Skip to main content

5 igara za rashlađivanje kod kuće

Poslednji dani učinili su da zaboravimo da smo iz čizama uskočili u sandale i da se potpuno prebacimo na letnje stanje uma. Kad eto ti bedaka! Do juče nam je smetala kiša, a sad nas vrelina sprečava da izvirimo iz naših kućica. I ponovo smo u problemu: deci je dosadno u kući, sunce je prejako da bi se iz iste izašlo... Šta sad?


Pozitivna strana je kada je vrućina rashlađivanje svima prija. Tako da, svučem klince u gaćice ili pelene, a može i bez njih, i dopustim im da se igraju i malo iskvase. Njima bude zabavno, pritom se rashlade, a samim tim što oni imaju zanimaciju i meni je lakše.

1. Kupanje u bazenu
Bazen je sjajna zabava i u dvorištu, ali isto tako manji bazen može da se uglavi i na terasu. Kada je D bio mali stavljala sam mu na terasu jedan maleni bazen i njemu je to bilo i više nego dovoljno da se po ceo dan brčka i uživa. Nakon toga smo imali dvorište pa sam uzela jedan ogroman i to mi se uopšte nije dobro pokazalo, jer punjenju nikad kraja, pa još dok se voda zagreje, jer nema tog bojlera koji može da ga napuni, pa još D odmah unese travu i zemlju i isprlja i bazen i vodu. I? Ajde sad sve ispočetka, Tamara, da te vidim! Kad umeš da izabereš bazen sa najvećim prečnikom, sad ga i održavaj. Posle svega dva do tri kupanja bazen je završio u smeću a njegovo mesto zauzeo je drugi - mnogo manji. I pokazao se vrlo bolje i praktičnije. Štedi vodu, štedi novac, štedi vreme i štedi živce. A dete podjednako uživa. Dakle, manje je nekad više. Idealan je onaj bazen u kom dete može da sedne i da se nesmetano igra. Takvi bazeni nisu za plivanje i koliko god da je veliki dete neće moći da pliva u njemu, a roditelji će mučiti muku sa punjenjem. A na plivanje ćemo na reku, jezero, more ili akva park, jer u subotu počinje sezona.
Inače, sada imamo bazen prečnika 1,2m i sasvim je dovoljan da sva deca mogu da stanu da se igraju i brčkaju u njemu.


2. Prskanje
Još jedna igra prvenstveno za napolje. Čak i dok nismo imali dvorište davala sam deci da se igraju prskanja, jer se može igrati bilo gde, a rekvizite možemo da napravimo i sami. Dakle, imamo verziju sa onim klasičnim pištoljima i sličnim prskalicama za vodu. Ali pošto nam se vrlo brzo i vrlo često one slome (nežni smo, verujte), tada ih pravimo. Za to iskoristimo ili flaše sa pumpicama (kao što su one za čišćenje stakla) ili od obične flaše na čepu izbušimo nekoliko rupica i ta-daaa prskalica je gotova. Napolju igre sa prskalicama mogu biti najrazličitije - svako prska svakog, svi prskaju jednog, jedan prska sve, svi prskaju određenu metu... Na primer, nama je interesantno ko će pre da obori čašu ili ko će pre da je napuni - na određenu udaljenost i visinu stavite čašu i prskate je, a u zavisnosti od dogovora treba vam ili što jači lmlaz kako biste je oborili ili precizan mlaz kako biste je napunili. Još jedna verzija prskalica odnosno igre sa prskalicama su one za terasu. Odnosno, prskalice su iste, ali se sa terase prskaju određene mete. Jedino pravilo je da mete ne budu automobili, životinje i ljudi, jer se njima igra rashlađivanja verovatno neće toliko dopasti. Najčešće mete su stabla, grane, delovi staze...

3. Pranje igračaka
Kada ne znam više šta ću i gde ću sa njima - dam im da peru igračke. Na terasu im stavim lavor sa vodom i dam im igračke koje mogu da se kvase. I to je to. Mir u kući obezbeđen bar neko vreme.


4. Montesori igre sa vodom
Dobro mi je poznato da deca kroz igru uče, a neke Montesori aktivnosti podrazumevaju i vodu. Mi se često igramo presipanja sunđerom (iz jednog punog suda u drugi prazan se voda presipa natapanjem i ceđenjem sunđera) i "pliva-tone" igre (dan im različite predmete i oni ih stavljaju u sud sa vodom i zapažaju da li pliva ili tone, a potom ih razvrstavaju u grupe "pliva" i "tone").

5. Kuvanje ručka sa vodom, travom i ostalim đakonijama
Na terasi ili u dvorištu. Samo što za pripremu ručka na terasi prethodno idemo u šetnju da nabavimo "sastojke". Kada imaju sastojke, dam im vodu u jednu posudu i naređamo njihove plastične sudove i oni sami kuvaju, brljaju presipaju. Ova igra im baš dugo drži pažnju.

Jedna napomena: postarajte se da se uvek igraju u hladu. Najbolji je prirodni hlad, ali možete ga lako napraviti i sa suncobranom. Ukoliko je terasa mala, dovoljno je da od običnog čaršafa napravite zastor. Pri svakom igranju napolju obavezno mažem decu kremom sa zaštitnim faktorom i ukoliko su u dvorištu stavljamo kapice, mada mučimo muku sa njima jer ih skidaju. Dakle, zaštita pre svega! A kada su zaštićeni igra može da počne!


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo