Skip to main content

Planina Javor i selo Kušići iz našeg ugla

Da li znate po čemu je poznato selo Kušići, koje se nalazi 25 kilometara od Ivanjice, na obroncima planine Javor?


Na planini Javor vođeni su srpsko-turski ratovi, a u jednom periodu je i sama planina bila granica između ove dve zemlje. Karađorđe je sa svojom vojskom u Kušićima pravio jaka utvrđenja i šančeve, koji se i danas mogu prepiznati, a u narodu ih zovu "Karađorđevi šančevi". Zbog istorijskih događaja koji su se odvijali na ovoj teritoriji, planina Javor obiluje brojnim istorijskim spomenicima.

Ipak, mi smo uživali u prelepoj prirodi Kušića. Selo danas obiluje malinjacima i, koliko smo mogli da primetimi, uglavnom je tu starije stanovništvo koje se bavi pretežno poljoprivredom. Zato ae domaći proizvodi poput malina, kupina, aronije i prerađevine od ovog voća mogu naći u svakom domaćinstvu.


Odseli smo u hotelu "Javor", koji je jedini hotel u Kušićima (naše utiske o hotelu možete pročitati OVDE).

Gde god da smo pošli, imali smo predivan pogled na ovu planinu. Priroda koja opušta i obuzima. I kao što ja volim da kažem, samo smo upijali te lepote oko nas.


Pre svega zdravo okruženje za decu. I potpuno bezbedno. Jer šumski putevi daleko su od saobraćaja i svi smo nesmetano mogli da šetamo dokle god smo mogli i želeli.

Iako smo mi uvek za aktivan odmor i uvek želimo da obiđemo što više, ovoga puta smo samo uživali u šumskim šetnjama i branju šumskih jagodica koje smo pronalazili na svakom koraku.


Nedaleko od Kušića je i brana Uvačkog (Sjeničkog) jezera, sa koje polaze brodići koji krstare Uvcem), pa se obilazak Uvca može isplanirati i sa ove lokacije.

Mi smo dolazeći u Kušiće prošli pored brane. Odatle nas je vodio vijugav put do vrha planine, sa pogledom na Uvačko jezero, okolnje planine, ali i predivna seoska domaćinstva. Sve u svemu prizori kao sa razglednice. Potom smo se neko vreme spuštali sa druge strane planine i pred nama su se pojavili Kušići.


Poslednjeg dana našeg boravka u Kušićima posetili smo i Ivanjicu. Veoma interesantan gradić. Prošetali smo do Gradskog parka koji je pun ljuljaški, klackalica, tobogana i svakojakih zanimacija za decu. Videli smo i kameni most koji svojim izgledom vraća vekovima unazad.

Svako mesto koje posetimo potpuno je drugačije i to je ono što obožavam kod putovanja. Tako su i Kušići sa svojom pričom i divnom prirodom zauzeli posebno mesto h našem kutku uspomena. Vrlo rado bismo došli u Kušiće i zimi. Malo iznad hotela "Kavor" je ski staza, koja je idealna za početnike, a kako smo čuli, zimi se ovde organizuje i škola skijanja. Tako da čim deca stasaju za skije, eto nas ponovo!


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo