Primetila sam da nam najviše novca iz kućnog budžeta odlazi na hranu. Takođe sam primetila i da generalno mnogo hrane bacamo. S druge strane, kada smo u stisci sa novcem uspemo za 500 dinara da obezbedimo sva tri obroka za sve nas. I onda sam došla na ideju da napravim projekat “Nedelju dana sa 500 dinara dnevno za obroke”, jer znam da uspemo da pokrijemo dan sa tim budžetom, ali me je interesovalo koliko dugo bismo mogli tako.
Napravila sam jelovnik, koji sam u hodu i po potrebi i korigovala da bih se uklopila u budžet. I uspeli smo. Izgurali smo nedelju dana sa 500 dinara za obroke dnevno. Da je moguće – jeste. Da je lako – nije.
Najveći problem je definitivno što je prilično sužen izbor namirnica i jela, naročito mesa. Jer u taj budžet jedino se uklapaju piletina (sve osim belog mesa) i koske. O junetini i kvalitetnoj ribi se ne pomišlja. Ali uvrstila sam u obroke tunjevinu i sardine kao alternativu. Uz svaki ručak imali smo salatu. Svaki dan deca su imala užinu – sveže voće, a od toga nema ni zdravije ni jeftinije užine.
Količinski, sve nam je bilo taman. Svi smo bili siti a malo toga je ostajalo. I od onoga što ostane sve što može iskoristili bismo za neki naredni.
Naučeni smo da sto bude prepun hrane. Valjda smo takav narod. Da bude više jela na stolu. Da ručak bez kilo mesa nije ručak. A može i drugačije. I sa mnogo manje.
U ovaj budžet sam računala doručak, ručak, užinu i večeru za sve nas. Isprva nisam planirala da bebine obroke ubacim u to, jer ona sa njenih 7 meseci ima poseban režim ishrane, odnosno kašice koje joj pravim i na svaka tri dana uvodom novu namirnicu. Međutim, ispostavilo se da sam većinu obroka i za nju mogla da odvojim od onoga što spremam za nas.
Naravno, podrazumevala sam da ono najosnovnije imam u kući: so, brašno, ulje, mast.
Malo mi je problem predstavljala sama kupovina. Želela sam da kupim baš onoliko koliko mi treba. Dakle, ako mi je potreban jedan ceni luk, kupila sam jedan crni luk. A luk nije nešto što generalno kupujemo na komad, nego na kilo. Jaja ispod deset komada skoro niko ne kupuje. Tako da se dešavalo da me prodavci čudno pogledaju, ali stalno sam sebi ponavljala da je meni potrebno toliko, zašto da uzimam višak da mi propada u frižideru? Kupujem za svoj novac onoliko koliko mi treba, nikome ne nanosim time štetu. Kada sam prevazišla taj prvi nalet sramote (jer zaboga, kako to da hoćeš samo jedan crni luk???), išlo mi je bolje.
U jelovnik sam uvrstila neka standardna jela, jer se ona uklapaju u budžet. Mahom je većina nas odrasla na tim jelima, ali vremena se menjaju, pa valjda tako i naše trpeze.
Moj zaključak je da je moguće obezbediti obroke sa 500 dinara dnevno. Ali je naduže staze teško zbog ograničenog izbora. Ali samodisciplina je po meni najvažnija. Kupovati i pripremati onoliko hrane koliko nam je zaista potrebno, bez preterivanja. Planirati obroke na nedeljnom nivou, jer na taj načon zaista može mnogo da se uštedi i da se izbegne ona situacija da jedva dovučete kući kese iz marketa a zapravo nemate sve potrebno ni za jedan kompletan obrok. U kupovinu uvek sa spiskom i nikad gladni. Inače ćete kupiti gomilu nepotrebnih stvari.
Jelovnik
Ponedeljak
- Doručak – palenta + jogurt (1/3 kese palente i 0,5 litara jogurta) – cena doručka oko 80 dinara
- Ručak – čorbica od mešavine povrća (smrznuta mešavina šargarepe, krompira, graška i karfiola) sa pilećim batacima (2 bataka) iscepkanim u čorbicu + zelena salata – cena ručka oko 250 dinara
- Užina – breskve (1/2kg) – cena užine 40 dinara
- Večera – jaja na oko sa ovsenim pahuljicama (5 jaja) + zelena salata (ostatak od ručka) – cena večere oko 60 dinara
+ hleb
Potrošeno: 470 dinara
Utorak
- Doručak – prženice sa kiselim mlekom (2 jaja, pola hleba i 1 veće kiselo mleko) – cena doručka oko 90 dinara
- Ručak – pasulj (400g) sa dimljenom koskama (600g) + kupus salata (pola manje glavice) – količina za dva dana, tako da je za jedan dan cena ručka oko 135 dinara
- Užina – banane (4 komada) – cena užine oko 80 dinara
- Večera – makarone (2/3 kese) sa tunjevinom – cena večere oko 140 dinara
+ hleb
Potrošeno: 485 dinara
Sreda
- Doručak – musli (150g) sa mlekom (700ml) – cena doručka oko 130 dinara
- Ručak – pasulj sa koskama i kupus salatom od juče – cena ručka oko 135 dinara
- Užina – jabuke (1/2kg) – cena užine oko 30 dinara
- Večera – namaz od jaja (2 komada) i sardine (1 konzerva) + hleb (1/2 hleba) – cena večere oko 110 dinara
+ hleb (1/2 hleba za ručak)
Potrošeno: 425 dinara
Četvrtak
- Doručak – popara (ostatak hleba od juče) sa sirom (200g) i jogurtom (0,5l) – cena doručka oko 80 dinara
- Ručak – pilav (400g pirinča) sa pilećim batacima (dva bataka) iscepkanim u pilav + zelena salata – cena ručka oko 220 dinara
- Užina – kajsije (1/2kg) – cena užine oko 35 dinara
- Večera – kajgana (5 jaja) + kiselo mleko (veće) + zelena salata (ostatak od ručka) – cena većere oko 100 dinara
+ hleb
Potrošeno: 475 dinara
Petak
- Doručak – maslac (50g), džem (mamin zatureni) i hleb (1/2 hleba) – cena doručka oko 60 dinara
- Ručak – đuveč sa pilavom od juče (skuvala sam još 2 krompira, 2 šargarpe, 1 crni luk i 1 paradajz i dodala pilavu, potom sve zajedno zapekla) + krastavac salata (2 krastavca) – cena ručka oko 110 dinara
- Užina – maline (300g) – cena užine oko 90 dinara
- Večera – pita sa sirom (gotove kore, 4 jaja, čaša jogurta, 300 grama sira) + jogurt (1l) – količina za dva obroka, tako da je cena večere oko 130 dinara
+ hleb (1/2 hleba za ručak i večeru)
Potrošeno: 410 dinara
Subota
- Doručak – pita sa sirom i jogurta od prethodnog dana – cena doručka oko 130 dinara
- Ručak – pileća džigerica (500g) + blitva (2 veze) + paradajz salata (2 komada) – cena ručka oko 170 dinara
- Užina – dinja (manja od oko 800g) – cena užine oko 100 dinara
- Večera – paprike (2 komada) + jaja (4 komada) – cena večere oko 60 dinara
+ hleb
Potrošeno: 500 dinara
Nedelja
- Doručak – pileća pašteta od ostatka džigerice od prethodnog dana + hleb (1/2 hleba) – cena doručka oko 20 dinara
- Ručak – bela čorba (smrznuta mešavina za belu čorbu, 1 jaje, 1 čaša jogurta) + pileći bataci (2 komada) iscepkani u čorbi + krastavac salata (1 komad)– cena ručka oko 280 dinara
- Užina – kajsije (1/2kg) - cena užine oko 35 dinara
- Večera – girice (1/2kg) + salata od krompira (2 komada) i blitve (1 veza) – cena večere oko 110 dinara
+ hleb (1/2 hlebaza ručak i večeru)
Potrošeno: 465 dinara
Ukupni nedeljni budžet bio nam je 3 500 dinara.Potrošili smo 3.230 dinara. Ostalo nam je taman toliko da se častimo po kuglom sladoleda za uspešno završen projekat (beba ne jede sladoled).
Jedna napomena: Neke od namirnica sam kupovala na akciji. Gledala sam šta je jeftinije u marketu, a šta na pijaci. Jer u zavisnosti od mesta gde se kupi, cena nekih namirnica može prilično da varira, a samim tim i cena obroka.
Napravila sam jelovnik, koji sam u hodu i po potrebi i korigovala da bih se uklopila u budžet. I uspeli smo. Izgurali smo nedelju dana sa 500 dinara za obroke dnevno. Da je moguće – jeste. Da je lako – nije.
Najveći problem je definitivno što je prilično sužen izbor namirnica i jela, naročito mesa. Jer u taj budžet jedino se uklapaju piletina (sve osim belog mesa) i koske. O junetini i kvalitetnoj ribi se ne pomišlja. Ali uvrstila sam u obroke tunjevinu i sardine kao alternativu. Uz svaki ručak imali smo salatu. Svaki dan deca su imala užinu – sveže voće, a od toga nema ni zdravije ni jeftinije užine.
Količinski, sve nam je bilo taman. Svi smo bili siti a malo toga je ostajalo. I od onoga što ostane sve što može iskoristili bismo za neki naredni.
Naučeni smo da sto bude prepun hrane. Valjda smo takav narod. Da bude više jela na stolu. Da ručak bez kilo mesa nije ručak. A može i drugačije. I sa mnogo manje.
U ovaj budžet sam računala doručak, ručak, užinu i večeru za sve nas. Isprva nisam planirala da bebine obroke ubacim u to, jer ona sa njenih 7 meseci ima poseban režim ishrane, odnosno kašice koje joj pravim i na svaka tri dana uvodom novu namirnicu. Međutim, ispostavilo se da sam većinu obroka i za nju mogla da odvojim od onoga što spremam za nas.
Naravno, podrazumevala sam da ono najosnovnije imam u kući: so, brašno, ulje, mast.
Malo mi je problem predstavljala sama kupovina. Želela sam da kupim baš onoliko koliko mi treba. Dakle, ako mi je potreban jedan ceni luk, kupila sam jedan crni luk. A luk nije nešto što generalno kupujemo na komad, nego na kilo. Jaja ispod deset komada skoro niko ne kupuje. Tako da se dešavalo da me prodavci čudno pogledaju, ali stalno sam sebi ponavljala da je meni potrebno toliko, zašto da uzimam višak da mi propada u frižideru? Kupujem za svoj novac onoliko koliko mi treba, nikome ne nanosim time štetu. Kada sam prevazišla taj prvi nalet sramote (jer zaboga, kako to da hoćeš samo jedan crni luk???), išlo mi je bolje.
U jelovnik sam uvrstila neka standardna jela, jer se ona uklapaju u budžet. Mahom je većina nas odrasla na tim jelima, ali vremena se menjaju, pa valjda tako i naše trpeze.
Moj zaključak je da je moguće obezbediti obroke sa 500 dinara dnevno. Ali je naduže staze teško zbog ograničenog izbora. Ali samodisciplina je po meni najvažnija. Kupovati i pripremati onoliko hrane koliko nam je zaista potrebno, bez preterivanja. Planirati obroke na nedeljnom nivou, jer na taj načon zaista može mnogo da se uštedi i da se izbegne ona situacija da jedva dovučete kući kese iz marketa a zapravo nemate sve potrebno ni za jedan kompletan obrok. U kupovinu uvek sa spiskom i nikad gladni. Inače ćete kupiti gomilu nepotrebnih stvari.
Jelovnik
Ponedeljak
- Doručak – palenta + jogurt (1/3 kese palente i 0,5 litara jogurta) – cena doručka oko 80 dinara
- Ručak – čorbica od mešavine povrća (smrznuta mešavina šargarepe, krompira, graška i karfiola) sa pilećim batacima (2 bataka) iscepkanim u čorbicu + zelena salata – cena ručka oko 250 dinara
- Užina – breskve (1/2kg) – cena užine 40 dinara
- Večera – jaja na oko sa ovsenim pahuljicama (5 jaja) + zelena salata (ostatak od ručka) – cena večere oko 60 dinara
+ hleb
Potrošeno: 470 dinara
Utorak
- Doručak – prženice sa kiselim mlekom (2 jaja, pola hleba i 1 veće kiselo mleko) – cena doručka oko 90 dinara
- Ručak – pasulj (400g) sa dimljenom koskama (600g) + kupus salata (pola manje glavice) – količina za dva dana, tako da je za jedan dan cena ručka oko 135 dinara
- Užina – banane (4 komada) – cena užine oko 80 dinara
- Večera – makarone (2/3 kese) sa tunjevinom – cena večere oko 140 dinara
+ hleb
Potrošeno: 485 dinara
Sreda
- Doručak – musli (150g) sa mlekom (700ml) – cena doručka oko 130 dinara
- Ručak – pasulj sa koskama i kupus salatom od juče – cena ručka oko 135 dinara
- Užina – jabuke (1/2kg) – cena užine oko 30 dinara
- Večera – namaz od jaja (2 komada) i sardine (1 konzerva) + hleb (1/2 hleba) – cena večere oko 110 dinara
+ hleb (1/2 hleba za ručak)
Potrošeno: 425 dinara
Četvrtak
- Doručak – popara (ostatak hleba od juče) sa sirom (200g) i jogurtom (0,5l) – cena doručka oko 80 dinara
- Ručak – pilav (400g pirinča) sa pilećim batacima (dva bataka) iscepkanim u pilav + zelena salata – cena ručka oko 220 dinara
- Užina – kajsije (1/2kg) – cena užine oko 35 dinara
- Večera – kajgana (5 jaja) + kiselo mleko (veće) + zelena salata (ostatak od ručka) – cena većere oko 100 dinara
+ hleb
Potrošeno: 475 dinara
Petak
- Doručak – maslac (50g), džem (mamin zatureni) i hleb (1/2 hleba) – cena doručka oko 60 dinara
- Ručak – đuveč sa pilavom od juče (skuvala sam još 2 krompira, 2 šargarpe, 1 crni luk i 1 paradajz i dodala pilavu, potom sve zajedno zapekla) + krastavac salata (2 krastavca) – cena ručka oko 110 dinara
- Užina – maline (300g) – cena užine oko 90 dinara
- Večera – pita sa sirom (gotove kore, 4 jaja, čaša jogurta, 300 grama sira) + jogurt (1l) – količina za dva obroka, tako da je cena večere oko 130 dinara
+ hleb (1/2 hleba za ručak i večeru)
Potrošeno: 410 dinara
Subota
- Doručak – pita sa sirom i jogurta od prethodnog dana – cena doručka oko 130 dinara
- Ručak – pileća džigerica (500g) + blitva (2 veze) + paradajz salata (2 komada) – cena ručka oko 170 dinara
- Užina – dinja (manja od oko 800g) – cena užine oko 100 dinara
- Večera – paprike (2 komada) + jaja (4 komada) – cena večere oko 60 dinara
+ hleb
Potrošeno: 500 dinara
Nedelja
- Doručak – pileća pašteta od ostatka džigerice od prethodnog dana + hleb (1/2 hleba) – cena doručka oko 20 dinara
- Ručak – bela čorba (smrznuta mešavina za belu čorbu, 1 jaje, 1 čaša jogurta) + pileći bataci (2 komada) iscepkani u čorbi + krastavac salata (1 komad)– cena ručka oko 280 dinara
- Užina – kajsije (1/2kg) - cena užine oko 35 dinara
- Večera – girice (1/2kg) + salata od krompira (2 komada) i blitve (1 veza) – cena večere oko 110 dinara
+ hleb (1/2 hlebaza ručak i večeru)
Potrošeno: 465 dinara
Ukupni nedeljni budžet bio nam je 3 500 dinara.Potrošili smo 3.230 dinara. Ostalo nam je taman toliko da se častimo po kuglom sladoleda za uspešno završen projekat (beba ne jede sladoled).
Jedna napomena: Neke od namirnica sam kupovala na akciji. Gledala sam šta je jeftinije u marketu, a šta na pijaci. Jer u zavisnosti od mesta gde se kupi, cena nekih namirnica može prilično da varira, a samim tim i cena obroka.
Comments
Post a Comment
Šta vi mislite o ovome?