Skip to main content

Pametne interaktivne table

Deca, naravno, vole igračke i deci su one i potrebne. Ono što ja volim jeste da imaju igračke koje su edukativne, zabavne i koje posle dva dana neće biti ostavljne u kutiji i zaboravljene.

                      

Zahvaljujući Bebinfo, u naš dom je ušla dvostrana interaktivna tabla rađena po principima Marije Montessori, koji se zasnivaju na osamostaljivanju deteta. Uz pomoć ovih tabli dete može da nauči logičko povezivanje stvari, uzročno-posledične veze, razvija motoriku, vezivanje pertli, zakopčavanje jakni, zaključavanje vrata i mnoštvo drugih stvari koje će mu biti potrebne za svakodnevno funkcionisanje.


Table se izrađuju u raznim varijantama, a naša konkretno je odgovarajuća i za N i za D. Sa jedne strane su elementi koji su uglavnom za mlađi uzrast, kao što je računaljka, magnetni lavirint sa kuglicama, geometrijski oblici koji se lepe čičkom, klik-klak kugle, kućića za ptice, jež sa četkom koja predstavlja bodlje... Dok sa druge strane ima "ozbilnijih" elemenata: vrata sa ključaonicom i ključem i rajberom, šteker sa utičnicom, lampa, solarni digitron, pertle za vezivanje, čičak, rajsferšlus, kaiš, muzička kutija i zvonce...

Svaki od ovih elemenata ima i edukativni karakter i pomaže detetu u razvoju motorike.

Malo je reći da su deca oduševljena. I ono zbog čega sam ja definitivno najsrećnija - ova tabla je igračka koja zaista drži pažnju deci dugo vremena. Samim tim, tabla se pokazala kao dobra investicija.

Deca kroz igru uče da razvijaju samopouzdanje, vežbaju društvene veštine, postaju spretnija i snažnija i, naravno, opuštaju se i zabavljaju se.




Na tabli N je trenutno najinteresantnije da otvara i zatvara vrata i stavlja igračke iza njih, tako da je osmislila neku svoju igru "ulaz-izlaz" ili "ko se to krije iza vrata". D je opsednut solarnim digitronom i to je njegovo mesto za tajne šifre - samo on može da napiše šifru kada uperi lampicu u digitron i samo on može da je pročita. Takođe, otvor sa vrećicom u koju mogu da se stave voćkice, a onda da se opipavanje pogodi koja je koja, mu je baš privukla pažnju. On je vrećicu nazvao "tajna kutija" i ubrzo je tražio da mu u nju stavim i druge predmete osim onih sa table, a on da pogađa koji su to predmeti. I on i ja smo oduševljeni pertlom za vezivanje, jer već je u uzrastu kada treba da nauči da vezuje pertle, ali nikako da počnemo sa učenjem. Sad imamo sjajnu priliku za to kroz neobaveznu igru.

Ono što je stvarno važno jeste da tabla ne sadrži nikakve štetne elemente, nema sitnih delova koje dete može da proguta, tako da se i bebe već od šest meseci mogu igrati sa njom. Pritom su svi delovi zakačeni za tablu i ne mogu se izgubiti. Nema nikakvih štetnih materija, rađena je od kvalitetnih materijala. I ono najbolje - ne trebaju joj nikakve baterije. Kažem da je to najbolje zato što svi imamo veći ili manji broj igračaka na baterije koje, čim istroše te baterije koje pri kupovini imaju u sebi, ostaju zaboravljene, jer se retko kad setimo da kupimo druge. Dakle, tabla nema rok trajanja. A deca će je sigurno obožavati.



Igranje je vrlo važan deo u razvoju deteta. Zato i igra treba da bude kvalitetna. Naravno da je najkvalitetnija interaktivna igra između dece ili između deteta i roditelja. I naravno da sam uvek za to da deca prvenstveno treba da borave napolju. Međutim, ima dana kada je vreme loše, kada je dete bolešljivo ili kada nemamo vremena za dug boravak u prirodi. Tada je tabla spas za sve nas. Jer pruža detetu kvalitetnu igru, njegova puna pažnja je posvećena tabli, a roditelj je slobodan da završava kućne poslove, bar neko vreme.

                                

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo