Skip to main content

Dečije priredbe - ponos roditelja

D je krenuo u vrtić sa dve i po godine. Naravno, bio je septembar. U decembru, baš pred Novu godinu, usledila je prva priredba. Prvi put kao roditelj idem na dečiju priredbu. Imala sam veliku tremu. Kada su se svi roditelji okupili, priredba je mogla da počne. Vaspitačice su ih u koloni izvele pred nas. Kada sam videla svoje dete kako izlazi sav važan pred publiku, krenule su mi suze. Tog trenutka sam shvatila da to više nije moja bespomoćna beba, već veliki dečak, koji je spreman da svima pokaže šta sve može. Izvodili su razne koreografije uz novogodišnje pesmice, a onda su redom počeli da izlaze jedan po jedan i da recituju. Kada je i D izašao da recituje, srce mi je stalo. Uopšte nisam znala ni očekivala njegovu izvedbu. Ispričao je svoj deo potpuno tečno, bez i jedne greške i dobio ogroman aplauz. Došlo mi je da vrisnem od sreće! Moja do juče beba sada stoji pred gomilom ljudi i recituje pesmicu koju je naučio u vrtiću!

                                    


Pre neki dan je, tradicionalno, u vrtiću bila novogodišnja priredba. Sada sam već naviknuta na sve to, ali je i dalje svaka priredba posebna i svaka izvedba mog deteta stvara poseban ponos. Kao predškolac, imao je prilično veliku ulogu. I verovatno sam i pristrasna ali bio je sjajan. Kao, naravno, i sva ostala deca. Jer njihov svaki trud treba da se uvaži i nagradi. Svaka njihova greška je sitna i simpatična. Deca sve što rade, rade iskreno i sa mnogo volje. I zato treba biti ponosan - na svaku izrecitovanu pesmicu, na svaku odglumljenu scenu, na svaku priredbu. Na svaki dečiji uspeh. Pa čak i neuspeh. Jer sve je to sastavni deo života i sve ih to priprema za život. Naše je samo da ih podržimo. I, ako zatreba, budemo i skriveni saptaci.

                                                      

Comments

Najčitanije priče

Restoran "Tarsko jezero"

Na brani Zaovinskog jezera pronašli smo restoran "Tarsko jezero" i delovalo nam je kao idealno mesto za prijatan rucak. Sa terase restorana se pruža pogleda na Zaovinsko jezero, kao i na malo jezero u Spajićima i ceo ovaj kraj. Restoran nije mnogo veliki i odaje utisak domaćinskog mesta. Veoma prijatan ambijent i ljubazno osoblje doprinose da naš ručak u restoranu bude još prijatniji. Uglavnom nam nije svejedno kad odemo sa decom u restoran. Jer deca ne mogu dva sata da sede mirno za stolom. Nekad neko plače, nekad neko trči, nekad se neko razdere... I u restoranu gde ljudi dođu da se opuste i uživaju u obroku, mi uglavnom budemo oni koji narušavaju mir drugih. A mislim da nije potrebno napomenuti kakva je to neprijatnost. Tako da uglavnom idemo u nama dobro poznate restorane gde smo "domaći". Međutim, na Tari smo po prvi put i gladni smo. A deca u "Tarskom jezeru" su i više nego dobrodošla! Naša su slobodno šetala po restoranu i onda kada

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE