Skip to main content

Posts

Mama u epizodi "Noćni stražar"

I tako dođe veče... Sav normalan svet jedva čeka povečerje, kada će se ušuškati ispod toplog ćebeta, spavati i odmarati. Ne i ja. Za mene tada tek počinje borba.


Večeri su u našoj kući rutinske. Deca večeraju, pa kreću kupanja. Uvek mi se činilo da će mi biti teško i da će mi mnogo vremena oduzeti kupanje četvoro dece. Kupanje je, međutim, najmanji problem.

N i V se utrkuju koja će prva. Razočarane su kada im kažem da je večeras K prva na redu. Utrkuju se koja će da zauzme mesto na šolji, da bi gledale kako kupam K. Obožavaju da gledaju kupanja. Kada se K kupa, i N i V su obavezni posmatrači. Kada se neka od njih dve kupa, ona druga obavezno sedi na šolji i gleda. Ne znam zašto, ali to ih oduševljava i uvek umiru jedna drugoj od smeha.

I večeras je tako. Kada sam okupala K, N je već čekala ispred kupatila. Sama se skinula, drži svoj peškir pod miškom i cupka ispred kipatila. V se buni jer je N pretekla. V nije uspela na vreme da se skine. U poslednje vreme i ona pokušava sama da se s…
Recent posts

Kućni poslovi kao igra za decu

Često me pitate da li deca sređuju svoje igračke i kako uspem da ih nagovorim da to urade. Da, sređuju i igračke i sve svoje stvari, u meri u kojoj to mogu u odnosu na svoj uzrast. I jedini trik je da sve bude kroz igru.U našem slučaju ni naredba ni strogoća tu ne pomažu. Deca naredbe generalno teško prihvataju i uglavnom se naredbama kod njih samo probudi inat. A inatom se ne postiže ništa. To samo može da dovede do rasprave bez kraja. Na kraju smo izmoreni i oni i ja od te borbe za moć, a nered je i dalje tu. A to nam nije cilj, zar ne?

Verovatno ste primetili da su još u najranijem uzrastu deca zapravo vrlo zainteresovana za kućne poslove. Ono što je nama dnevna obaveza, njima je interesantno, jer deca vole da oponašaju roditelje. Usisavanje, pranje sudova, kuvanje ručka, vađenje veša iz mašine i prostiranje veša, deci predatavlja zabavu. A ako in dopustite da se bar malo umešaju u ove vaše poslove, osećaće se "odraslo" i biće im drago što mogu da pomognu.

Što se tiče s…

Pripremiti detetov imunitet za vrtić

Kada dete krene u vrtić, uglavnom te prve mesece provede polovično u vrtiću, jer svako malo se razboljava, zbog čega mora da ostane kod kuće. To može da oteža i detetovu adaptaciju na vrtić, ali možda još više otežava mamama koje moraju da počnu da rade i nemaju kome da ostave dete na čuvanje.Te česte prehlade kada dete krene u vrtić ne treba da nas plaše, jer su normalna pojava. Detetu je potrebno vreme da ojača imunitet i da se prilagodi na kolektiv. Ipak, postoje neke stvari koje mogu pomoći da se detetu ojača imunitet pre polaska u vrtić, kako bi taj period onda prošao što bezbolnije i sa što manje zapušavanja nosića.

Pre svega, deca jačaju imunitet boravkom u prirodi. Dakle, što više izvodite bebe i decu napolje. Ukoliko nema kiše i vetra slobodno mogu i treba da idu napolje.

Idite u park ili (sada preko zime) na mesta gde se deca sankaju. Neka se Vaše dete igra sa drugom decom. Idite kod prijatelja koji imaju decu ili neka oni dođu kod vas. Svaki kontakt deteta sa drugom decom…

Romantika i deca (ne)idu zajedno

Posle xxxx dana provedenih u kući, konačno smo uspeli da svi zajedno napravimo jedan kratak izlet do Vlasinskog jezera i ručamo van kuće.Poslednji meseci bili su teški. Tata nam je radio od jutra do sutra, često i vikendom. N i V ne idu u vrtić. D je za raspust bio nekoliko dana u Beogradu. Ja sam od kako se rodila K osuđena na kuću, što je već dobrih 6 nedelja. Pre toga sam 12 dana provela u bolnici. A pre toga je bilo isto haotično - preko nedelje muž je radio po celi dan, vikendom sam ja imala obaveze oko Škole roditeljstva u Nišu. Već mesecima se viđamo tako u prolazu. Čak i oko praznika muž je skoro svaki dan radio.

Ranije smo bar jednom nedeljno odlazili svi zajedno negde. A onda smo zbog ovih ili onih obaveza taj naš porodični dan počeli da odlažemo iz nedelje u nedelju. Na kraju se to pretvorilo u više od 3 meseca odlaganja.

Zato smo danas odlučili da ostavimo sve po strani i uživamo svi zajedno u današnjem danu i jedni u drugima.

Mi ne idemo na klasične romantične ručkove i…

Od mame mami

Svi znamo da je posao majke najlepši, a istovremeno i najteži posao na svetu. Kada se dete rodi, rodi se i majka. Međutim, ispod te majke i dalje postoji i ona žena, koju vrlo često zapostavimo. To onda dovede i do mnogih drugih problema.Problem pre svih problema je što je majkama teško da priznaju da su umorne, da su neraspoložene, da žele da urade nešto za sebe, da žele da se osete ponovo kao žena, a ne samo kao majka, da trebaju i njoj znaci pažnje, da im je potrebno nešto drugačije, da izađu iz svakodnevne rutine, da im je preko glave i prostiranja veša i usisavanja i pranja sudova, da je njen sav trud uzaludan, jer sve što uradi preko dana uveče se ne vidi: obroci su pojedeni, korpa sa vešom je ponovo puna, sudopera takođe, a deca su ponovo i namrvila i razbacala igračke. Žena u majci vrišti: "Hoću napolje!"

Teško nam je da priznamo sve to jer mislimo da ako to izgovorimo naglas bićemo osuđene, osećaćemo se manje vrednim kao majke, čak i nesposobne. Jer će se uvek nać…