Skip to main content

Posts

Posao i beba (ne)idu zajedno

Da li ste nekad vodili bebu sa sobom na posao? Ja jesam.


Godinama se moj rad svodio na rad od kuće. I dolaskom ovde počela sam da radim za jedan jagodinski portal kao kolumnista. Dakle, opet sam pisala od kuće. I taj rad od kuće nekada izgleda tako idealno. A zapravo ima i loše strane, kao uostalom i sve stvari u životu.

Kada radite od kuće, pre svega morate imati samodisciplinu. Ruku pod ruku sa njom ide i dobra organizacija. Nemate tu kancelarijsku atmosferu i često može da se desi da mi nešto odvuče pažnju. Kao na primer ručak koji čeka da bude napravljen. Ili veš koji čeka da bude složen. Ili igračke koje su deca ponovo rasula po celoj kući. Ili... Da, stvari koje mogu da odvuku pažnju sa posla je mnigo. Pogotovu kada su tu deca. I kada je tu i beba sa svim svojim potrebama. Moram da se prilagodim i njenom rasporedu. I rasporedu vrtića. I rasporedu škole. I rasporedu objavljivanja. U nekom trenutku pomislim da ja moram da se prilagodim svima i svemu, a niko se ne prilagođava meni…
Recent posts

Nedeljni jelovnik + recept

Već svi znate da unapred pravim nedeljni plan obroka. To mi omogućava da se bolje organizujem, uštedim vreme, a i novac, jer ne kupujem bespotrebno, a ono što mi treba uvek imam kod kuće.


Evo kako izgleda naš jelovnik ove nedelje:

Ponedeljk
- doručak: kačamak sa slaninom i sirom
- ručak: brodići od tikvica
- užina: mandarine
- večera: omlet

Utorak
- doručak: kolačići od bundeve
- ručak: pileća čorba sa pečurkama
- užina: voćni jogurt
- večera: proja sa sirom i blitvom + jogurt

Sreda
- doručak: zapečene zemičke sa jajima
- ručak: kuvana boranija sa piletinom i pavlakom
- užina: grčke jogurt pločice
- večera: pita od tikvica

Četvrtak
- doručak: ovsene pahuljice sa svežim voćem i grčkim jogurtom
- ručak: juneće ćufte u sosu od pavlake i belog luka + spanać
- užina: smuti od manga i banana
- večera:salata od šampinjona i piletine

Petak
- doručak: pašteta od tunjevine + mladi sir + tost hleb
- ručak: špagete sa povrćem i pavlakom
- užina: speltin griz sa suvim voćem
- večera: kačamak sa slanin…

Četvrti mesec sa bebom K

Malo po malo došli smo i do četvrtog meseca. Svaki mesec sa bebom postaje sve uzbudljiviji, a njeno napredovanje sve vidljivije.


Baš na dan kada je napunila četiri meseca bili smo na kontroli. Već je udvostručila kilažu sa rođenja, što se od beba očekuje tek oko šestog meseca. Tako da napreduje odlično i nastavljamo samo sa dojenjem. O kašicama ne razmišljamo još uvek. Tek posle punih pet ću da vidim kad ću početi da joj uvodim kašice, u zavisnosti od toga kako bude napredovala.

U četvrtom mesecu K je postala definitivno mnogo aktivnija. Prevrće se na sve strane i ni na tren ne smem da je ispustim iz vida. Sada joj već i položaj na stomaku odgovara, ranije se bunila, i prilično stabilno drži na rukama kada leži na stomaku.

Uveliko se igra sa zvečkama, voli da ih drži i premešta iz ruke u ruku, stavlja u usta. Mada se i dalje s vremena na vreme udari zvečkom u glavu. Sve što je šareno i ispušta zvukove njoj je interesantno. Takođe i sve što šuška.


Dojim je na otprilike 2,5-3 sata. Spa…

Kad "Grli mama" zagrljaj ne prestaje

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da podelim sa svima vama jednu lepu priču o jednoj divnoj mami koja je svojom hrabrošću i istrajnošću olakša i ulepša svakodnevicu svima nama koji obožavamo da nosimo naše bebe. Verujem da već znate da je reč o Isidori i njenoj prodavnici "Grli mama", jer je toliko često spominjem. Ali kada nešto obožavate, to tako biva.


Najviše me je zanimalo kako je uopšte došla na ideju da napravi nešto ovako jedinstveno. Isidora mi je ispričala tu priču.

"Ideja o "Grli mami" , tj. o prodavnici nosiljki, se rodila onda kada smo kupovali nosiljku za tada petomesečnog Ducu. Prethodno smo ga nosili u elastičnoj marami, kod nas ubedljivo najpopularnijoj vrsti nosiljke, ali je došlo toplo vreme i trebalo nam je nešto novo. Tada smo shvatili da nemamo gde uživo da vidimo kako marame i nosiljke izgledaju i kako se koriste. Dugo smo istraživali i iščitavali sve što se moglo naći o nosiljkama kako bismo se lakše odlučili da izdvojimo 120 evra za n…

10 predloga iz knjiga "100 Montesori aktivnosti" - 2. deo

U prethodnom postu pisala sam vam o knjigama "100 Montesori aktivnosti" izdavača Publik Praktikum i dala 5 predloga aktivnosti iz knjige "100 Montesori aktivnosti za najmlađe" za uzrast od 1 do 4 godine. Ovoga puta vam dajem 5 predloga za aktivnosti iz knjige "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta", koja je za malo stariju decu - od 3 do 6 godina.


Učenje po Montesoriju se zasniva na istraživanju realnog sveta, otkrivanja i učenja o onome što se nalazi u prirodi oko nas. U knjizi "100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta" aktivnosti su podeljene na 5 oblasti: geografija, priroda i botanika, životinjski svet, svet fizike i vreme.


A ovo su aktivnosti koje su se nama najviše svidele:

1. Životinje koje žive na svakom od kontinenata
Ovom aktivnošću dete istovremeno uči i o kontinentima i o životinjama. U prvoj fazi igre treba da izdvojimo po pet figurica životinja za svaki kontinent. Tražimo od deteta da ih imenuje (ukoliko ne zna, imenuje…