Skip to main content

Putovanje u okviru budžeta

Pre izvesnog vremena na svom Instagram profilu sprovela sam anketu o tome koliko često idete na putovanja i koji su razlozi zbog kojih ne idete onoliko često koliko biste želeli. Najviše odgovora je bilo nedostatak vremena i finansija.


Zato želim da podelim sa Vama naš "recept" kako uspevamo da uklopimo putovanja u kućni budžet i kako isplaniramo troškove putovanja i pritom ostanemo u okviru tog budžeta. Ovo se pre svega odnosi na vikend putovanja po Srbiji. I u proseku budžet za ta putovanja je 200 evra.

Pre svega, trebalo bi da definišete šta je ono što želite od putovanja. Na kakva putovanja želite da idete, koja mesta da obiđete i vidite, kakvim putem da idete, kakav smeštaj vam odgovara, šta želite od tog putovanja. Jer sve to između ostalog određuje i koliki Vam je budžet potreban.

Mi biramo uglavnom odsedanje u apartmanu, jer mi je lakše kad znam da mogu da im pripremim hranu. Trudim se da unapred isplaniram obroke i deo hrane koji mogu ponesem od kuće jer su u većini turističkih mesta cene veća, čak i po marketima.

Pomenuti budžet nama pokriva smeštaj, hranu i put. Smeštaj je uglavnom oko 20-25 evra dnevno. Put nas izađe oko 60 evra. Oko 50 evra računamo za hranu, pelene i ostale potrebštine za ta tri dana.

Dodatni trošak mogu biti obilasci. To je već veoma raznoliko, zavisi od mesta na koje idete, šta čete obići, da li se plaća i koliko su karte. Za nas to može biti poveći trošak jer nas je mnogo. Međutim, uglavnom uvek ima dovoljno mesta za obilazak u prirodi koja se ne plaćaju tako da može vrlo lako da se prođe i bez ovih troškova.


I onda neko će da kaže: "Sve je to lepo, ali deca će da traže uvek ovo ili ono i tako se probije budžet." To je već nešto na čemu treba da se radi kod kuće i onda neće biti problema sa dečijim prohtevima ni na putovanju. Mi na primer imamo neka pravila vezana za to. Recimo, svakog dana mogu da dobiju po jednu stvar. Nekim danima to bude na primer sladoled. Drugi dan budu čokoladice.  Trećeg dana kokice. Kada idemo u luna park, znaju da svi imaju pravo da izaberu po jednu vožnju. Igračke od uličnih prodavaca nikada ne kupujemo i to znaju i ni ne traže ih. Ali zato svako može da izabere po jedan suvenir. Dakle, imamo neka pravila koja smo od početka neprimetno uveli deci, koja ona vrlo dobro znaju i kojih se svi pridržavamo. Na taj način možemo i prilično realno da procenimo koliki će nam biti troškovi na putovanju za takve stvari.

Što se tiče hranjenja po restoranima na putovanju iskreno izbegavamo. Eventualno odemo na jedan ručak u restoran da probamo neku lokalnu hranu i to je to.

Sve u svemu, mislim da može sve da protekne vrlo lepo ukoliko se dobro isplanira.

A kako uspevamo uopšte da uštedimo za putovanja? Ne idemo po kafićima i restoranima, ne zatrpavamo decu igračkama, ne idem svaki čas kod frizera/manikira, trudimo se da što racionalnije raspodelimo troškove.

Opet kažem, sve zavisi koja su vaša očekivanja i želje. Za letovanje na moru naravno da je potreban daleko veći budžet. I mnogima to mnogo više odgovara, što zbog odmora, što zbog mora samog po sebi. Ali za većinu vikend putovanja po Srbiji, iz našeg ugla mogu da kažem da se može putovanje uklopiti u ovaj budžet.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo