Skip to main content

Nov režim ishrane za N

Oduvek sam bila ljubitelj tradicionalne bakine kuhinje. Domaće namirnice i kuvana jela sa svima dobro poznatim sastojcima. Mlečni proizvodi kao deo svakog obroka. Pšenični hleb koji se jede uz svaki obrok. Jedino što sam izbegavala jesu zaprške, nekako ih baš ne volim, ali pasulj bez zaprške mi nije pasulj. Domaća testa i peciva - krofne, uštipci, palačinke... A onda se desio problem sa N i ishrana mora da se promeni.

N ima problem sa tvrdom stolicom, što je dalje dovelo do problema sa ispadanjem debelog creva (zaista ne znam koji je stručan termni za ovo, a verujem da u ovom trenutku nije toliko ni bitno). Ishrana mora da se promeni i to odmah. Svakako je nemoguće da ishranu promenim samo njoj. Tako da je to nešto što utiče na celu porodicu i čemu se mora prilagoditi cela porodica.

Izbacuju se kravlje mleko i mlečni proizvodi, izuzev jogurta, kefira, kiselog mleka i mladog sira. Izbacuje se suhomesnato (mada ovo nismo ni do sad mnogo jeli). Izbegava se maksimalno pšenično brašno. Izbacuje se rafinisano ulje (mada i do sad sam pretežno koristila domaću svinjsku mast). Izbacuju se u potpunosti grickalice i slatkiši (industrijski).

Moja kuhinja je oduvek bila neki balans između bakine kuhinje i primesa nekih novoh namirnica koje su poslednjih decenija počele masovno da se koriste. Sada sam u situaciji da za mnogo tog "tradicionalnog" moram da potražim zamenu u ovom "modernom" jelovniku, koji sam, moram priznati, dugo vremena izbegavala i žestoko se opirala. Tako na primer, kravlje mleko zamenjujemo bademovim, kokosovim i sličnim. Mojoj babi ovo sigurno ne bi imalo nikakvog smisla. Da me neko ne shvati pogrešno, nisam od onih koji imaju stav da "ako se nekad radilo tako, zašto ne bismo ni sad". To prosto nije primenljivo. Druga su vremena, drugačiji je tempo života, drugačije su potrebe ljudi. Kao što se s godinama menja i svet oko nas, menjamo se i mi. Kao što naše babe nisu koristile telefone uopšte, a nama prođe po nekoliko sati dnevno s telefonom u rukama. Tako naše babe nisu pile ni kokosovo mleko i jele čia semenke, a mi ih koristimo u ishrani. I ako će to pomoći da moja deca budu zdrava, oberučke ću prihvatiti to.

Kao što sam već rekla, u kuhinji sam uglavnom korostila klasične namirnice. Koristili smo i razne žitarice i pahuljice, muslije, maslinovo ulje... Ali uvodimo i novitete: bademovo mleko, kokosovo mleko, heljdino mleko, ulje od lana, mleveni lan, kokosovo ulje, spelrino brašno, heljdino brašno...

Trenutno smo u procesu zamenjivanja "starog za novo". Jer ovako veliku promenu ne možete napraviti u sekundi. Potrebno je da se svi naviknemo na to. Da se naši organizmi naviknu na to.

A na čemu uopšte treba da se bazira naš novi režim ishrane? Pre svega na regulisanju probave. Probavu regulišu namirnice koje sadrže veliki prpcenat vlakana. Lan je jedna od takvih namirnica. Lan je takođe jedna od namirnica koju nikada ranije nisam koristila, niti mi je, iskreno, to padalo na pamet. Sada je tu u raznim oblicima. I ako pomogne zadržaće se u našoj kući.

Kako bi mi bilo lakše, napravila sam nedeljni raspored obroka koji će nam biti vodilja u narednom periodu. I ponovo sam pokušala da izbalansiram tradicionalne namirnice koje volim i nove koje će nam pomoći da svi funkcionišu kako treba, a pogotovo N.

I znate šta? Deci je interesantno da isprobavaju nove ukuse i uglavnom sve lepo prihvataju. Meni je zanimljivo da istražujem nove recepte i načine pripreme obroka. Jedino nam tata negoduje, jer je on više za "nešto konkretno" i kad vidi sve te žitarice i semenke koje su okupirale našu kuhinju, prevrće mu se u stomaku. Ali našli smo kompromis: on može da jede šta hoće - pod uslovom da deca ne vide!






Nedeljni raspored obroka:


Ponedeljak

- Doručak: palenta + jogurt
- Užina I: sveže voće - kivi
- Ručak: pastrmka + kuvani karfiol
- Užina II: smuti od kupina i malina
- Večera: kuglice od suvog voća, meda, keksa i kokosovog proteina + čaj od kamilice


Utorak

- Doručak: musli sa orašastim plodovima + bademovo mleko
- Užina I: sveže voće - jabuka
- Ručak: sočivo sa slaninom + salata od šargarepe i cvekle
- Užina II: sok od breskve
- Večera: humusni namaz sa belim lukom + hleb od spelte


Sreda

- Doručak: jaja pržena na maslinovom ulju + sok od paradajza + mladi sir sa uljem od lana
- Užina I: sveže voće - kruška
- Ručak: bela čorba + tost hleb
- Užina II: smuti od kivija i banane
- Večera: voćni musli + kokosovo mleko


Četvrtak

- Doručak: ražene pahuljice + kefir + mleveni lan
- Užina I: sveže voće - grožđe
- Ručak: kuvani kupus sa junetinom
- Užina II: voćni jogurt sa ananasom
- Večera: pileća pašteta + tost hleb


Petak

- Doručak: ovsene mekinje +jogurt
- Užina I: sveže voće - banana
- Ručak: krem čorba od pečuraka + grašak sa piletinom
- Užina II: kompot od jabuka i suvih šljiva sa medom sa ukusom đumbira
- Večera: kikiriki puter + mleveni lan + hleb od heljde


Subota

- Doručak: griz od heljde sa džemom od šljiva + kokosov protein
- Užina I: sveže voće - mandarina
- Ručak: čorba od brokolija i spanaća sa jogurtom
- Užina II: voćni jogurt sa šumskim voćem
- Večera: salata sa integralnom testeninom


Nedelja

- Doručak: omlet (jaja, mladi sir, paradajz, spanać, peršun, mleveni lan)
- Užina I: sveže voće - nar
- Ručak: pasulj + kupus salata
- Užina II: smuti od banane, vanile, kruške i keksa
- Večera: hleb od spelte + masla

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo