Skip to main content

Nedeljni planer obroka za bebu V

V je pre nedelju dana napunila sedam meseci. Počeli smo sa uvođenjen namirnica koje se uvode u bebinu ishranu sa navršenih sedam meseci - jogurt, kiselo mleko, dunja, cvekla, žumance, pileći i ćureći batak, teletina... Sada počinjemo i sa uvođenjem trećeg nemlečnog obroka u toku dana.

                                          

U knjizi "Moj prvi zalogaj" sam pronašla sledeću preporuku rasporeda obroka u toku dana za bebu od sdam meseci:

- doručak - žitarice sa mlečnim proizvodima
- ručak - meso ili žumance sa povrćem
- užina - voće ili sok
- večera - žitarice sa povrćem

Kao što se može primetiti, prema ovoj tabeli, bebine potrebe za dnevnim unosom hrane su poistovećene sa potrebama odraslih, u smisli raznovrsnosti namirnica koje unosimo u organizam u toku jednog dana, samo je razlika, naravno, u količini.

Ujutru, pred spavanje i na zahtev u toku dana, preporučuje se dojenje.

Kako bi mi bilo lakše, što za kupovinu, što kasnije za pripremu obroka, napravila sam nedeljni plan obroka za V. Preporuke iz knjige su mi bile vodilja, ali nisam ih se baš u potpunosti pridržavala. Plus je to što mi tek uvodimo treći obrok, a užinu još uvek nemamo.

Kada smo počeli sa nemlečnom ishranom, počeli smo sa jednim obrokom u vreme bebinog ručka, što je između 12 i 13h. Sa šest meseci smo uveli drugi obrok, u vreme rane večere, oko 18h. Sada ovaj treći obrok koji uvodimo je u vreme doručka, oko 8-9h.

A evo i primera našeg nedeljnog plana obroka:

Ponedeljak:
- doručak: palenta + jogurt
- ručak: tikvica + krompir + šargarepa + žumance
- večera: pšenica + jabuka

Utorak:
- doručak: pirinač + banana
- ručak: spanać + pileće belo meso
- večera: dunja + jabuka + tikvica

Sreda:
- doručak: jogurt + žumance
- ručak: krompir + blitva + mladi luk
- večera: breskva + banana

Četvrtak:
- doručak:neutralna pavlaka ili jogurt + banana
- ručak: ćureće belo meso + baby mix povrće
- večera: šargarepa + jabuka + cvekla

Petak:
- doručak: pšenica + tikvica
- ručak: pirinač + šargarepa + teletina
- večera: breskva + jabuka

Subota:
- doručak: pšenica + banana
- ručak: brokoli + kiselo mleko + mladi luk + žumance
- večera: tikvica + šargarepa

Nedelja:
- doručak: pirinač + jabuka
- ručak: mix povrće (grašak, krompir, šargarepa)
- večera: breskva + banana + jabuka


Nedeljni jelovnik menjamo svake nedelje u manjoj ili većoj meri, u odnosu na to koje su to nove namirnice koje možemo da uvedemo ili koje namirnice su se pojavile u bašti. Ovo su moji predlozi obroka za bebe starije od sedam meseci, kojima su već uvedene u ishranu namirnice koje se nalaze na jelovniku. Mada se uvek može obrok i prilagoditi izbacivanjem namirnice koju beba još uvek nije počela da jede.

Opet ponavljam da je najvažnije održati dojenje, ali i svest o tome da beba u ovom uzrastu već ima ozbiljne potrebe za raznovrsnom ishranom, koja je pre svega zdrava.

Vi uvek možete ubaciti i neke duge žitarice umesto pšenice ili palente, ali ja ove najčešće pravim, jer su mi uvek dotupne, dok druge moram da kupujem u prodavnici zdrave hrane do koje ovde i nije tako lako doći.

Takođe, za doručak su po meni zgodna opcija i instant kašice u kutiji sa žitaricama, dok za večeru, odnosno voćni obrok, smo počeli da ručkamo i pudinge za bebe.


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo