajima
- ručak: kuvana boranija sa piletinom i pavlakom
- užina: grčke jogurt pločice
- večera: pita od tikvica

Četvrtak
- doručak: ovsene pahuljice sa svežim voćem i grčkim jogurtom
- ručak: juneće ćufte u sosu od pavlake i belog luka + spanać
- užina: smuti od manga i banana
- večera:salata od šampinjona i piletine

Petak
- doručak: pašteta od tunjevine + mladi sir + tost hleb
- ručak: špagete sa povrćem i pavlakom
- užina: speltin griz sa suvim voćem
- večera: kačamak sa slaninom i sirom

Subota
- doručak: musli sa suvim voćem i mlekom
- ručak: piletina sa kikiriki puterom + mešavina povrća
- užina: kompot od suvih šljiva i krušaka
- večera: zeljanik + kiselo mleko

Nedelja
- doručak: maslac + džem od šljive + hleb
- ručak: pasulj sa dimljenim rebrima + kupus salata
- užina: jabuka
- večera: tunjevina sa makaronama


Recept: Brodići od tikvica

Potrebno: 6 manjih tikvica, oko 400g mlevenog mesa, 1 šolja pirinča, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 paradajza, začini.

Priprema: Tikvice isecite na pola po dužini i izdubite sredinu sa semenkama tako da ostane korito. Izdinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne promeni boju. Dodajte prethodno obaren pirinač i začine. Sjedinite sve i tom smesom punite korita od tikvica. Isecite paradajz na kolutove i ređajte na tikvice. Tikvice stavite na pek papir u plehu. Rernu zagrejte na 220 stepeni, a onda smanjite na 200stepeni i pecite tikvice 30-40 minuta.

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada ...

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA ...

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo...