Skip to main content

Pismo mojoj deci



Najdraži moji,

Iako ste još uvek samo deca, plaši me da će brzo doći dan kada ću shvatiti da ste odrasli ljudi. Da ste postali samostalni, da vam više ne treba moja pomoć i moja zaštita. To jeste zadatak majke - da od vas napravi dobre ljude koji će znati i umeti da se snađu na životnom ringišpilu. Ali kada konačno taj dan dođe, dan da raširite svoja krila i smelo zakoračate u surovi svet, nijedna majka nije dovoljno spremna.

Zato, mili moji, ne žurite da odrastete. Budite što duže samo deca. Moja deca koja vole kada ih mama uveče ušuška u krevet nakon pročitane priče za laku noć. Deca koja od mame traže da im veže pertle, jer oni to još uvek nisu naučili. Deca koja za sve pitaju mamu, jer ima još toliko stvari o kojima još uvek ništa ne znaju. Deca koja su toliko neiskvarena da svaki odrstao čovek treba da se postidi kada ih tako iskrene pogleda. Jer, deco moja, shvatićete kada porastete, odrasli nisu kao vi. Odrasli umeju i da se pretvaraju i da slažu i da povrede i da osude. Imaju mnogo očekivanja i mnogo zahteva za druge, a ne trude se ni da sagledaju sebe.

Znam, nekad će vas neko povrediti, a ja od toga neću moći da vas zaštitim. I znam da će vas to boleti, kao što će i mene. Jer svako od vas je jedan deo moje duše. A vaše duše su čiste. Neka takve i ostanu.

Čim ste prohodali, naučila sam vas da kada padnete ne zaplačete, već samo ustanete, otresete kolena i nastavite dalje. Tako vam je i u zivotu. Kada vam nešto ne ide, kada vas nešto spotakne - ne očajavajte. Samo ustanite, otresite kolena i nastavite dalje. Zapamtite, deco: ne računa se koliko puta si pao, već koliko puta si ustao.

Budite jedni drugima oslonac. Čuvajte se i pomažite. Jer vi ste jedni drugima najvrednije što imate.

Poštujte sve: svakoga čoveka, svačiji izbor. Jer nikada ne znate zbog čega je neki čovek baš takav ili zašto je izabrao taj put. Ali isto tako ne dozvolite da iko drugi bira ili dira vaš put. To birajte sami.

Dragi moj dečače, tvojim rođenjem ja sam postala majka. Ti si onaj što je najviše uticao na moj život. Onaj uz kog sam i ja odrasla i naučila mnogo o životu. Ti si onaj koji mi je pokazao kako treba biti majka, šta treba raditi sa drugim životom u rukama. Tako majušan znao si da mi pokažeš sve. Ti si razlog zašto mi je kada su se N i V rodile sve bilo lakše. Zahvaljujući tebi sam znala. I znam da ne uradim uvek sve kako treba, ali sve je iz najbolje namere. Zato nemoj mi zameriti na mojim greškama. Nauči me kako treba, kao što si i do sad. Ti i ja smo od početka rasli zajedno. Ti si moj prvenac, moja ljubav i moj ponos.

Moja mala N, tako si nestašna i uporna. Taj tvoj nemirni duh mi donosi uzbuđenje u svakom danu. Znam da si jedna pametna devojčica. I da si ti mamina maza. Zato te svako veče pred spavanje posmatram, da zapamtim tu sliku. Da zapamtim tvoj miris, to maženje pred spavanje. Jer dok se okrenem, ti ćeš već biti odrasla i otići ćeš svojim putem. Vrlo si osetljiva, moja mala N. Ali očvrsnućeš, znam to. Život će te očvrsnuti. A mama će uvek biti tu da ti pomogne da otreseš kolena ako zatreba.

Princezice V, tek pre nepuna četiri meseca si ušla u moj život, a već ne mogu da zamislim kako je izgledao život pre tebe. Ti si ona što je našu porodicu učinila potpunom. Mamina princeza. Prava devojčica, mirna i nežna. Imaš blagu narav, to se već vidi. Strpljenje, princezo moja, je nešto što je vrlo važno u životu. A ti ćeš to imati, sigurna sam. Samo budi svoja, ne daj nikome da određuje kojim putem ćeš ići. Jer ti ćeš to znati da odabereš najbolje.

Deco moja, život je niz srećnih i tužnih događaja. Niz uspona i padova. Od vas zavisi čega će biti više. Zato negujte ono što je lepo. Pružajte ljubav, kako biste i vi bili voljeni. Činite dobro, kako bi vam se dobrim i vratilo. Nemojte da protraćite nijedan sekund. Jer nema vremena za to. Iskoristite svaki momenat da budete srećni.

Volim vas najviše na svetu!

Vaša Mama

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo