Skip to main content

Deca u dvadesetim

Imam 26 godina i tri deteta. Mnogi će verovatno reći da sam požurila. Ja kažem da, kada bih imala priliku da opet proživim dvadesete ispočetka, opet bih se odlučila za isto. Jer deca su dar koji ni svo blago sveta ne može da zameni.

D se rodio kada sam imala 20 godina. Odmah sam bila potpuno sigurna u svoju odluku. I nikada nisam zažalila zbog toga. I tako sam na, takoreći, početku svog života već držala jedan nov u rukama. Neizmerna sreća i ponos.

Kako je D rastao i ja sam sazrevala. Imala sam nekoga ko u potpunosti zavisi od mene i to te natera da odrasteš. Nema veće motivacije od toga. Zajedno smo rasli i učili, kako on od mene, tako i ja od njega. I evo nas već pred školom. Vreme brzo leti i pokušavam da iskoristim svaki trenutak sa sinom.

D je sa četiri godine dobio prvu seku. Nije mu baš bilo svejedno, jer je do tada sva moja ljubav i pažnja bila rezervisana za njega, ali je ubrzo zavoleo N i prihvatio je. Sada, sa D i bebom N, trebalo mi je malo vremena da se naviknem. Najvažnije mi je bilo da uskladim potrebe N i ne izgubim zbog toga zajedničko vreme sa D. Uskoro je sve došlo na svoje i funkcionisali smo sjajno.

Pre dva meseca stigla je i treća beba - V. Sa troje dece je uvek zabavno, ali i vrlo naporno. Vremena za odmaranje nema, vrlo malo se spava, a kućni poslovi su sve obimniji. Ali kad vidim njih da se smeju, da se igraju, da su srećni - znam da je sve vredno truda. Samo zbog njih.

                                      

I opet se vraćam na ono da kada bih mogla, opet bih izabrala isto. Kada mi dete kaže da me voli, kada me zagrli, poljubi, kada neće da zaspi dok ga ne ušuškam ili ne legnem pored njega - to su najlepši i najdragoceniji trenuci koje baš ništa ne može da zameni.

I dok većina mojih vršnjakinja još uvek svakodnevno ide u provode, ja žongliram između pelena, flašica i kašica i meni je provod svaki dan. Ne osećam da mi nedostaje nešto od tog samačkog života. Najveće blago ja već imam. A one će to tek da shvate.

Kada sam dobila dete, sve ostalo je palo u drugi plan. I jeste kliše. I jeste tako. Svoje potrebe stavljam iza detetovih. Svoje vreme, svoj posao, svoje obaveze - sve usklađujem prema detetu. Detetu je sve podređeno. Ono je najvrednije i najbitnije, To sam shvatila odmah. I mislim da je to ono što me čini dobrim roditeljem.

To opet ne znači da sam zapostavila sebe. Nađem i malo ali značajno vreme i za sebe. Jer svakome nekad treba predah da napuni baterije. Znate ono - srećna mama znači srećna deca? Zaista je tako. Zato sebi uvek pre svega želim da budem srećna, jer ću onda moći da usrećim i decu. A srećna deca - pa nema ništa lepše od toga!


Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo