Pitanje koje se svakoj ženi svakodnevno vrti po glavi jeste "Šta spremiti danas za ručak?". Mada, ni drugi obroci nisu uvek lako osmišljeni, ali ručak je obrok kom, čini mi se, pridajemo najveći značaj. Zato sam odlučila da podelim sa vama recepte za jela koja se često nalaze na našoj trpezi, koje deca rado jedu i koja se uglavnom brzo spremaju. Neke od njih možete iskoristiti za doručak, večeru ili lagani ručak, dok drugi predstavljaju pravi obilni ručak.
1. Riblja svaštara
Ovo jelo je veoma zdravo, jer sadrži ribu, ali i razno povrće. Sve što vam je potrebno su dve konzerve ribe (može 2 tunjevine, 2 sardine ili jedna tunjevina i jedna sardina - potpuno je svejedno) i po jedan primerak povrća koje imate. Od povrća dolaze u obzir crni luk, beli luk, mladi luk, krastavac (još bolje ako imate kisele krastavčiće), paprike, paradajz. Još će vam trebati jedna pašteta, dva jaja i začini koje volite.
U činiju sipati ribu (malo je procediti od ulja, ali ne mora skroz). Svo povrće iseckati što sitnije i dodati ga u činiju. Jaja obariti, iseckati na sitno i dodati u činiju. Paštetu jednostvno dodati smesi. Od začina ja stavljam malo soli, malo vegete, malo bibera i dosta peršuna (obožavamo peršun). Sve umešati kašikom i vaš jelo je gotovo.
Ukoliko volite, možete odozgo dodati kečap ili majonez. Jelo možete namazati na hleb ili ga jesti zasebno. Kao prilog pijemo jogurt.
2. Šarena projica
Šarena je zato što pored sira, dodam joj i malo spanaća, blitve ili koprive. Sjajan način da deca pojedu ovaj veoma zdrav zeleniš. Zeleniš malo obarim na pari, samo da omekša, a zatim ga iseckam na sitno dodam prethodno pripremljenoj smesi za proju.
Ovo možete sa bilo kojim receptom za proju koji inače koristite. Ja pravim po sledećem receptu:
- 3 jaja
- 4 šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje pšeničnog brašna
- 2 šolje ulja
- 3 šolje mleka
- 300 g mrvljenog sira
- 1 prašak za pecivo
Smesu za proju možete izliti u tepsiju ili u modle za projice. Rernu zagrejati na 200 stepeni, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći 15-20 minuta.
3. Letnja čorbica
Veoma osvežavajuća u letnjim danima koji su pred nama. Potrebne su vam 3 čaše jogurta, 2 krastavca, mladi beli luk ili 2 čena belog luka. Krastavce izrendati, beli luk iseckati na sitno, preliti jogurtom, posoliti i staviti u frižider da se ohladi.
Takođe se može napraviti i kao salata, u tom slučaju samo dodati još jedan krastavac, kako bi bilo gušće.
4. Zelena krem čorbica
Zelenu čorbicu pravim sa brokolijem i spanaćem. Kada sam je prvi put pravila, mislila sam da deca neće hteti da je jedu, jer su brokoli i spanać namirnice koje deca retko vole. Međutim, svidelo im se i od tada je često pravimo.
Brokoli očistiti i cvetove brokolija staviti u šerpu, preiti vodom i skuvati. Pred kraj kuvanja ubaciti i listove spanaća (ne moraju da se seckaju). Kada je kuvanje gotovo, staviti sve u blender i smutiti, a zatim vratiti u šerpu. Kada počne da ključa, dodati šolju jogurta i začine. Kada počne da ključa kuvati jop nekoliko minuta uz povremeno mešanje.
Količina namirnica je proizvoljna, ali ja stavljam otprilike po 300 g brokolija i 300 g spanaća. Takođe dodam i perca od mladog luka.
5. Piletina sa tikvicama
Potrebno je oko 300g pilećih prsa, jedna do dve tikvice (zavisi od veličine), jedan crni luk i šolja jogurta. Piletinu iseći na trakice i u tiganju propržiti na crnom luku. Dodati tikvice iseckane na kockice ili trakice (kako vam je lakše) i naliti sa malo vode, da ne zagori. Kada se sve dobro ukrčka, dodati šolju jogurta i začine. Mešati često dok jogurt ne ispari.
Sa tri mala deteta ukući i svim propratnim obavezama, vremena za celodnevnu pripremu obroka nema. Zato se trudim da im pripremam obroke koji su zdravi, a koji ne zahtevaju stajanje uz šporet satima. I naravno, jedan od glavnih faktora je da deca te obroke vole. Nadam se da će i vama biti od koristi.
1. Riblja svaštara
Ovo jelo je veoma zdravo, jer sadrži ribu, ali i razno povrće. Sve što vam je potrebno su dve konzerve ribe (može 2 tunjevine, 2 sardine ili jedna tunjevina i jedna sardina - potpuno je svejedno) i po jedan primerak povrća koje imate. Od povrća dolaze u obzir crni luk, beli luk, mladi luk, krastavac (još bolje ako imate kisele krastavčiće), paprike, paradajz. Još će vam trebati jedna pašteta, dva jaja i začini koje volite.
U činiju sipati ribu (malo je procediti od ulja, ali ne mora skroz). Svo povrće iseckati što sitnije i dodati ga u činiju. Jaja obariti, iseckati na sitno i dodati u činiju. Paštetu jednostvno dodati smesi. Od začina ja stavljam malo soli, malo vegete, malo bibera i dosta peršuna (obožavamo peršun). Sve umešati kašikom i vaš jelo je gotovo.
Ukoliko volite, možete odozgo dodati kečap ili majonez. Jelo možete namazati na hleb ili ga jesti zasebno. Kao prilog pijemo jogurt.
2. Šarena projica
Šarena je zato što pored sira, dodam joj i malo spanaća, blitve ili koprive. Sjajan način da deca pojedu ovaj veoma zdrav zeleniš. Zeleniš malo obarim na pari, samo da omekša, a zatim ga iseckam na sitno dodam prethodno pripremljenoj smesi za proju.
Ovo možete sa bilo kojim receptom za proju koji inače koristite. Ja pravim po sledećem receptu:
- 3 jaja
- 4 šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje pšeničnog brašna
- 2 šolje ulja
- 3 šolje mleka
- 300 g mrvljenog sira
- 1 prašak za pecivo
Smesu za proju možete izliti u tepsiju ili u modle za projice. Rernu zagrejati na 200 stepeni, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći 15-20 minuta.
3. Letnja čorbica
Veoma osvežavajuća u letnjim danima koji su pred nama. Potrebne su vam 3 čaše jogurta, 2 krastavca, mladi beli luk ili 2 čena belog luka. Krastavce izrendati, beli luk iseckati na sitno, preliti jogurtom, posoliti i staviti u frižider da se ohladi.
Takođe se može napraviti i kao salata, u tom slučaju samo dodati još jedan krastavac, kako bi bilo gušće.
4. Zelena krem čorbica
Zelenu čorbicu pravim sa brokolijem i spanaćem. Kada sam je prvi put pravila, mislila sam da deca neće hteti da je jedu, jer su brokoli i spanać namirnice koje deca retko vole. Međutim, svidelo im se i od tada je često pravimo.
Brokoli očistiti i cvetove brokolija staviti u šerpu, preiti vodom i skuvati. Pred kraj kuvanja ubaciti i listove spanaća (ne moraju da se seckaju). Kada je kuvanje gotovo, staviti sve u blender i smutiti, a zatim vratiti u šerpu. Kada počne da ključa, dodati šolju jogurta i začine. Kada počne da ključa kuvati jop nekoliko minuta uz povremeno mešanje.
Količina namirnica je proizvoljna, ali ja stavljam otprilike po 300 g brokolija i 300 g spanaća. Takođe dodam i perca od mladog luka.
5. Piletina sa tikvicama
Potrebno je oko 300g pilećih prsa, jedna do dve tikvice (zavisi od veličine), jedan crni luk i šolja jogurta. Piletinu iseći na trakice i u tiganju propržiti na crnom luku. Dodati tikvice iseckane na kockice ili trakice (kako vam je lakše) i naliti sa malo vode, da ne zagori. Kada se sve dobro ukrčka, dodati šolju jogurta i začine. Mešati često dok jogurt ne ispari.
Sa tri mala deteta ukući i svim propratnim obavezama, vremena za celodnevnu pripremu obroka nema. Zato se trudim da im pripremam obroke koji su zdravi, a koji ne zahtevaju stajanje uz šporet satima. I naravno, jedan od glavnih faktora je da deca te obroke vole. Nadam se da će i vama biti od koristi.
Comments
Post a Comment
Šta vi mislite o ovome?